abonneren

Dead Space

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Survival horror is voornamelijk populair op de console. Op de één of andere manier komt dat soort games beter tot zijn recht op de spelcomputer dan op pc. Meestal ligt dit aan de graphics, die op de pc meestal wel mooier, maar ook te helder of scherp zijn waardoor de grauwe sfeer verloren gaat. Dead Space heeft hier geen last van.

Dead Space is een survivalhorrorgame in de ruimte en alleen al door dat feit onderscheidt het zich van andere horrorgames, zoals Resident Evil, Project Zero en Silent Hill. De verhaallijn is in de basis weinig origineel: We nemen een ruimteschip diep in de ruimte, een religieuze sekte van wetenschappers en experimenten die totaal verkeerd uitpakken. Resultaat: één doffe ellende.

Fantastische Sfeer

De sfeer komt heel erg overeen met die van de sci-fi horrorfilm Event Horizon, en het zal ons ook niet verbazen als deze film een grote inspiratiebron is geweest voor de makers. Alles klopt in dit spel: achtergrondgeluiden, muziek, monsters en schrikeffecten houden je op het puntje van je stoel. Mocht je de luxe hebben om in volledig surround sound te gamen, dan is het helemaal genieten. De achtergrondgeluiden van schrapend metaal en geschreeuw van monsters in de verte gaan soms door merg en been. Verder ben je ook nergens veilig en kun je op elk moment aangevallen worden door een gemuteerde griezel.

Puzzelen zonder zwaartekracht

Zoals het een goede survival horror game betaamt zitten ook in Dead Space de nodige puzzels verwerkt. Verwacht geen zware hersenkrakers maar ze zijn zeker vermakelijk. Zo zijn er gewichtloze ruimtes waar je door heen moet dolen via plafonds en rooster, en zijn er ook puzzels waarbij je speciale apparatuur absoluut noodzakelijk bij is. Neem bijvoorbeeld de stasis module, waarmee je je doelwit, al dan niet levend, even kan bevriezen. Maar ook de 'telekinese-straal' is een handig stuk gereedschap waarmee de nodige obstakels te overwinnen zijn. Ook bij de 'bossfights' moet je je hoofd erbij houden wat zorgt voor intense gevechten. De bossfights zijn overigens de beste die we tot nu toe in een game zijn tegengekomen. Vooral de allerlaatste 'boss-battle' is erg indrukwekkend, maar daar zeggen we verder lekker niets over.

Creatief met Plasma

Zoals gezegd word je regelmatig belaagd door gemuteerde monsters en het is dan ook fijn dat de hoofdrolspeler een capabele technicus is. Je kunt je gereedschap als dodelijke wapens gebruiken en ook opwaarderen met meer ammunutie en vuurkracht. Zo is met name in het begin de Plasma Cutter je beste vriend. Maar al vrij snel krijg je toegang tot andere wapens met ieder zijn eigen voor- en nadelen. Helaas voor Isaac zijn de buitenaardse mutanten behoorlijk sterk en helpt de gebruikelijke headshot niet, zoals we doorgaans gewend zijn bij dit soort games. De lichamen in dit spel gaan zonder hoofd gewoon door. Wil je de dreiging totaal uitschakelen, dan zul je de ledematen stuk voor stuk af moeten amputeren. Gewoon op het lichaam schieten kan wel, maar kost een hoop ammunitie en deze is bij tijd en wijlen schaars.

Beter voor console

Wel is Dead Space gemaakt met de console in gedachten. Dit spel speelt veel soepeler en lekkerder op de Playstation 3 dan op de pc. Dit betekent echter niet dat de pc-versie slecht speelt, integendeel, maar als we de twee versies tegen elkaar afzetten, gaan we liever voor de console-versie. De toetsenbord en muis-besturing is het gewoon niet voor dit soort games. Het is dan ook jammer dat de pc-versie van Dead Space geen gamepads ondersteund.

18 plus en activaties

Op de doos van Dead Space prijkt het 18+ logo en dit is volledig terecht. De game is geweldadig en gruwelijk eng. Dead Space is dan ook absoluut niet geschikt voor de kleintjes. Nachtmerries gegarandeerd. U bent dus gewaarschuwd! Wat voor veel pc-gamers een domper zal zijn is dat Dead Space, net als Spore en Mass Effect, voorzien is van een activatiebeveiliging. Hierdoor is Dead Space maar vijf keer te installeren op een pc. Wel moeten we erbij zeggen dat de Windows Firewall Dead Space blokkeert en dat de game in dat geval gewoon blijft doorwerken. En aangezien online gamen niet mogelijk is, zien we geen reden die firewall-blokkering op te heffen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • fantastische enge sfeer
  • schitterende graphics
  • alle informatie op je karakter
  • wapens upgraden is tof
  • verloopt minder soepel op de pc
  • internet activatie
Hoewel niet zo soepel als op de console is Dead Space wel degelijk een fantastische game die voor horrorliefhebbers een absolute must is. Maar heb je een Xbox 360 of Playstation 3, dan raden we je eigenlijk aan om de game daar op te spelen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie