abonneren

Darkspore

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Darkspore had de potentie om een unieke plek in te nemen in het rpg-genre met een mix van science fiction, hack and slash-gameplay en mooie omgevingen in de ruimte. Helaas overtuigt vooral die gameplay niet.

In naam is Darkspore verwant aan Spore, de groots aangekondigde evolutie-sim uit 2008 die de hype niet echt waar wist te maken. De overeenkomsten tussen de twee games zijn echter alleen de naam en de creature editor. Darkspore is geen evolutie-sim maar een rpg à la Sacred 2. Gewoonlijk zouden we zo’n game vergelijken met genre-klassieker Diablo of met het recente Torchlight, maar bij Darkspore kunnen we dat beter niet doen. Het verhaal is flinterdun en de gameplay kan niet tippen aan andere games in het genre.

Vreemd DNA

Het verhaal van Darkspore is een klassiek goed-tegen-slecht verhaal. De Crogenitor hebben levende wapens ontwikkeld door met dna te experimenteren. Na de ontdekking van het extra krachtige e-dna gaat het mis. Ieder wezen dat met het e-dna in contact komt wordt onderdeel van de Darkspore. Het is jouw taak, als laatste Crogenitor, om deze Darkspore uit te roeien.

Dat uitroeien doe je op verschillende planeten. Voorafgaand aan ieder level krijg je een korte uitleg te zien over die planeet en welke Darkspore je er kan verwachten. Je stelt een team samen van drie Heroes. Ieder Hero heeft een type: bio, cyber, necro, plasma of quantum. Ieder type heeft andere spells om te gebruiken en een ander uiterlijk. Afhankelijk van het soort tegenstanders dat je gaat treffen moet je je team goed samenstellen.

Verzamelwoede

Je kunt je Heroes bewerken in de editor. Qua uiterlijk zijn ze aan te passen naar je wensen, maar de editor is ook de plek waar je Heroes kunt voorzien van een nieuwe uitrusting. Tijdens het spelen kun je namelijk flink wat items verzamelen. Zowel verslagen tegenstanders als obelisken die je in het level tegenkomt leveren nieuwe wapens en uitrusting op.

Naast items krijg je ook dna als je Darkspore verslaat. Dna fungeert als munteenheid om upgrades te kunnen kopen. Het spel bevat verder een vrij uitgebreid inventory- en levelingsysteem. Hoe verder je komt, hoe meer Heroes je speelbaar kunt maken (maximaal 100). Ook dit zorgt voor een verzameldrang zoals we kennen van Sacred 2 (de moeilijk vindbare unieke armor-sets).

Muisknopfetish

Dat we zoveel nadruk hebben gelegd op het verzamelaspect van Darkspore heeft een reden. Het spel zelf is namelijk eigenlijk minder interessant dan het verzamelen van items en Heroes. Als je met je team van drie op een planeet aankomt, volg je een vrij lineair pad waar je alle Darkspore die op je weg komen moet verslaan. De omgevingen zijn mooi gemaakt en de tegenstanders zijn best afwisselend. De manier waarop je ze moet verslaan is altijd hetzelfde: net zo lang op de linkermuisknop klikken totdat ze dood zijn. Dat kan je afwisselen met enkele spells, maar daar ben je vrij snel op uitgekeken. Alleen iemand met een muisknopfetish zal de speelmethode van Darkspore écht leuk vinden.

De gimmick van Darkspore is het snel kunnen wisselen tussen de drie Heroes in je team. Je speelt met één Hero tegelijkertijd, maar kunt met een druk op Q, W of E wisselen naar een andere Hero. Dat is soms hard nodig om een tegenstander van een bepaald type te kunnen verslaan en vereist af en toe wat tactisch inzicht. Het vechtmechanisme blijft echter altijd hetzelfde: klikken, klikken, klikken. Wel opletten dat je goed klikt: de gevechten worden soms erg onoverzichtelijk door het aantal tegenstanders en eventueel zelf gespawnde helpers.

Samenwerken

Darkspore in je eentje spelen, dat is saai. Het spel promoot ook nadrukkelijk de co-op- en pvp-mogelijkheden. Je kunt eenvoudig met anderen samen de campaign doorspelen, wat iedere speler ook nog eens extra experience points oplevert. Ook zit er een pvp-modus in het spel, waarin twee teams het uit mogen vechten. Ook hier verandert de gameplay niet wezenlijk door.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • mooie omgevingen
  • verzamelen
  • lineaire levels
  • geen afwisseling in gameplay
  • verzamelen is bijna het enige doel
Darkspore is echt een co-op game. Als je in je eentje speelt worden de latere levels wel erg moeilijk. Ook in co-op blijft de gameplay echter beperkt: het is voornamelijk klikken tot je erbij neervalt. Darkspore speel je om alle heroes vrij te spelen en om alle items te verzamelen, maar echt leuk wordt het helaas nooit.

 

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord