abonneren

De Sims - Levensverhalen

Na de Sims 2 en zijn vele uitbreidingspakken is er weer iets nieuws voor de fans van deze populaire EA game. In de Sims levensverhalen heb je de macht over het leven van Manon en Vincent in twee grappige verhalen. Het spel is speciaal ontwikkeld voor thuis én onderweg en wordt daarom laptop vriendelijk genoemd.

De Sims levensverhalen is de eerste aflevering van een gloednieuwe serie met verhaallijnen. Het tweede deel is weer een huisdieren versie en in het derde deel stranden de Sims aan op een tropisch eiland ver van huis.

Verhaal

De optie verhaallijn in deze nieuwe Sims serie is compleet nieuw en zeer verassend. In het verhaal van Manon begin je een nieuw leven waar je op zoek gaat naar de ware liefde en een welvarend bestaan. Na 3 hoofdstukken speel je ook het verhaal van Vincent vrij die op zoek is naar een vrouw die niet op zijn geld uit is.

Alles draait om verlangen

Het verhaal bestaat uit twaalf hoofdstukken. Om een hoofdstuk af te ronden moeten er een aantal verlangens vervuld worden. De verlangens worden steeds toegelicht met een verhaaltje in het spel. Zo heeft bijvoorbeeld Vincent net zijn ex/vriendin gedumpt en wordt hij door vrienden uitgenodigd voor een potje bowlen. De gesprekken die daar gevoerd worden zijn in ballonnetjes boven het scherm mee te lezen en erg grappig. In de verhaallijn zit een zekere vorm van spanning omdat het steeds andere wendingen aanneemt. Nadeel is wel dat de verlangens volgens de regels en op het juiste tijdstip vervuld moeten worden om verder te kunnen in het spel. Een eigen wending hier aan geven is dus niet mogelijk. Wel kun je het pad dat de Sims volgen wat betreft carrière, aanleren van vaardigheden en het maken van vrienden zelf regelen.

Snel voorbij

Na de twaalf hoofdstukken is het verhaal afgelopen en kan er volgens de klassieke gameplay met de karakters uit de verhalen gespeeld worden. Je kunt dan helemaal zelf bepalen hoe je het leven van Manon en Vincent verder laat lopen. Op deze manier speel je ook de buurt vrij waar je vervolgens zelf in kunt bouwen. De verhalen zijn vrij kort en binnen een paar uur fanatiek gamen uit te spelen. Een droevig moment, want je bent toch benieuwd naar wat er allemaal zou gebeuren zonder de macht die je nu zelf uitoefent.

Vrij spelen

De optie vrij spelen in het spel is eigenlijk precies hetzelfde als in de Sims 2. Je kan nog steeds huizen bouwen en inrichten, families maken en de dagelijkse behoeftes moeten nog steeds vervuld worden. Er zijn een aantal leuke buurten in het spel waar je met de taxi heen kunt gaan. Zo kun je in de Carré-buurt flink shoppen en eten of trouwen in een van de mooie parkjes. Hier en daar zitten er kleine verschillen met de Sims 2 zoals het ontbreken van de angsten van Sims en een aantal nieuwe voorwerpen maar daar blijft het bij. Wel is de mobiele telefoon uit De Sims Universiteit terug. Dit zorgt ervoor dat je Sims niet snel het huis in moeten rennen en zo belangrijke telefoontjes missen.
Via de speciale website kun je leuke spullen downloaden. Wat opvalt is dat er tijdens belangrijke gebeurtenissen in het leven van de Sims een kort filmpje verschijnt. Dit gebeurd zowel in het verhaallijn als in de optie vrij spelen bij bijvoorbeeld de geboorte van een kind en is een leuke toevoeging.

Buurten krijgen maar niet bouwen

De buurt waarmee je begint is vrij klein. Als de verhalen van Manon en Vincent zijn uitgespeeld, speel je twee nieuwe buurten vrij. Hier hadden ze best de optie mogen toevoegen om zelf buurten te bouwen, zoals dat in de Sims 2 wel kan.

Graphics door het venster

Het spel kan in een Windows venster gespeeld worden. Hierdoor kunnen er verschillende programma's tegelijkertijd gebruikt worden. Je kunt dus gewoon op MSN chatten terwijl je de Sims speelt. Het scherm is echter wel klein en dat is even wennen.

Graphics in vol ornaat

Om het beeld uit te vergroten kan er full screen gespeeld worden. Hierdoor vervalt de mogelijkheid om andere programma's te draaien. Op het uitvergrote scherm zijn de graphics een stuk minder mooi dan in het venster. Logisch, als je bedenkt dat er officieel geen videokaart nodig is om dit spel te spellen. Het spel laadt wel een heel stuk sneller dan de Sims 2. Een nieuwe toevoeging zijn de sneltoetsen om de dagelijkse behoeftes van de karakters snel te bevredigen. Dit is handig als het spel op een laptop zonder muis wordt gespeelt. Het spel kan makkelijk gepauzeerd worden door de laptop dicht te doen.

Dure grap

Voor de Sims Levensverhalen zijn geen uitbreidingspakketen beschikbaar. Het is een aparte versie waarvoor de Sims 2 niet is vereist. De verkoopprijs is vastgesteld op 49,95 euro. Best prijzig aangezien de verhalen binnen no time uitgespeeld zijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Grappige en onvoorspelbare verhaallijnen
  • Handige sneltoetsen
  • Apart Windows venster
  • Vrij lage systeemeisen
  • Speciale downloads beschikbaar
  • Verhalen zijn te kort
  • Na uitspelen niet vernieuwend
  • 49,95euro is veel geld voor meer van het zelfde
Wie aan het spel begint zal in de verhaallijnen een duidelijk verschil zien met de Sims 2. Als de verhalen eenmaal uitgespeeld zijn blijft er niet veel meer over dan een lichte versie van de Sims 2 die sneller laadt en in een klein venster te spelen is. De verhalenlijnen zijn grappig en voegen wel iets extra's toe aan de klassieke gameplay van de Sims. Om dit spel totaal vernieuwend te noemen gaat te ver, maar het is een leuke aanvulling op het bestaande Sims-assortiment en een must-have voor Sims fans.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: