abonneren

Dawn of War 2

Relic probeert met Dawn of War II (DoW2) het Real Time Strategy (RTS) genre nieuw leven in te blazen. Weg is het 'saaie' bouwen van fabrieken, forten, troepen, wapentuig en voertuigen. Daarvoor in de plaats zijn er aan DoWII nieuwe roleplay-achtige elementen toegevoegd, zoals experience points, bonusitems en eindbazen.

In DoW2 kan je een campagne spelen of tegen andere spelers over het internet vechten. Wanneer je kiest om de campagne te doen, begin je het verhaal als een jonge commandant van een kleine groep Space Marines. Je moet een galactische sector beschermen tegen bedreigingen op meerdere fronten. Door missies te halen krijg je er extra troepen bij. Je kan op een missie maar maximaal vier verschillende teams meenemen. Hierdoor moet je, voordat je afdaalt naar een planeet, bepalen welke mix van eenheden en wapens het beste is om de missie tot een succesvol einde te brengen. Net als in een roleplaying game verdien je met missies experience points. Door deze punten stijg je in level en kun je speciale vaardigheden en wapens gebruiken die je helpen efficiënter je vijanden te verslaan. Leuk is dat je de gehele campagne alleen kan spelen, maar ook samen met een vriend. De andere speler kan op elk gewenst moment meedoen of eruit stappen.

Niet alles tegelijk

In DoW2 is het niet mogelijk is om alle missies te halen. Je moet drie planeten verdedigen en je hebt niet genoeg de tijd om alle aanvallen persoonlijk af te weren. De verhaallijn maakt duidelijk welke missies belangrijk zijn om het einde van de game te halen en welke door je team genegeerd kunnen worden. Het negeren van minder belangrijke missies heeft wel consequenties voor je eindscore. Doordat je niet alle vaardigheden, missies en bonusitems kan halen, is het mogelijk om de campagne meerdere keren te spelen en elke keer een andere ervaring te hebben. In tegenstelling tot gewone RTS-games zijn je teamgenoten in DoW2 geen 'wegwerptroepen' maar belangrijke bondgenoten in de strijd tegen de vijand. Om het gevoel van een kleine elite-eenheid van helden te benadrukken, kunnen jij en de leiders van de verschillende teams niet permanent dood. Wanneer je een missie niet haalt dan wordt je team opgehaald met een ruimteschip en terug naar je hoofdkwartier gebracht. Het enige nadeel is dat je een dag verloren hebt en dus minder tijd hebt om andere missies te doen.

Weinig locaties

De variatie in locaties waar je vecht is beperkt. Er zijn maar drie planeten waarop je vecht en elke planeet heeft maar drie verschillende locaties. Er zijn ook maar twee soorten missies; een missie dat je van punt A naar punt B moet komen om daar de eindbaas te verslaan, en een missie waarbij je een object, zoals een generator of een kapel, moet beschermen tegen hordes tegenstanders. Ondanks de beperkte missies en locaties zorgt de spannende verhaallijn en de vele bonussen die je kan vrijspelen er wel voor dat de game onderhoudend blijft.

Tyranids!

Wanneer je de campagne hebt uitgespeeld, of wanneer je geen interesse hebt om in je eentje een verhaal te volgen, dan kun je in DoW2 ook online de strijd aangaan met andere spelers. In Multiplayer kun je behalve Space Marines ook Eldar, Orks en Tyranids spelen. De mysterieuze Eldar en de agressieve Orks waren al speelbaar in deel één van Dawn of War. In deel 2 kunnen spelers eindelijk de leiding nemen over een zwerm vraatzuchtige Tyranids. Fanatieke RTS-gamers komen in de multiplayermodus meer aan hun trekken omdat ze hier wel als vanouds verschillende eenheden kunnen bouwen, wapens kunnen ontwikkelen en slim energiebronnen moeten beheren.

Live Stoom

Voor multiplayergevechten maakt DoW2 gebruik van de Games for Windows Live-dienst. Sommige spelers zijn negatief over Microsofts gamedienst omdat het veel bugs heeft en niet goed spelers van verschillende niveau's met elkaar matcht. Om DoW2 überhaupt te kunnen spelen, dien je een Steam-account te hebben. Veel gamers ondervinden problemen met Steam. Het is de vraag of Relic met de keuze van zowel Steam als Games for Windows Live het gamers niet te moeilijk heeft gemaakt om te game te kunnen spelen. Wij ondervonden geen problemen met het installeren van de game via Steam, noch met Games for Windows Live.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • niet saai bouwen, maar direct actie
  • vast team met karaktervolle helden
  • RPG-elementen als levels, experience points en eindbazen
  • Tyranids
  • beperkt aantal locaties en missies
  • Games for Windows Live-account nodig
  • Steam-account nodig
  • niet voor fanatieke RTS-liefhebbers
DoW2 richt zich vooral op de 'casual gamer' die even snel een spelletje wil spelen. DoW2 is niet een echte 'Real Time Strategy'-game, maar meer een 'Real Time Action'-game. Fanatieke RTS-gamers zullen met DoW2 daarom minder aan hun trekken komen. Maar voor gamers die vooral actie willen, is DoWII een uitstekende game en een waardige opvolger van zijn succesvolle voorganger.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: