abonneren

Dark Messiah of Might and Magic

Eén van de eerste lessen die de eindredactie van PCM leert aan testers is dat we de lezer nooit mogen opzadelen met onze frustraties die wij tegenkomen in de test. Maar dat is bij Dark Messiah toch wel erg lastig! Toen deze game net uitkwam heeft die honderden gamers en reviewers gefrustreerd met zo veel bugs dat het spel onspeelbaar was.

Bug Orgie

Helaas heeft elke pas uitgekomen game bugs. Helemaal in de laatste maanden van het jaar worden gameontwikkelaars extra gepushed om een spel uit te brengen ondanks dat deze nog niet helemaal af is. Zo is dat waarschijnlijk ook gegaan bij Dark Messiah want dit spel stond op het moment van uitkomen letterlijk stijf van de bugs.

De grootste bug was een memory leak wat zorgde voor een volgelopen geheugen binnen luttele seconden met als gevolg dat de pc als een gek gaat 'swappen' met de harde schijf. Resultaat: een extreem haperend spel en een continue ratelende harde schijf.

Een work around hiervoor was je settings extreem laagzetten, maar daar heb je natuurlijk geen heftige games pc voor! Verdere bugs waren absurd lange laadtijden van langer dan tien minuten en de nodige memory errors, waardoor je na de melding weer braaf je bureaublad zag. Ook waren er nog een hoop kleine bugs die de gameplay verder weinig aantasten. Ubisoft geeft zelf ook toe dat dit niet netjes is en ze erkennen dat ze een vergissing begaan zijn door het spel te vroeg uit te brengen.

Patch blijkt de Messias te zijn

De fora van Ubisoft stonden vol met klachten over de game en de frustraties liepen hoog op. Ook bij ons want ons testsysteem, wat qua prestaties echt niet misselijk is, draaide de game alsof we op een oude 386 bak aan het gamen waren! Bijna twee weken hebben we moeten wachten op een patch die de grootste problemen moeten verhelpen. Vorige week kwam deze eindelijk uit en konden we beginnen met testen. Op een enkele memory error na die nog sporadisch de kop op steekt kunnen we de game nu zonder problemen spelen. Wel hebben we voor de zekerheid nog een extra Gigabyte ramgeheugen in onze gamespc geplaatst. Het spel loopt nu als een zonnetje.

Genoeg geklaag

Maar genoeg geklaag over de bugs. Uiteindelijk draait het om het spel en deze hebben we naar hartenlust gespeeld want hoewel we in het begin gefrustreerd waren, kunnen we nu niet anders dan laaiend enthousiast zijn over Dark Messiah. Elke fantasy liefhebber die niet vies is van een flinke actie met waanzinnige handgevechten moet deze game eigenlijk spelen.

Het verhaal

De single-player versie vertelt het verhaal over de jonge man Sareth die in opdracht van zijn meester Phenrig een magisch kristal moet brengen naar de magiër Menelag in de verre stad Stonehelm. Natuurlijk is dit het begin van alle ellende en al snel wordt de stad bij aankomst overvallen door schurken en monsters die jij van je af mag slaan. Je ontmoet het mooie nichtje van Menelag, Leanna, en samen met haar probeer je de magisch Skull of Shadows te vinden om de wereld te behoeden van de Duistere Uitverkorene. (oftewel Dark Messiah)

Schitterend

Dark Messiah speel je in de eerste persoon en is gebouwd op de Half Life 2 engine (Source). Dat is duidelijk te merken aan de 'rag doll' physics en de menu opbouw. Half Life 2 buit de engine meer uit wat physics betreft maar het spel ziet er wel fantastisch mooi uit. Grafisch is dit één van de mooiste games van 2006. Er is van alle next-gen technieken gebruik gemaakt zoals dynamische licht effecten om de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen. De zon verblindt je echt als je van binnen naar buiten stapt en het duurt even voordat je alles goed kunt zien, net als in het echt. Een ander leuk detail is dat je nu ook je voeten ziet als je naar beneden kijkt.

Waanzinnige gevechten

We hebben al eerder handgevechten in de eerste persoon gezien in games, maar dit kwam toch altijd een beetje knullig over. Bij Dark Messiah is dit absoluut niet het geval. Welk wapen je ook hanteert, een staf, dolken, een zwaard of een boog; het ziet er allemaal even realistisch en vooral stoer uit. De handgevechten zijn dynamisch en het werkt snel en simpel. Met gemak kun je slagen pareren en terugslaan. De tegenstander pareert ook en timing is belangrijk. Het boogschieten is moeilijker maar met een welgemikt schot kun je wel een vijand in één keer doden. Ook kun je van je omgeving gebruik maken om je vijanden te doden. Zo kun je tonnen en kratten op je vijanden gooien, maar ook palen onder afdakjes wegschoppen, kroonluchters laten vallen of doodleuk de vijand naar zijn verdoemenis schoppen. Denk aan open vuur, water, afgronden, spiesen trappen. Een goed gemikte schop is dodelijk en minstens net zo bevredigend als tekeer gaan met je wapens. Moeilijk zijn de gevechten niet. Wel moet je voorkomen dat je omsingeld wordt.

Fun met de Rope Bow

Een extreem handig wapen in de game is de Rope Bow. Dit is een boog die pijlen met een touw af kan schieten. Zo kun je via deze touwen op plaatsen komen die normaal niet bereikbaar zijn. In sommige levels is deze speciale boog nodig om verder te komen. Je kunt lekker veel pijlen met touwen schieten zodat het overspringen van touw naar touw een fluitje van een cent is.

Stiekem geen rpg

Bij Dark Messiah kun je skillpoints verdienen en hiermee kun je vaardigheden kopen en opwaarderen zoals beter vechten, schieten, meer gezondheid of magie enz. Ook heb je een inventory scherm waarbij je de nodige spullen kunt 'equip-en'. Ondanks deze rpg-achtige elementen is Dark Messiah toch echt een actie spel. Je verdient ook geen xp door vijanden te verslaan zoals normaal gesproken het geval is. Je krijgt skillpoints toegewezen op vaste punten en het is aan jou om deze te besteden zoals jij handig acht. Wel is het mogelijk extra skillpoints te verdienen door optionele quests te voltooien. Zo kun je bijvoorbeeld een cycloop rond laten lopen, maar hem doden levert je vijf skillpoints op, en dat is best veel.

Twee in één

Dark Messiah is eigenlijk twee spellen in één. Het Multi-player gedeelte is namelijk door een andere ontwikkelaar gemaakt dan de single-player versie. Je kunt er ook voor kiezen alleen één van deze twee spellen te installeren. Het multiplayer-gedeelte werkt wel via Steam, en je zult Steam dan ook moeten installeren wil je online kunnen spelen. Bij het online gedeelte kun je kiezen wat voor klasse je wilt zijn waaronder Magier, Sluipmoordenaar of Strijder. Deze klassen zijn uitgerust met de skills zoals je zelf je karakter kunt opbouwen in de single-player variant en zijn allemaal goed uitgebalanceerd. Er zullen in de toekomst verschillende mods en nieuwe multiplayer maps verschijnen zodat men nog lange tijd middeleeuws op elkaar zal inhakken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Fantastische Graphics
  • Waanzinnige eerste persoons gevechten
  • Vele manieren om tegenstanders uit te schakelen
  • Niet al te moeilijk
  • Zwaar systeem nodig
  • Veel bugs die nog gefikst moeten worden
  • Installatie van Steam nodig voor Multi Play
Een uiteindelijke score geven vinden we moeilijk. Aan één kant is het een geweldig spel wat de hoogste score verdient. Maar als we kijken naar het feit dat een patch absoluut noodzakelijk is om het spel speelbaar te maken, en dat die patch een paar weken op zich liet wachten waardoor gamers een spel van 50 euro gewoonweg niet kunnen spelen, vinden we niet dat we die topscore van vijf sterren kunnen geven. Tel daarbij op dat je toch echt wel een flink zware machine nodig hebt om optimaal van het spel te genieten en we komen dan uiteindelijk op een score van vier sterren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: