abonneren

De Sims - Eilandverhalen

Onbewoonde en mysterieuze eilanden zijn hip. De populaire tv-serie Lost speelt zich nu al vier seizoenen af op een tropisch eiland en ook de Nederlandse TV springt op de hype in met Expeditie Robinson. Fans van de Sims konden op de consoles al een tijdje de eilandsfeer proeven. Dat de Sims nu ook toe zijn aan een wild avontuur op de PC is dan ook geen verassing.
De Sims - Eilandverhalen is na Levensverhalen en Dierenverhalen de derde en tevens laatst aangekondigde game uit de Sims verhalenreeks.

Het verhaal

In de Sims Eilandverhalen is je karakter op weg naar een exclusief vakantieoord voor vrijgezellen. Deze plannen vallen samen met je Sim in het water als het schip naar de bodem zinkt. Met niets meer dan een hutkoffer strandt je sim op een onbewoond eiland. In eerste instantie draait het om overleven, je sim moet op zoek naar eten en een goede schuilplaats. Eenmaal gesetteld ontdek je dat er ook 'others' op het eiland zijn. Gelukkig hebben de meeste geen kwade plannen en wordt je sim al snel opgenomen in de lokale bevolking. Als je nieuwe vrienden een mysterieuze ziekte oplopen, is het aan jou om ze te redden.

Slechts één verhaal

In tegenstelling tot de eerdere spellen uit de Sims verhalenreeks heeft Eilandverhalen maar één speelbaar verhaal. Deze bestaat uit vierentwintig hoofdstukken en is daarmee officieel langer dan de verhalen uit de andere delen. Toch heb je dit verhaal binnen een paar uur uitgespeeld. Wat er dan overblijft is de klassieke Sims 2 gameplay alleen dan op een eiland.

Is dit een tutorial?

Wie aan het verhaal begint zal denken dat hij of zij een tutorial heeft gestart. Na een tijdje merk je dat dit het echte verhaal is. Om een hoofdstuk af te ronden moet je karakter een aantal verlangens vervullen. De verlangens variëren van het oppakken van een voorwerp tot het vrienden sluiten met inboorlingen. Een verlangen vervullen is in eerste instantie zo simpel dat het lijkt alsof je een tutorial speelt. Dit gaat het hele spel zo door. Gelukkig is er een optie om tips uit te schakelen zodat er iets meer uitdaging in het spel komt.

Eigen karakter

Om het verhaal te spelen kan er gekozen worden tussen twee karakters: David en Jessica. Wie zich niet kan identificeren met deze twee schipbreukelingen kan ervoor kiezen een eigen karakter voor het verhaal aan te maken. Liefhebbers van De Sims 2 zullen deze optie zeker waarderen en voor de loop van het verhaal maakt het verder niets uit met wie je speelt.

Vrij spelen

Dan is er ook nog de optie vrij spelen. Deze is precies hetzelfde als de Sims 2, alleen bevindt je buurt zich nu op een eiland. In plaats van geld moeten je sims aan het werk voor grondstoffen als hout, stenen en bamboe. Wie op het eiland carrière denkt te maken als top crimineel of muzikant kan het in Eilandverhalen vergeten. Er zijn maar drie carrièremogelijkheden: handwerker, jager en verzamelaar. Ook huizen en meubels zijn veel zijn veel simpeler. Met een beetje hard werken (of cheat codes) kan je een aangespoelde flipperkast kopen maar veel geavanceerder wordt het niet. Je zult je sims dus zonder flatscreen tv, computer of mp3-speler moeten vermaken. In plaats daarvan zijn er wel een aantal andere leuke voorwerpen toegevoegd. Wie van de Sims 2 houdt zal zich met Eilandverhalen in deze optie wel even vermaken.

Geen eigen kavels op het eiland

Dat je geen eigen buurten kon maken in de drie delen van de verhalenreeks waren we al gewend, maar in Eilandverhalen kunnen er zelfs geen eigen kavels gebouwd worden. Je moet het dus doen met de bestaande kavels en deze aanpassen. Is je buurt vol, dan heb je pech en zul je families moeten wissen. Je hebt na het uitspelen van het verhaal wel twee buurten tot je beschikking maar toch is het ontbreken van deze optie een minpunt in het spel.

Nieuwe vs oude opties

Een nieuwe optie in Eilandverhalen is het aanmaken van een gebruikersprofiel. Op deze manier kunnen meerdere personen op dezelfde pc het spel in eigen tempo spelen. Ieder profiel bevat hetzelfde verhaal en dezelfde buurten waardoor het spel zeer geschikt is voor huishoudens met meerdere Sim-fans. Oude opties die bij Eilandverhalen weer terugkomen zijn o.a. de handige sneltoetsen en het feit dat het laptopvriendelijk is. Het spel heeft vrij lage systeemeisen en is in een Windows venster te spelen. De Sims Eilandverhalen ligt voor €29,95 in de winkel, een goede prijs voor deze nieuwe eilandsetting. Ook is het aanzienlijk goedkoper dan het eerste deel dat destijds voor €49,95 in de winkel lag.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eigen karakter tijdens verhaal
  • veel te ontdekken in vrij spelen
  • gebruikersprofiel voor meerdere spelers
  • redelijke prijs
  • verhaallijn is simpel en soms kinderachtig
  • verhaal is snel uit te spelen
  • geen eigen kavels op eiland
Het verhaal in de Sims - Eilandverhalen is teleurstellend en langdradig. De optie vrij spelen maakt het echter voor veel Sims fans weer goed. Voor hen is Eilandverhalen dan ook een leuke toevoeging. Nieuwe spelers die benieuwd zijn naar het verhaal kunnen het spel beter laten liggen. Tekst: Angelique Houtveen

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: