abonneren

Darkness Within 2: Dark Lineage

Eind 2007 kwam Darkness Within: In pursuit of Loath Nolder uit. Een psychologisch horror adventure dat gebaseerd is op de verhalen van H.P. Lovecraft. Het verhaal was nog niet afgerond en daar komt nu met Darkness Within 2 verandering in.

Darkness Within 2: Dark Lineage gaat direct door waar het vorige deel ophield. Je speelt nog steeds detective Howard Loreid, dezelfde held als in deel één. Howard begint wanneer hij opgenomen is in een gekkenhuis waarin hij de meest vreemde creaturen voorbij ziet komen. Gelukkig wordt hij gered door Loath Nolder die hem in veiligheid brengt en een brief met instructies achterlaat. Aan Howard de taak om naar het deprimerende stadje Arkhamend te gaan om daar een sinister plot van sektes en duivelsaanbidding te ontrafelen.

Volledig 3D

In tegenstelling tot zijn voorganger en andere point and click adventures van Iceberg Interactive is Darkness Within 2 volledig in 3D weergegeven waarin je vrij kan rondlopen. De besturing doet denken aan een first person shooter. Er kan zelfs gesprongen worden met de spatiebalk. Verder wordt ook de PhysX engine van Nvidia gebruikt en is het mogelijk zaken als meubels, kratten en kisten te verschuiven en op te tillen. Hierdoor is het veel leuker om naar verborgen spullen te zoeken die overal in de 3D wereld verborgen kunnen zijn. Soms is het zelfs noodzakelijk te bukken (crouch) om onder een tafel een verborgen kist weg te halen.

Op jacht naar clous

Behalve objecten zijn er ook vele documenten te vinden in Darkness Within 2 die allemaal gelezen moeten worden. En we bedoelen dan ook echt gelezen worden, want in elk document is een x-tal clous verstopt die Howard er uit moet zien te halen. Met een pennetje kunnen zinnen onderstreept worden en door het hersenicoontje aan te klikken kun je controleren of het onderstreepte een belangrijke clou is. Gevonden clous worden vervolgens opgeslagen in 'Howards Mind' die weer te benaderen is via de 'inventory'-interface van het spel. In Howards Mind kun je diverse clous en ook gevonden objecten mixen om zo nieuwe informatie en items te vergaren. Dit systeem werkt erg leuk en met name het zoeken naar clous zorgt er voor dat je dieper het verhaal in duikt.

Hint nodig?

Ook handig is het hint-systeem van Darkness Within. De game kent drie moeilijkheidsgraden: Standard, Detective en Senior Detective. De Standard setting zorgt ervoor dat er altijd hints beschikbaar zijn zodat je nooit echt helemaal vast komt te zitten. De Detective setting is het meest innovatief. Deze geeft automatisch een vrij wanneer er al een tijdje geen progressie is geweest. Overigens kun je er zelf voor kiezen of je de hint leest of niet. De laatste setting, Senior Detective, is de hardcore instelling en geeft helemaal geen hints. Fijn is dat de moeilijkheidsgraad tijdens het spelen aan te passen is.

Lelijk maar sfeervol

Darkness Within 2: Dark Lineage is een sfeervolle spannende adventuregame waarbij met name de omgevingsgeluiden erg griezelig zijn. Het is alleen wel jammer dat ze niet in overeenstemming zijn met wat er werkelijk gebeurd. Zo hoor je in een bos bijvoorbeeld wolven in de omgeving, maar je zal er niet één tegenkomen. Maar hoewel de game zeker wel sfeervol is, zijn de graphics op zijn best lelijk te noemen. Ze lijken, ondanks de 3D effecten, vijf jaar oud. Echter zal dit voor de echte adventure-liefhebber geen probleem zijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veel bewegingsvrijheid
  • innovatief clousysteem
  • spannende sfeer
  • lelijke graphics
Darkness Within 2 is een sfeervolle point and click adventure die met name dankzij de Physics boven het gemiddelde uitstijgt. Het blijft wel een echte adventuregame die alleen bedoeld is voor de liefhebber.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: