abonneren

CSI 4: Hard Evidence

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Naar de CSI game reeks keken we altijd met gemengde gevoelens. Hoewel de spellen altijd wel amusant waren en fans van de serie zeker kunnen bekoren was er maar weinig innovatie en vernieuwing in de games te merken. Het deel van vorig jaar hadden we om die reden dan ook 'beloond' met maar één ster.

None

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten
Nu is deel vier Hard Evidence verschenen, en enigzins sceptisch beginnen we aan de eerste case.

CSI games in vogelvlucht

De CSI-games zijn bij de fans en de casual gamers redelijk bekend. Het zijn lichte speurneus adventure games waarmee je samen met de CSI mensen uit de gelijknamige serie allerlei moorden oplost. Elke CSI game, ook dit nieuwste deel, heeft vijf cases die opgelost dienen te worden. Om dit voor elkaar te krijgen moet je net als een echte CSI-er bewijsmateriaal verzamelen en sporenonderzoek verrichten. Qua gameplay is de reeks redelijk constant gebleven.

Nu wél echt verbeterd

Het voorgaande deel, 3 Dimensions of Murder, claimde totaal vernieuwd te zijn met echte 3d graphics en een vernieuwde intuïtieve interface, waren wij het op zijn zachtst gezegd oneens met de makers. Gelukkig hebben de makers zichzelf ook gerealiseerd dat het zo niet verder kon en hebben ze CSI 4 nogmaals verbeterd. Over deze verbeteringen zijn we veel meer te spreken. Zo zijn de graphics aanzienlijk verbeterd ten opzicht van de voorgaande delen en is de lompe balk interface van de voorgaande games vervangen door een pda. Het hele spel bestuur je nu als het ware via deze pda en dat werkt prettig en draagt bij aan de sfeer van de game.

Extra's

Ook zijn er nu extra's vrij te spelen in de verschillende cases, waardoor men je probeert te stimuleren de game nog een keer te spelen. Bij volwassen gamers zal dit waarschijnlijk niet lukken, maar ondanks dat slaat de verzameldrift wel toe. In elke case kun je namelijk insecten vinden voor de verzameling van Grisham. Als je alle 'bugs' verzameld hebt, krijk je meer extra's beschikbaar die je kunt bekijken. Denk hierbij aan concept tekeningen en trailers. Een ander leuk verzamelwoede element zijn de zogenaamde 'Thorough points'. Telkens als je iets onderzoekt wat niet bijdraagt aan de oplossing van de case maar wat wel zaken uitsluit krijg je een Thorough Point. Als je ze allemaal hebt krijg je net als bij de insecten meer extra's beschikbaar na het voltooien van de case.

Niet moeilijk

De CSI games zijn gericht op casual gamers en zijn derhalve ook niet al te moeilijk. Wel heb je de mogelijkheid de game moeilijker te maken, maar de standaard instellingen van de game maken de game wel erg gemakkelijk. Als je niet oppast ben je eerder routine handelingen aan het afhandelen dan dat je aan het puzzelen bent. Over puzzelen gesproken. Het reconstrueren van bijvoorbeeld autolampen en gebroken glas is erg raar geïmplementeerd. Zo kun je de stukken niet aan elkaar zetten als het stuk niet in 'de juiste' positie ligt. Ondanks dat de stukken wel op elkaar passen. Een beetje onlogisch en jammer. De cases op zich zijn onderhoudend en hebben af en toe wel een grappige plottwist. Echter is er geen enkele case die je van je stoel af zal blazen. De stemmen zijn ingesproken door de echte acteurs, maar af en toe ontbreekt het de stemmen aan enthousiasme.

Ga voor PC

Voor de pc is CSI 4 netjes geprijsd. 30 euro is een nette prijs voor een game als deze. Voor de consoles als de Xbox 360 en de Nintendo Wii is dezelfde game echter 50 euro of meer! En dat is echt veel te veel geld voor een game van dit kaliber. We raden dan ook iedereen de pc versie aan en geen console versie. Wel jammer is dat de pc versie geen hoge resoluties ondersteunt. Wel ondersteunt de game breedbeeld.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veel beter dan zijn voorganger
  • voor de pc gunstig geprijsd
  • onderhoudende cases
  • extra verzamel elementen
  • met standaard instellingen erg gemakkelijk
Hoewel deze nieuwste CSI game ook geen echte hoogvlieger is, zijn we wel plezierig verrast door de verbeteringen die in dit deel geïmplementeerd zijn. De CSI fans zullen genieten van Hard Evidence.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: