abonneren

Dragon Age II

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Een goed vervolg heeft doorgaans twee opties: of het wordt een herhaling van het vorige deel, maar dan groter en meer. Of men doet iets compleet nieuws met hetzelfde concept. Bioware heeft met Dragon Age 2 voor de tweede optie gekozen.

Dragon Age 2 is behoorlijk gepromoot. Zo waren er allerlei extra’s te verdienen zoals extra wapens en uitrusting. Hiervoor moet je lid worden van de nieuwsbrief, moet je meer spellen van EA hebben, moet je op Facebook meespelen met Dragon Age: Legends en moet je de demo eerst uitspelen. Daarnaast kreeg je ook nog extra items als je de game in de Pre-order besteld had, maar deze items zijn nu ook als extra DLC (tegen betaling) verkrijgbaar.

Wat de extra’s betreft, zullen er in de toekomst nog veel meer DLC (downloadable content) pakketten uitkomen die weer nieuwe quests, verhalen, items en wellicht karakters toevoegen. Of je die ook daadwerkelijk wil aanschaffen is natuurlijk jouw keuze.
 

Gelijk getrokken

Dragon Age 1 was wezenlijk anders (en beter) dan de console varianten. Waar de console versies meer gericht waren op actie, was het in de pc-versie mogelijk de situatie in vogelvlucht te bekijken en kon je veel tactischer te werk gaan. De console versies schoten hierin duidelijk tekort en bepaalde gevechten kon je je maar beter niet aan wagen.

Bioware heeft er voor gekozen om het verschil tussen deze twee versies te verwijderen en de gameplay breed gelijk te trekken. Dat is goed nieuws voor de console liefhebbers, want zij hebben een beter en mooier gevechtssysteem teruggekregen. Voor ons pc-gamers is het helaas iets minder. De game is zeker nog wel tactisch te spelen, maar je merkt aan alles dat de gameplay is afgestemd op het spelen met een gamepad. De magie en speciale moves zijn versimpelt en de gevechten zijn meer rechttoe rechtaan. Dit zal voor de hardcore rpg-fans van het eerste deel erg wennen zijn, maar op zichzelf staand werkt dit game-mechanisme wel erg goed.Versimpeld

Wel jammer is dat de gameplay in zijn geheel versimpeld is. De interface is simpeler, dialogen zijn keuzes uit niet de zin zelf en schade en gezondheid worden niet meer in punten uitgedrukt maar in balkjes. Ook kun je alleen pantseruitrusting voor de hoofdpersoon vinden. De andere reisgezellen die je in je avonturen tegenkomt, hebben een eigen standaard pantser. Je kan hen wel uitrusten met nieuwe wapens, ringen en riemen.

Door alle wapens die je in de game vindt, plus alle extra’s die je eventueel verkregen hebt door aan alle promotie-acties mee te doen, is Dragon Age 2 de eerste uren erg gemakkelijk. Pas halverwege de game kom je echte uitdagingen tegen.Geen Origins

Je kan in Dragon Age 2 kiezen uit drie karakters: een dief, magiër of strijder. Ook kun je het geslacht kiezen. In tegenstelling tot het eerste deel, waar elke ras en beroepskeuze een andere introductie opleverde, beginnen deze karakters allemaal op hetzelfde punt en volgen ze min of meer dezelfde verhaallijn.

Tof is wel dat de savegame van Dragon Age 1 gebruikt kan worden, waardoor je acties in de eerste game gevolgen hebben in het tweede deel. Wil je zonder savegame beginnen, dan kun je kiezen uit drie geschiedenissen.Wie vertrouw je?

Er zijn in de wereld van Dragon Age verschillende facties. De grootste is de Orde der Tempeliers die preventief op magiërs jaagt. Dit omdat zij veel te machtig kunnen worden en vervolgens een gevaar kunnen zijn voor de maatschappij. Aan de andere kant heb je natuurlijk de magiërs die haaks staan op de Tempeliers en liever zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun daden. Dam is er nog de Blight, het wel bekende leger van ondoden, demonen en ander schorem waarin je in deel 1 ook tegen gestreden hebt. Tot slot is er ook nog een volk genaamd de Qunari. Hun intenties zijn onbekend.

Dragon Age 2 kent geen goed of fout. Jij maakt keuzes in het spel en de ene factie is daar blij mee en de ander weer niet. Dit geldt ook voor je groepsgenoten, waarmee je uiteraard weer een diepe interactie beleeft. Afhankelijk van je keuzes worden je reisgenoten trouwe kameraden of juist rivalen. En net als in het echt kan je niet iedereen tevreden houden, en dat maakt de keuzes des te lastiger.Speciale pc patch


Dragon Age 2 is grafisch veel mooier dan zijn voorganger. De game is oorspronkelijk gebouwd met DirectX 9 in gedachte, wat uiteraard met name gedaan is voor de consoles. Gelukkig is er speciaal voor de pc een patch van wel 1GB beschikbaar. Deze patch maakt van Dragon Age 2 een DirectX 11 game waardoor het grafisch nog veel en veel mooier wordt.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • sterk verhaal
  • grafisch geweldig (na DirectX 11 update)
  • keuzes hebben duidelijke gevolgen
  • versimpelt ten opzichte van deel 1
  • te makkelijk in het begin
  • minder mogelijkheden
Dragon Age 2 is anders dan zijn voorganger en de versimpeling en gameplay-stijlverandering zal voor veel rpg-liefhebbers en fans wennen zijn. Wij vinden het eerste deel beter, maar toch is ook Dragon Age 2 een fantastische game die voor liefhebbers van het genre zeker een aanrader is.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie