abonneren

Crime Scene Investigation: Miami

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Op de televisie draait de populaire televisieserie Crime Scene Investigation (CSI) alweer een tijdje. En zoals het meer populaire televisieseries vergaat, komt er dan op een bepaald moment een game.

Dit is niet de eerste game die gebaseerd is op de serie CSI. Al eerder verschenen CSI en CSI: Dark Motives. Deze games vallen onder het genre adventure/puzzel waarbij het oplossen van moorden centraal staat. 'CSI: Miami' is eigenlijk precies hetzelfde als zijn twee voorgangers, maar dan natuurlijk wel met andere cases.
Gewapend met alle speciale gereedschappen en vaardigheden van het CSI-team moet je diverse moordzaken oplossen. Hierbij maak je gebruik van een vaste interface die is opgebouwd uit diverse tabbladen waaronder alles te vinden is; gereedschap, locaties, bewijsmaterialen, et cetera. Ook dit keer heeft de cast uit de originele serie hun stemmen geleend aan het spel. Het recept is dus bekend. Dit is exact hetzelfde als bij de andere CSI games.

Vast patroon

De moordzaken dienen volgens een vast patroon opgelost te worden. Zo kun je pas het 'fingerprint powder' gebruiken op een object nadat je er op hebt ingezoomd. Soms gaat het wel eens mis; dan zie je de vingerafdruk wel, maar heeft het spel dit nog niet door. Dan moet je nog een keer op de vingerafdruk klikken met het betreffende gereedschap. Pas als je een hartklop hoort, weet je dat de vingerafdruk bij je bewijsmateriaal zit. Opties en clues komen niet vrij voordat je bepaalde handelingen hebt gedaan. Dit is op zich logisch, maar soms gaat het wat te ver. Zo komen soms bepaalde dialoogopties pas vrij nadat je specifieke handelingen hebt verricht, ook al voegen ze niets toe aan de uiteindelijke oplossing van de zaak. Voorbeeldje: we hadden al bewezen dat iemand vingerafdrukken had achtergelaten op de plaats delict en we kregen zelfs al een filmpje te zien waarin de conclusie werd getrokken dat we deze verdachte verder moesten ondervragen. Maar we kónden haar nog niet uitnodigen voor ondervraging omdat we maar één vingerafdruk (en niet allemaal) in de computer hadden vergeleken met de database. Dit terwijl de vingerafdrukken volgens de computer wel gelijk waren aan elkaar. Een beetje raar. Helemaal omdat dit in een andere case weer niet noodzakelijk was. Een nadeel van deze vaste structuur en een nadeel van alle adventure games is dat als de case eenmaal opgelost is, je deze case niet nog een keer zal spelen.

Grafisch niet veel soeps

Grafisch is CSI geen hoogstandje. De graphics doen erg verouderd aan en ook de filmpjes die van tijd tot tijd spelen zitten vol met artefacten. Iets wat eigenlijk niet meer voor mag komen. De voice acting bevat de stemmen van de orginele cast. Dat klinkt op zich goed, maar het komt allemaal wel vrij droog over. Dit spel speel je niet voor de geweldige graphics en effecten. Dit spel moet het echt van de serie en zijn puzzels hebben.

Niet moeilijk en klein

Het doel is om de moordzaken in Miami op te lossen. Zo moet je vingerafdrukken vinden en vergelijken op de computer, verdachten ondervragen, autopsies laten verrichten, onderzoeken doen en vooral heel goed zoeken. Het spel is erg toegankelijk en er zijn veel hulpopties die gebruikt kunnen worden om het zoeken gemakkelijker te maken. Zo kun je instellen dat de cursor oplicht als deze over een object gaat waar je wat mee kunt doen. Het spel bevat ook een hint-systeem, maar dat levert strafpunten op bij de eindevaluatie.
De puzzels zijn niet moeilijk. Het spel is vrij toegankelijk en bevat geen echte hersenkrakers. Er zijn in totaal vijf moordzaken die opgelost dienen te worden. Dit hadden er van ons best meer mogen zijn, aangezien elke zaak ongeveer zo'n drie uur in beslag neemt om op te lossen (met hulpmiddelen aan, maar zonder gebruik te maken van hints). In totaal zit er dus niet meer dan vijftien uur spelplezier in.

Conclusie
Niet iedereen zal warm lopen voor CSI Miami. Het is jammer dat de makers niets verbeterd en toegevoegd hebben in deze versie. Maar voor de liefhebbers van de serie en parttime speurneuzen is dit toch een heel vermakelijk spel. Het vinden en verwerken van clues is erg leuk. Voor adventuregame-liefhebbers geldt: lekker luchtig voor tussendoor.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie