abonneren

Command & Conquer 4

Command & Conquer is al jaren een fenomeen en terecht. Vele strategen hebben uren met de muis geklikt om de legers van NOD of GDI aan te sturen. Maar na vijftien jaar komt de Tiberian Wars Saga ten einde. EA sluit de serie af en wij bekijken of dit een waardig einde is geworden.

Bij Command & Conquer gaat het er om wie de beste strategische keuzes maakt. Wie bouwt het snelste de beste basis en stampt er het snelst een overmachtig leger uit. Ben je te traag met het grove aanvalsmateriaal, dan loop je de kans dat de tegenstander al een rij turrets klaar heeft staan om je soldaatjes te verwelkomen. Wat ook altijd effectief blijkt: de Harvesters van de tegenstander bestoken, zodat er geen geld binnen komt, maar ja: ook dat kost eenheden. Kortom: Command & Conquer draait om keuzes.

Drie modi

De doorgewinterde C&C spelers herkennen het bovenstaande scenario vast. Het is altijd de grote kracht geweest van Command & Conquer. Maar juist dat element is nu verwijderd. In plaats daarvan is er een zogenaamd mcv die gericht is op of aanval, of verdediging of support. Met de aanvals-mcv kun je grote tanks en krachtige soldaten produceren. Met de verdedigings-mcv is het mogelijk turrets te bouwen en minder krachtige eenheden en met de vliegende support mcv worden luchteenheden gebouwd. Tevens kan de mcv in deze modus reparaties uitvoeren. Je mag per missie een paar keer wisselen van rol maar in het heetst van de strijd je aanvals-mcv omzetten naar support of verdediging is niet verstandig. Timing is dus belangrijk.

Commander Points

Deze andere gameplay heeft nog een andere grondige wijziging tot gevolg. Het is namelijk niet meer mogelijk een gigantisch leger op te bouwen. Als aanvoerder van het leger krijg je een 'x' aantal punten waarmee eenheden gekocht moeten worden. Vaak zijn dit er 50 maar soms ook 70; het ligt aan de missie. Elke unit kost een aantal punten, waarbij natuurlijk geldt: hoe krachtiger de eenheid, hoe duurder. Wel kun je een nieuwe eenheid produceren als er één is vernietigd. Het is ontzettend jammer dat er geen grondstoffen meer gedolven hoeven te worden. Daarvoor zijn immers de 'commander points' in de plaats gekomen. Maar het delven van grondstoffen is altijd een elementair strategisch punt in de voorgaande C&C games geweest. Je kon namelijk door de 'harvesters' aan te vallen de geldkraan van de tegenstander dicht draaien. Deze tactiek is nu onmogelijk. Tevens is het niet mogelijk meer commanderpunten vrij te spelen. Je verdient wel 'experience points', maar daarvan zien we geen duidelijke voordelen. We hadden liever gezien dat we meer eenheden konden produceren!

Papier, Schaar, Steen

De balans in Tiberian Twilight is een beetje zoek. EA heeft duidelijk gekozen voor het 'schaar, papier, steen'-systeem waarbij een bepaalde eenheid efficiënt uit de weg geruimd kan worden door één bepaalde andere eenheid. Strijden met de verkeerde eenheid levert dan bijzonder weinig resultaat op. Opvallend is ook dat het niet meer mogelijk is om met een tank over soldaten heen te rijden.

Eenzijdige campagne

De single player campaigns zijn vrij kort en niet heel bijzonder. Er zijn zeven missies per partij. De GDI missies zijn goed te doen in een halve dag maar NOD is wat lastiger. Hoewel NOD pittiger is, zijn deze missies zeker niet leuker. De missies van beide facties zijn eenzijdig en de filmpjes tussendoor zijn van matige kwaliteit. Overigens missen we nog een partij: de Scrin. Deze heeft wel een kleine rol in het verhaal, maar je kunt er niet meer mee spelen. EA laat door de korte en vrij eenzijdige campagnes duidelijk merken dat het vierde deel van de saga bedoeld is om online met anderen te spelen. En het is zeer interessant om met meer spelers samen tegen een ander te vechten. Zo krijgt iedereen namelijk een andere taak waardoor de één zich kan richten op aanvallen terwijl anderen zich richten op verdediging en support.

Ook al online DRM

Zwichten we dan toch voor de nieuwe gameplay? Zeker niet! Het totaal omgooien van de gameplay in het laatste deel van een saga is namelijk een zeer onverstandige keuze. Command & Conquer is Command & Conquer en daar moet je niet mee knoeien! Spelers van de serie verwachten een bepaald recept. Krijgen ze dat niet, dan zijn ze niet blij. Dat geldt in ieder geval voor ons. Overigens heeft EA ook het nare DRM-systeem ingevoerd wat Ubisoft ook gebruikt. Zelfs bij een single player campaign is een permanente internetverbinding vereist. Geen internet betekent niet spelen!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • interessante nieuwe online gameplay
  • totaal andere gameplay
  • geen Scrin
  • korte single player
  • Verplicht online zijn
Command & Conquer Tiberian Twilight is in onze ogen niet geslaagd. Hoewel de nieuwe gameplay interessante elementen biedt voor online vinden we het dom om de gameplay in het laatste deel van de serie totaal om te gooien. Tevens zijn de campagnes kort en mist het afwisseling en uitdaging. Verder dan drie sterren komt Tiberian Twilight bij ons dan ook niet.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: