"Nee, niet alweer een game over de Tweede Wereldoorlog!" Het was de eerste reactie bij de release van Company Of Heroes, de zoveelste WOII-game die dit jaar verschijnt. Het genre lijkt inmiddels redelijk uitgemolken, maar COH bewijst dat de strijd tussen Axis en Allies ons soms toch nog kan verrassen.

Veldslagen

In vele opzichten verschilt THQ's Company Of Heroes niet van de standaard rts en is daardoor vrij simpel te doorgronden. Jouw compagnie land op de stranden van Normandië en probeert via een aantal grote en kleine veldslagen Europa te bevrijden van de Nazi’s. Hierbij komt het aan op het tactisch verplaatsen van manschappen en op het veroveren van gebouwen, munitiedepots en andere belangrijke locaties. Tijdens dit landveroveren (of –verdedigen) is het strategisch inzetten van de juiste troepen (engineers, riflemen, rangers, paratroopers, snipers, etc.) en materieel (mijnen, observatieposten, veldhospitalen, tanks, luchtsupport, etc.) letterlijk van levensbelang. Ondertussen zul je door het veroveren van land, munitie- en brandstofdepots en het winnen van vuurgevechten, voldoende resources moeten verzamelen om reservetroepen, upgrades en nieuw wapentuig op te kunnen roepen.

Spelvreugde


De structuur, interface en verhaallijn van Company Of Heroes zit solide in elkaar. Bovendien weet het spel zich op een aantal punten sterk te onderscheiden van de concurrentie. Zo blinkt de titel vooral op grafisch vlak uit en kunnen we rustig stellen dat de ontwikkelaars van Relic een van de meest realistische rts-en ooit heeft afgeleverd. COH is tot in de kleinste details uitgewerkt en de animaties zien er bijzonder fraai uit, ook wanneer er tot bijna fps-niveau wordt ingezoomd. Niet dat dit inzoomen echt bijdraagt aan de spelvreugde, want in de hitte van de strijd verlies je direct het – altijd belangrijke - overzicht.

Squads

Een andere verrassing is dat je squads bestuurt in plaats van individuele soldaten. Alleen de snipers werken op eigen houtje. Het voordeel van deze opzet is, dat je sneller de strijdkrachten tactisch kunt verplaatsen en niet eerst hoeft te kijken waar alle soldaten uithangen. Het nadeel is wel, dat zodra je maximaal bent uitgezoomd de verschillen tussen de squads alleen in de interface te zien zijn. Maar dat is slechts een kwestie van wennen.

Landveroveren

Mede dankzij de fraaie filmpjes die de missies aan elkaar verbinden, heb je echt het gevoel dat je midden in een spannend oorlogsverhaal zit. De skirmisch- en multiplayeropties waren wat minder boeiend omdat de nadruk teveel ligt op het zo snel mogelijk veroveren van zoveel mogelijk land. Het rustig bouwen aan een sterk bezette en beveiligde basis, om daarna met groot machtsvertoon de vijand aan te vallen, is er niet bij in COH. Het verdedigen van een te klein stuk land levert namelijk te weinig resources op om een sterke troepenmacht op te bouwen.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Grafisch top!

  • Meeslepende verhaallijn

  • Snel speelbaar

  • Spannend

  • Vista ready

  • Multiplayer boeit niet

  • Verschillen tussen squads soms moeilijk herkenbaar

Vanuit het niets plaatst Company Of Heroes zich in een keer aan de top van het WOII rts-genre. Met verbluffende graphics, spannende missies en een lekker speelbare interface staat COH garant voor vele uren strategisch schiet- en knalwerk. Helaas leent de structuur van het spel zich minder voor een boeiende multiplayerfunctie, zodat Company Of Heroes - eenmaal uitgespeeld - snel zijn kracht verliest. Het zal ons niet daarom verbazen als er snel een legertje add-ons zal verschijnen. En die kunnen we best zelf al verzinnen: Oostfront, Vietnam, Irak, Company Of Heroes 2142.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten