Dead Space was in 2008 een survival horror hit van de bovenste plank. Als engineer Isaac Clarke kwam je terecht op een ruimteschip dat bezaaid was met gemuteerde monsters. Isaac wist aan het einde ter nauwernood te ontsnappen, maar daarmee waren zijn problemen nog lang niet voorbij.

Drie jaar later

Dead Space 2 speelt zich drie jaar later af en Isaac zit al die tijd, sinds zijn shuttle is opgepikt, vast in een gesticht. Nare dokters proberen uit hem de geheimen van de 'Marker' te ontfutselen, het buitenaardse relikwie dat in deel één voor alle mutaties en ellende heeft gezorgd. Men slaagt erin de Marker te herbouwen met alle gevolgen van dien.



Rennen voor je leven

Het begin van Dead Space 2 is ijzersterk. Isaac wordt bevrijd door een onbekende man, maar voordat deze hem echt los kan maken, verandert hij in een vreselijk gedrocht, een Necromorph. Het resultaat is dat je als Isaac moet rennen voor je leven terwijl je armen nog vastgeketend zitten in een dwangbuis. De enige optie is rennen terwijl de Necromorphs je echt van alle kanten aanvallen. En als je denkt dat dit gescript is, en dat de monsters je nog niet echt kwaad doen, dan heb je het mis. Genadeloos wordt Isaac in stukken gereten als hij niet op tijd weet weg te komen. De toon is gezet.



Ledematen hakken

Qua gameplay is Dead Space 2 gelijk aan zijn voorganger. Het is een survival horror game diep in de ruimte waarbij je over de schouder meekijkt van Isaac Clarke. Isaac heeft de beschikking over vele wapens, waaronder een boel oude bekenden van het eerste deel, waarmee de ledematen van de Necromorps eraf geschoten moeten worden. Dat is immers de enige manier om ze voorgoed te stoppen. Er zijn ook enkele nieuwe wapens zoals bijvoorbeeld een harpoengeweer waarmee je vijanden een elektrische schok kan geven wanneer de harpoen in hen zit.



Schrik je rot

Dead Space 2 zit vol met schrikeffecten. Deze effecten zijn zo goed uitgewerkt dat we eigenlijk mensen met een zwak hart afraden deze game te spelen. Denk aan monitoren die spontaan aanspringen, wekkers die afgaan en een schoolbel die plotseling rinkelt. Deze schrikeffecten komen precies op die momenten dat je op het puntje van je stoel zit en superalert bent op je omgeving. Daarnaast zijn er ook nog de monsters die ieder moment uit alle krochten van het ruimtestation kunnen kruipen om jou het leven zuur te maken.



Dead Space plus

Hoewel de game veel lijkt op zijn voorganger zijn er wel diverse nieuwe features toegevoegd om Dead Space 2 net weer wat beter te maken. Zo kun je behalve je wapens en uitrusting upgraden ook upgrades ongedaan maken zodat je deze opnieuw kan toekennen. Dit is natuurlijk niet gratis, maar het is wel mooi dat het kan. Ook kun je nu, behalve alleen de route naar je doel - zoals bij deel één het geval was - , ook de route naar een save-station, een winkel of een werkbank (om upgrades uit te voeren) opvragen. Verder is er ook een kleine minigame in de game verwerkt waarin Isaac kortsluiting moet maken in bepaalde machines om zo bijvoorbeeld toegang te krijgen tot een nieuw gedeelte van het ruimtestation.



Multiplayer

Helemaal nieuw in Dead Space 2 is de multiplayer optie. Hierin kun je met in totaal acht man online tegen elkaar strijden. Dit gaat in groepjes van vier tegen vier, waarbij er vier Isaac's zijn en vier Necromorphs. Tof is dus dat je in dat geval ook een Necromorph kan spelen waarbij je de keuze hebt uit vier verschillende soorten. Deze kunnen op verschillende plaatsen in het level respawnen, aangezien je als Necromorph ook veel sneller dood zal gaan.



Enge kinderen

Behalve nieuwe features en wapens zijn er natuurlijk ook nieuwe vijanden. De meest griezelige hiervan zijn wel de gemuteerde kinderen en baby's wiens gekrijs echt door merg en been gaat. Helemaal wanneer je in full surround sound speelt. Hoewel sommigen het gebruik van kinderen in een game als deze wellicht smakeloos vinden, draagt het zeker bij aan de naargeestige sfeer die Dead Space 2 creëert. Vooral één bepaald level op een basisschool op het ruimtestation laat een diepe indruk achter.



Jammer, DirectX 9

Grafisch ziet Dead Space 2 er op zich prima uit, echter zie je wel dat de game duidelijk een console-port is. De game is dan ook het beste te spelen met een Xbox 360 Controller for Windows. Ook worden er DirectX 9 graphics gebruikt en dat begin je, nu er al DirectX 10 en 11 games zijn, toch wel te zien. Het voordeel is wel dat Dead Space 2 geen extreem krachtige computer nodig heeft om fatsoenlijk te draaien. Toch hadden we ook graag de mogelijkheden van DirectX 10 of 11 in de game verwerkt gezien.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • sfeervol en spannend

  • doodeng

  • geweldige gameplay

  • slechts DirectX 9 graphics

Hoewel we het jammer vinden dat de game slechts DirectX 9 graphics gebruikt, staat de game verder wel als een huis. Dead Space 2 is het beste op survival horror gebied wat er momenteel te krijgen is en verdient wat ons betreft dan ook de volle vijf sterren!UitgeverElectronic ArtsOntwikkelaarVisceral GamesDemo downloadneeBesturingssysteem (min. benodigd)Windows XPProcessor snelheid (min. benodigd)2.8 GHzHoeveelheid RAM (min. benodigd)2048Grafische kaart (minimaal benodigd)Vanaf nVidia GeForce 6800 of ATI X1600 ProBenodigde hardeschijfruimte (GB)10Online gamingjaGamepad ondersteuningja

10

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten