De first person shooter Crysis is de eerste game die gemaakt is met Crytek's CryENGINE 2 en de verwachtingen zijn hooggespannen. Op uitnodiging van Electronic Arts zijn we met een select groepje journalisten naar Frankfurt gevlogen om daar als één van de eerste Crysis in zijn volle glorie te kunnen ervaren.

Het verhaal

Het verhaal is niet bijster orgineel, maar heeft genoeg diepgang om interessant te blijven. Crysis speelt zich af in het jaar 2020 waarin je de rol aanneemt van elite soldaat Jake Dunn. Jake en zijn team worden naar een eiland gezonden waar archeologen mysterieuze meteorieten hebben gevonden. Helaas heeft de Noord Koreanse regering lucht gekregen hiervan en heeft vervolgens het eiland ingenomen. Het knokken kan beginnen. Wat beide partijen in het begin nog niet weten is dat in de meteoriet een buitenaardse invasie schuilgaat, maar daar komen ze snel genoeg achter. Al snel nemen buitenaardse monsters de macht over en moeten de twee strijdende partijen samen werken om de wereld te redden.

Special Effects

Crysis is zowel speelbaar onder Windows XP via DirectX 9 als onder Vista met DirectX 10. De systeemeisen voor Vista liggen wel hoger maar grafisch is de game onder Vista tot meer in staat dan onder XP. Met name licht effecten en de driedimensionale vormgeving van texturen zien er onder DirectX10 geweldig uit. Maar wees niet getreurd als je nog XP gebruikt, want onder dit OS ziet Crysis er ook verbluffend uit en laat het de concurrentie ver achter zich. Met name de vervagingseffecten zijn zeer indrukwekkend. Hiermee geeft Crysis de speler een heel realistisch gevoel.

Een levende wereld

Niet alleen de vervavingseffecten (ook wel Blur genoemd) zorgen voor realisme. De hele gamewereld leeft. Iedere npc heeft zijn eigen leven, en ze reageren gepast op de om zich heen veranderende wereld. Wanneer je goed verborgen bent en de vijand beschiet, zullen zij op onderzoek uitgaan en zo nodig elkaar alarmeren. Dit kan zelfs zo ver gaan dat ze lichtkogels in de lucht schieten om zo nabijgelegen forten te alarmeren die op hun beurt weer helikopters of jeeps er op uitsturen om jou te zoeken. En met name een helikopter kan je leven flink zuur maken!

Super interactief

Ook is de interactiviteit met je omgeving groots. Gebouwen zijn op te blazen en je kunt zelfs bomen laten vallen op je tegenstanders. De rondvliegende brokstukken kunnen net als in het echt voor een hoop ellende zorgen, en als je met veel moeite een helikopter uit de lucht weet te krijgen, moet je oppassen dat deze niet in jouw buurt neerstort. Iets wat ons tijdens de review bijna overkwam. Gelukkig werden we door hangende kabels gered. In Crysis bepaal je zelf je gameplay. Je krijgt weliswaar je doelen aangereikt, maar hoe je deze doelen bereikt is volledig aan jou. Je hebt werkelijk alle vrijheid en kan dus zo zelf je ideale speelstijl kiezen.

Voertuigen

Een moderne zichzelf respecterende shooter kan eigenlijk niet zonder voertuigen, en ook in Crysis kun je bijna elk voertuig besturen; auto's, boten en zelfs helikopters! De besturing hiervan is net als de rest van de game intuïtief en gaat naadloos in elkaar over. Natuurlijk is het ene voertuig gemakkelijker te besturen dan het andere en het is niet gemakkelijk om met een auto de vijand overhoop te gaan rijden. Met name auto’s zijn relatief gemakkelijk onschadelijk te maken. Wel is het jammer dat zodra je in een voertuig van de vijand zit, deze je al van verre af herkent. In een basis infiltreren via een gestolen auto is dan ook niet mogelijk. Jammer!

Veelzijdig Nanosuit

Crysis speelt zich af in de nabije toekomst, waarbij futuristische uitrusting wordt gebruikt. De belangrijkste uitrusting is je Nanosuit. Dit pak beschermt je natuurlijk tegen kogels zodat je niet al te snel doodgaat. Echter heeft het pak nog meer functies. Er zijn vier modi die elk zo hun eigen nut hebben. De standaard modus is maximum armor. In deze modus kan je pak zich opladen en biedt deze de meeste bescherming. De andere functie is maximum speed waardoor je extreem snel, net zo hard als een auto, kunt lopen. Erg handig als je in een benarde situatie zit of moet wegrennen van een aankomende explosie. De derde modus is maximum strength en hiermee kun je extreem hoog springen, hard slaan en beter je wapen richten als je met je automatic SMG op de vijand aan het in maaien bent. De vierde modus is de meest handige. Dit is de cloak modus en hiermee kun je a la Predator onzichtbaar worden. Op deze manier kun je ongestoord door vijandelijk gebied lopen en verrassingsaanvallen uitvoeren. Ook is deze modus erg handig om te ontsnappen uit een benarde positie. Echter, hoe actiever je bent, hoe meer energie je verbruikt. Hoewel het pak ontzettend handig is, gebruikt hij wel energie en je zult merken dat deze snel op is. Je moet dus echt tactisch te werk en op strategische momenten je pak weer opladen wil je optimaal gebruik maken van je Nanosuit.

Uitgebreide multiplayer

De multiplayer mogelijkheden in Crysis zijn complex en uitgebreid. Voor gamers die in een clan zitten is 'Powerstruggle' waarschijnlijk de meest interessante optie. In deze team vs. team modus heb je als doel het vijandelijke fort te vernietigen. Dit kan alleen met extreem krachtige voertuigen welke eerst door een fabriek gemaakt moeten worden. Deze fabriek moet je team wel eerst veroverd hebben. Behalve de fabriek heb je ook de nodige krachtcentrales nodig die voor de energie zorgen. Ook deze dienen veroverd te worden. In deze multiplayer modus is samenwerking zeer belangrijk en als je twee even sterke teams hebt, kan deze multiplayer variant gemakkelijk uren in beslag nemen.

Moeilijk?

Crysis is best pittig en de happy go lucky gamer zal er snel achterkomen dat hij met naar binnen stormen en schieten weinig bereikt. De vijand slaat immers alarm en voor je het weet sta je tegenover een overmacht. De moeilijkheidsgraad van Crysis is instelbaar, ook tijdens het spelen, waardoor je het jezelf iets gemakkelijker kunt maken als het even tegen zit. De hogere moeilijkheidsgraden zijn op een interessante manier uitdagend gemaakt. Zo heb je in het begin van het spel Noord Koreanen als vijand. Deze praten op easy en normaal Engels met een Aziatisch accent waardoor je kunt anticiperen op wat zij zeggen. Op de hoogste moeilijkheidsgraad praten de Koreanen ook echt Koreaans en kun je dus niet meer zo gemakkelijk anticiperen op hun acties, tenzij je weet wat 'gooi een granaat' in het Noord-Koreaans is natuurlijk. Behalve het verschil in taal schieten de vijanden ook gerichter en worden ze niet meer omgeven door een rode aura als ze je raken.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • volledige vrijheid in het spel

  • uitdagend

  • grote speelomgevingen

  • zéér intuïtieve gameplay

  • zware systeemeisen

Crysis is de volgende mijlpaal in de gamesindustrie. De verbluffende graphics en de ongelooflijke vrijheid maken van Crysis een ontzettend tactische shooter waarbij het realisme wel erg dichtbij komt. Je hebt wel een zware machine nodig om deze game tot zijn volste recht te laten komen, maar als je dat hebt, dan mag je deze volgende stap in de gaming evolutie niet missen!UitgeverElectronic ArtsOntwikkelaarCrytekDemo downloadjaBesturingssysteem (min. benodigd)Windows XPProcessor snelheid (min. benodigd)2.8 GHz processorHoeveelheid RAM (min. benodigd)1Grafische kaart (minimaal benodigd)256 MB DirectX 9 grafische kaart met Shader Model 3.0 ondersteuningBenodigde hardeschijfruimte (GB)12Online gamingjaGamepad ondersteuningnee

10

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten