Confrontation: The Game

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Systeemeisen Confrontation
Confrontation is een strategische rpg gebaseerd op het gelijknamige fantasy-bordspel dat vooral in Frankrijk bekend is. Ontwikkelaar Cyanide heeft geprobeerd dit bordspel om te zetten naar een onderhoudende rpg die dicht bij zijn roots blijft.
Confrontation is eigenlijk alleen voor de fans van het gelijknamige bordspel, en zelfs van die groep vragen wij ons af of ze de game zal waarderen. De gameplay is ontzettend verouderd en technisch gezien achterhaald. Het tempo is traag en de drempel is, zelfs voor die-hard rpg liefhebbers, hoog. Confontation is een game die wij niet echt kunnen aanraden.
4
Score
40
Score: 40
  • Pluspunten
  • leuk voor de fans van het bordspel
  • uitdagend
  • Minpunten
  • traag
  • zeer belegen gameplay
  • beroerde pathfinding

Confrontation vertelt het verhaal over een fantasy wereld waarin 4 facties met elkaar strijden om dominantie. In de campaign-modus van het spel leid je de nobele - en nood lijdende - Griffin soldiers in hun strijd tegen de duistere Scorpion, Wolf en Jackal facties. Het verhaal wordt verteld aan de hand van statische beelden, een verhalenverteller en aan elkaar gerijgde missies.

Confrontation is vechten

Confrontation betekent vechten en vechten staat dan ook centraal in deze game. Je doorloopt met een groepje helden diverse levels variërend van bergpaden tot diepe ondergrondse gewelven. In deze levels valt eigenlijk niet heel veel te ontdekken en ze zijn ook nog eens verschrikkelijk nauw, of je nu in een kerker loopt of buiten. Je slentert vooral van confrontatie naar confrontatie, en daar zitten alle levels vol mee. Tactiek is op zich wel belangrijk, want de groepjes tegenstanders zijn net als jouw helden uitgerust met allerlei speciale eigenschappen en aanvallen en deze worden ook uitgebreid tegen je ingezet. Verder zijn er ook bandages te vinden waarmee personages elkaar in de strijd kunnen genezen en zijn er schatten te vinden die upgrades bevatten voor de wapens en pantser van je helden.

Falend game-systeem

De levels van Confrontation ogen weinig inspirerend en grafisch gezien komt de game ook gedateerd over. Helaas geldt dat niet alleen voor de graphics. Ook de gameplay doet verouderd aan. Zo is de pathfinding van de helden verschrikkelijk knullig en worden bevelen lang niet altijd goed uitgevoerd. Helden wisselen ongevraagd van wapens waardoor geplande tactieken nog al eens in het honderd lopen. Daarnaast komt de strijd ook erg passief en traag over, ondanks dat de gevechten in real-time worden uitgevochten. Cyanide had er wellicht beter aan gedaan de gevechten turn-based uit te laten vechtern.

Geen dynamiek in confrontation

Confrontation komt dus erg statisch over, ondanks dat je wel uitgebreid al je helden kan voorzien van instructies wat zij de komende beurten moeten doen. De game is ook elk moment te pauzeren met de spatiebalk, zodat je zonodig tactieken kunt wijzigen of je helden van nieuwe opdrachten kan voorzien. Helaas laat het uitvoeren geregeld op zich wachten en omdat de pathfinding zo beroerd is en ook de levels vaak voorzien zijn van nauwe gangen, is het af en toe lastig echt tactisch te werk te gaan.

DRM-beleid Confrontation

Confrontation is behalve te koop ook digitaal te downloaden via allerlei online distributiediensten zoals Steam. Echter geldt voor elke versie hetzelfde DRM-beleid: maximaal 5 activaties per game.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Games

Tags: games, rpg, focus home interactive, cyanide