abonneren

Damnation

Het shootergenre is overbevolkt, dus met kop en schouders er boven uitsteken valt niet mee. Uitgever Codemasters doet een dappere - maar helaas mislukte - poging met Damnation: Een veelal verticale steampunk western shooter.

Wild Wild West

Damnation is een western shooter waarbij het wilde westen gecombineerd is met 'moderne' technologie. Zo krijg je het steampunk genre wat vergelijkbaar is met de film Wild Wild West. Op zich is dit idee leuk en verfrissend. Een hoop ideeën van Damnation zijn leuk en verfrissend. Maar helaas laat de uitwerking nogal te wensen over.

Klimmen en schieten

In Damnation staan de veelal verticale levels centraal. Er moet gigantisch veel geklommen worden om zo het volgende level te bereiken. De klimbewegingen zijn best gaaf, maar helaas zit de controle regelmatig in de weg. Gelukkig is de besturing wel zodanig dat je niet telkens per ongeluk te pletter valt, maar haast moet je niet hebben omdat het klimmen erg nauw luistert naar de besturing en afhankelijk is van de camera. Dit laatste is overigens best onhandig, want opeens verandert links in rechts terwijl daar logischerwijs geen aanleiding voor is. Gelukkig heb je hier alleen bij het klimmen last van. Wat schieten betreft kun je drie verschillende wapens bij je dragen met ieder hun eigen kenmerken. Daarnaast kun je met elk wapen inzoomen om zogenaamd preciezer te richten. Echter is de zoom zo ontzettend klein dat deze functie zo goed als zinloos is. Zelfs met sniper rifles is er niet echt in te zoomen! Zonde.

Dom Dom Dom

Tijdens het spel word je vergezeld door één of meerdere partners. Zij assisteren je bij de vuurgevechten en klimmen vrolijk met je mee. Helaas zitten ze op het intellectuele niveau van een bloemkool waardoor je bijzonder weinig aan ze hebt en ze regelmatig uit de problemen moet halen. Een bijkomend voordeel is dat de vijand ook een tekort heeft aan grijze massa wat ze verandert in wandelende schietschijven. Met andere woorden: de AI in het spel is gewoonweg beroerd.

Voertuigen

Voor de variatie moet je af en toe racen op een motor. Dit race-element is net als de rest van de game grappig bedacht maar ook vreselijk slecht uitgewerkt. De zwaartekracht lijkt geen enkele rol te spelen en de besturing is ronduit slecht. Er gebeurt ook nauwelijks wat spannends onderweg waardoor de motorritjes eerder vervelend zijn dan leuk.

Graphics

De graphics zijn niet heel bijzonder, maar hebben wel iets kleurrijks en sommige zaken zijn bijzonder gedetailleerd. Daarentegen is er voor de 3D-effecten met verouderde technologie gewerkt (2d knipsels die over elkaar geschoven zijn). De animaties zijn vreselijk houterig waardoor je het gevoel krijgt een game van jaren terug te spelen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • originele concept
  • steampunk
  • mix van schieten en klimmen
  • hele slechte uitwerking
  • belachelijk voertuig besturing
  • onlogische physics
  • vreselijke AI
  • zinloze wapen zoom functie
Damnation had iets bijzonders kunnen zijn als de makers tenminste een fatsoenlijke klus hadden geklaard. Deze game barst van de leuke ideeën maar ze worden allemaal teniet gedaan door de slechte uitwerking. Damnation is misschien leuk voor een handjevol cowboys.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord