abonneren

De Sims 3

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Fans van de Sim hebben er jaren op gewacht, de Sims 3. De beloftes over een nieuwe gameplay en meer inhoud zijn meer dan waard gemaakt. Ook zijn veel oude opties verbeterd. Het alweer derde deel uit de Sims reeks laat zien dat spelen in een virtueel poppenhuis nog steeds hip en zeer verslavend is.

Open buurt

Wie wil er nu niet leven in een wereld waar je kan gaan en staan waar je wil? Geen beperkende laadschermen maar gewoon je fiets pakken en lekker naar de horizon rijden. In de Sims 3 is dit eindelijk mogelijk. Door de open buurt structuur kan je op elk gewenst moment per fiets, taxi, joggend of met de auto naar een van de vele locaties binnen de stad reizen zonder laadschermen. Als je uitzoomt kom je bij de kaart van de stad. Hier staan alle gebouwen en huizen die je op dat moment kan bezoeken. Zo kun je dag en nacht een boek lezen in de bibliotheek of even aanbellen bij je nieuwe buren. Helaas kun je niet in alle gebouwen meekijken, maar er is altijd wel iets te doen. Deze open buurt structuur is één van de belangrijkste aanpassingen ten opzichte van de Sims 2. Het beperkt je Sims minder waardoor het ook echt leuk is om de deur uit te gaan.

Alles is aan te passen

Het creëren van nieuwe Sims is een stuk interessanter geworden. Via schakelaars is het mogelijk om bijna alles levensecht na te maken. Wie graag een paarse Sim met geel haar wil hebben, kan dit nu makkelijk maken. Zelfs de stem van je Sims is aan te passen. Qua kleding, meubelen en accessoires is het echter erg beperkt. Het is wel compleet naar eigen wens aan te passen wat betreft kleur, patronen en stof maar de basis blijft toch hetzelfde. Dit wordt gecompenseerd met de Sims webshop waar nieuwe spullen tegen betaling te koop zijn. Een gemiddeld kledingstuk kost 75 SimPoints. Deze points zijn per 500, 1000 of 2000 te koop vanaf zes euro voor 500 punten en kunnen betaald worden via creditcard en Paypal. Waarschijnlijk zullen ook uitbreidingspakketten hier weer een aanvulling op geven. Want wie kijkt naar de Sims 2 zonder expansions, merkt dat deze titel eigenlijk ook best wel kaal was.

Delen is leuk!

Een ander voordeel van de Sims website is de Exchange. Hierbij kunnen spelers heel makkelijk eigen creaties (kleding, video's, foto's, huishoudens etc) in het spel up- en downloaden. Voorheen moest je de bestanden in mappen plaatsen maar via het Sims 3 startscherm gaat dit automatisch. Via de website zijn ook verschillende tools te vinden om je eigen Sim film te maken.

Een klunzige, kinderachtige pechvogel?

Het humeur van je Sims wordt bepaald door karaktereigenschappen en gebeurtenissen in zijn of haar omgeving. Tijdens het maken van je Sims kun je vijf (van de 63) karaktereigenschappen toewijzen die verschillen van Ambitieus tot Kleptomaan. Hierbij kan je de gekste combinaties maken. De eigenschappen hebben ook effect op je humeur. Een artistieke sim zal bijvoorbeeld een goed humeur krijgen van een museumbezoek terwijl een Sims met de eigenschap 'Hekel aan kunst' daar chagrijnig wordt.

Levenswensen

Elke combinatie van eigenschappen zorgt ook weer voor andere levenswensen. Net als de Sims 2 heb je ook een langdurige levenswens en wensen op korte termijn. Echter kun je de levenswens van je Sim nu kiezen en is deze gebaseerd op de karaktereigenschappen die je voor je Sim gekozen hebt. Daarnaast zijn er ook kleinere wensen zoals het flirten met je partner, die er ook voor zorgen dat je humeur beter wordt. In de Sims 3 zijn de angsten van je Sim weggelaten, maar er zijn wel dingen die het humeur van je Sim drastisch naar beneden halen.

Life goes on

Het leven in de stad staat niet stil. Dit betekent dat je stadsgenoten ouder worden, kinderen krijgen, verhuizen en uiteindelijk dood gaan. Ook de karakters die je zelf hebt gecreëerd maar even niet mee speelt. Als je dus met twee families speelt en wilt wisselen van familie, kan het zo zijn dat zij ergens anders wonen of overleden zijn. Dit proces kan wel stopgezet worden via het optie menu, maar dat maakt de buurt natuurlijk wel minder levendig. Behalve oud worden groeien de Sims natuurlijk ook in hun vaardigheden. Net als de vorige sims titels moeten je Sims daar dus ook aan werken. Naast de bestaande vaardigheden als charisma en koken zijn er een aantal nieuwe en opgesplitste skills. In de Sims 2 kon je bijvoorbeeld werken aan je creativiteit in zijn algemeen, maar nu kun je kiezen om te gaan schilderen, schrijven of gitaar spelen.

Waar is de sneeuw?

Wie gewend is aan de verschillende seizoenen, appartementen, huisdieren, vakantie resorts en universiteiten in de Sims kan worden teleurgesteld. De Sims 3 begint helemaal opnieuw bij de basis. Er zijn wel leuke dingen te doen in de huidige stad, maar voor alle extra's zullen in de loop der jaren waarschijnlijk weer uitbreidingspakketten en/of online betaalde updates verschijnen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • open buurt
  • veel aanpassingsmogelijkheden
  • levendigheid van de stad
  • aparte karaktereigenschappen
  • ondersteunende website/shop
  • weinig kleding, meubels en accessoires
De Sims 3 is mede door de open buurt en de vele aanpassingsmogelijkheden een goede en verslavende game. EA heeft de goede opties uit de Sims 2 verbeterd en nieuwe opties interessante toegevoegd. Voor de extra opties moeten we helaas wachten op eventuele uitbreidingspakketten maar de huidige versie staat ook garant voor vele uren speelplezier.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: