abonneren

De Sims 2 - Nachtleven

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Voor de Sims 2 is nu de nieuwste uitbreiding te koop: Nachtleven, waarmee de Sims zich kunnen uitleven met stappen en daten.

Voor wie De Sims niet kent: De Sims is een levenssimulator, waarbij de inwoners van Sim City de hoofdrol spelen. Met de Sims 2 kun je het hele leven van een Sim van geboorte tot dood beïnvloeden. Het doel van het spel is simpelweg het leven van deze sims te leiden. Je kunt hun wensen laten uitkomen of ze volledig ruïneren door ze steeds te confronteren met hun grootste angsten. De kracht van De Sims 2 zit hem in de vrijheid en het aanpassingsvermogen. Je kunt naar hartelust buurten, huizen en Sims maken, maar je kunt ook bestaande buurten en families aanpassen. Daarnaast zijn er op internet extra's te downloaden, of je ontwerpt zelf dingen (Sim Skins bijvoorbeeld) en gebruikt deze direct in de game. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het spel is dan ook terecht een hit.

Uitbreiding

Nachtleven maakt de wereld voor de Sims 2 weer wat groter. Zo wordt er aan je woonwijk een stad gekoppeld waar van alles te doen is. Ook nu heb je weer de mogelijkheid zelf een stad te bouwen en deze te voorzien van allerlei soorten uitgaansgelegenheden, zoals disco's, restaurants en kuuroorden. Hiermee wordt het sociale leven van de Sims stukken uitgebreider. Zo kunnen de Sims vriendengroepen beginnen en samen uitgaan. Met name spelers die graag Sims spelen met sociale wensen, zullen bij deze uitbreiding flink aan hun trekken komen.
Behalve stappen kunnen de Sims ook daten. Je belt een andere Sim op en vraagt hem of haar mee uit. Vervolgens moet je proberen de date tot een goed einde te brengen. Bij elk afspraakje of groepsuitje heb je maar beperkt de tijd om te zorgen dat die afspraak vlekkeloos verloopt. Stijgt je date- of stapmeter, dan krijg je meer tijd zodat je van je date een droomdate kunt maken. Lukt dat, dan word je populair bij de andere Sims en krijg je zelfs cadeautjes. Maar verpest je de date, dan word je minder populair en kun je wel eens onaangenaam verrast worden.
Een goede date lijkt gemakkelijker dan 'ie is. Bij onze date met Nina Heethart werden we telkens lastig gevallen door de demente mevrouw Rimpelbil. Dat heeft de date grondig verpest! De volgende dag stond er een brandende zak poep voor deur van Nina...
De stad is groot en er zijn veel uitgaansgelegenheden. Tevens zijn er meerdere bij te maken. Een leuke extra is dat er in de wereld van de Sims ook vampieren bestaan. Ga je te goed om met een Sim die alleen 's nachts actief is, dan kan het gebeuren dat je wordt uitgekozen om ook de rest van je leven als kind van de nacht door te brengen.
Behalve vele plaatsen zijn er nieuwe bouwelementen toegevoegd, zoals het DJ hok en de Garage. Deze laatste is leuk, want vanaf nu kunnen de Sims dus ook een auto kopen en hoeven ze niet meer per se te carpoolen naar hun werk.

Nog meer opties en opdrachten

Dankzij de datingmogelijkheid zijn er meer opdrachten voor je Sims beschikbaar. Zo kun je vragen naar iemands sterrenbeeld, wat voor werk hij doet en of hij veel geld heeft. Naarmate je sociale wereld groeit krijg je ook meer invloed en kan jouw Sim andere Sims opdrachten geven. Deze invloed wordt uitgedrukt in punten, en andere Sims een opdracht geven kost punten. Hoeveel punten een opdracht kost is afhankelijk van het soort opdracht. Zo is de opdracht 'ga met Truus praten' goedkoper dan 'ga met Truus vechten'.
Behalve deze opties zijn ook alle bekende mogelijkheden van je Sims uitgebreid. Zo kun je bij het zoengedeelte nu ook kiezen voor de handkus, en bij het dansgedeelte voor schuifelen. En dat biedt dan weer nieuwe mogelijkheden (ga maar lager met die handen!). Al deze mogelijkheden zijn natuurlijk leuk, maar hoe meer opties je krijgt, hoe meer je moet klikken voordat je je Sim exact de opdracht hebt gegeven die je wilt. Het spel pauzeren (waardoor je een reeks van acht opeenvolgende opdrachten kunt geven) wordt dan wel noodzakelijk.

Domme Sims

Wij denken dat de Sims er niet intelligenter op zijn geworden met deze uitbreiding. Zo willen de Sims op de automatische piloot nog wel eens hun borden gaan afwassen in een restaurant of kunnen ze niet automatisch iets van de kaart bestellen. In plaats daarvan blijven ze oeverloos kletsen met de ober. Net zolang totdat jij zegt wat ze moeten bestellen. Doordat er in de uitgaansgelegenheden meer Sims bij elkaar zijn, lopen ze elkaar ook wat eerder in de weg, en dan komt de gelimiteerde intelligentie duidelijker naar voren dan dat ze alleen met de (kleine) familie thuis zijn. Opdrachten worden maar half uitgevoerd of geannuleerde opdrachten worden toch even begonnen, wat de boel onnodig vertraagt. Ook hebben we hier en daar wat foutjes ontdekt. Dit zijn vooral kleine grafische foutjes die geen afbreuk doen aan de gameplay, maar het is wel apart om de Sims van het ene op het andere moment op een andere locatie te zien. We verwachten dan ook op korte termijn een patch die dit soort dingen oplost.

Hot Date

Voor deel 1 van De Sims zijn er wel zeven uitbreidingspakketten gekomen. Het was dus te verwachten dat er wat ideeën gerecycled zouden worden. Zo heeft Sims 2 Nachtleven veel weg van Hot Date. Niettemin wordt De Sims 2 wel een stuk groter en uitgebreider.

Conclusie
We vragen ons af of onze conclusie voor de echte Sims-fan wel relevant is. De Sims-speler wilt immers maar één ding, en dat is zijn/haar favoriete spel uitbreiden, en dat lukt met De Sims 2 Nachtleven zeker. Wel zien we het een en ander in de herhaling, maar dat zal de echte Sims-fan weinig kunnen schelen. Hou je van het sociale gedeelte in het spel, dan mag je deze uitbreiding niet missen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie