Hoewel de Schotse rally-legende Colin McRae in 2006 is gestopt met het actief beoefenen van zijn sport, gaat Codemasters fanatiek door met het uitbrengen van een nieuw deel in een populaire reeks rallygames. Wat in 1998 begon met een opmerkelijk debuut, is inmiddels al toe aan de zesde uitgave, ditmaal onder de titel Colin McRae DiRT.

Modder om je oren

Laten we één ding meteen duidelijk maken: Colin McRae DiRT is geen racespel. Colin McRae DiRT is een racesimulator. Een behendigheidsspel waarbij het vooral aankomt op de juiste instellingen en het subtiel gebruik van gas- en rempedaal. Dit alles in een setting vol asfalt, zand, modder en vaak lastig te ontwijken obstakels.

Breed wagenpark

Wie een laagdrempelig racespel verwacht waarin je vol gas kunt geven en simpel tegenstanders van de baan rost, komt bedrogen uit. Zoals de McRae-fans weten, wordt er bijzonder veel gevraagd van je behendigheid als rallyrijder. Dat begint al direct in de career-mode. Hoewel je als rookie eerst in een trage en logge pick-up truck wordt gezet, lijkt het wel alsof je op ijs rijdt zodra je het gas opentrekt. Het eerste advies is dan ook om ruim de tijd te nemen om met de vele verschillende instellingen voor de car setup (wielstand, stijfheid van de ophanging, schokdempers, bereik van de versnellingsbak, rembalans, etc.) te experimenteren. Voordat je goed en wel door hebt wat de effecten van die instellingen zijn, ben je al flink wat uren verder. En dat is nog maar het begin.
Vervolgens zul je de specifieke rijeigenschappen van de verschillende wagens onder de knie moeten krijgen. Een voorwiel aangedreven auto rijdt compleet anders dan een 'four wheel drive' of een achterwiel aangedreven bolide. CM DiRT biedt een lekker breed wagenpark, onderverdeeld in 12 klassen, met modellen die uiteenlopen van een Fiat Grande Punto Super 2000 tot de Freightliner Century Class S/T. Er zijn typische rallywagens als de Subaru Impreza, maar ook spectaculaire buggy's en Dakar-trucks. Een groot nadeel is echter, dat je bij het doorworstelen van de career mode zoveel verschillende auto's tegenkomt, dat het erg lastig is om steeds maar weer met andere rijeigenschappen geconfronteerd te worden. Dit zorgt ervoor dat het extra lang duurt voordat je de broodnodige punten kunt scoren en een stapje hogerop komt.

Pacenotes

Naast het leren omgaan met de setup en het rijgedrag van de wagens, gaat het natuurlijk ook om de skills tijdens het rijden. Racen in DiRT is een verfijnd spel van goed getimed gas geven, gedoseerd remmen (vergeet daarbij de handrem in scherpe bochten niet) en het juist insturen van bochten. Een kunst op zich waarbij veel oefenen en doorzettingsvermogen is vereist. Een handig hulpmiddel tijdens de races zijn de zogenaamde 'pacenotes' van de bijrijder, die de curve van de bochten bijvoorbeeld aangeeft met een cijfer van 1 (flauwe bocht) tot 6 (haarspeld). Die aanwijzingen zijn in het begin wat lastig, maar het went vrij snel.

Diepe afgronden

Heb je de geheimen van Colin McRae eenmaal in de vingers, dan begint de fun pas echt. Naast de career-mode kun je namelijk aan de bak in zes verschillende type games. In de normale rally rij je een typische rallyroute tegen de klok, waarbij de bijrijder bijna onmisbaar is om scherpe tijden neer te zetten. In de Offroad serie ga je het gevecht aan in wendbare, maar ook flink stuiterende buggy's op een vaak zanderige ondergrond. Erg spectaculair is de nieuwe 'Hill Climb', waar je je leven waagt op steile hellingen en langs diepe afgronden. Rally Raid is een wedstrijdvorm met zes deelnemers op lange, en ruime tracks en in Rallycross wordt gereden op circuits met wisselende ondergrond. Crossover tenslotte, is een een-tegen-een afvalrace op een tweebaanscircuit. Er zijn vijf verschillende moeilijkheidsniveaus (van rookie tot pro) en uiteraard kan de ware fanatiekeling ook deelnemen aan diverse kampioenschappen (Europees, Internationaal en wereldwijd).

Multiplayer

Natuurlijk is er ook aan multiplayer-opties gedacht. Met de 100 spelers online-modus kun je met 100 andere gekken tegelijkertijd deelnemen in een rally of Hill Climb races. Wat meer wel dan niet eindigt in een enorme chaos van rondvliegend metaal. Er zijn LAN-races op te zetten en via de Leaderboards kun je beste tijden vergelijken met die van anderen.

Afschrijven

Zodra je als gamer valt voor de charmes van rallyracen in Colin McRae DiRT, zul je weken, nee maanden zoet zijn met alle mogelijkheden die dit spel biedt. Voorwaarde is wel dat er gebruik wordt gemaakt van een superkrachtige pc, want de minimale systeemeisen zijn niet mals. En zelfs die minimale eisen (Pentium 4 3.0 Ghz, GeForce 6800) zijn aan de optimistische kant, want dan is de game alleen speelbaar in de laagste grafische settings. Is de hardware wel op orde, dan zul je snel zien dat DiRT ware next-gen graphics op het scherm tovert. De wagens zien er puik uit en bevatten per model bijvoorbeeld meer polygonen dan een wagen uit DTM Race Driver 3. Ook de omgeving is tot in de details uitgewerkt, wat prachtig tot uiting komt zodra de modderspetters je om de oren vliegen of wanneer je onverwacht de berm induikt. Om de crashes nog realistischer te maken, heeft Codemasters een compleet nieuw schademodel ingebouwd. Het resultaat is indrukwekkend; de carrosserie vervormt, ruiten versplinteren, onderdelen vliegen los en motoren exploderen. Hoewel het soms uiterst frustrerend kan zijn om met je wagen over de kop te vliegen, vergoedt het realisme waarmee dit gebeurt veel. Nooit geweten dat het zo leuk kan zijn om auto's af te schrijven!PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Realistisch scheuren

  • Next-gen graphics

  • Geweldige crashes

  • Hoge systeemeisen

  • Lange, trage leercurve

Wil je alleen slechts vol op het gas om races te winnen, dan kun je Colin McRae DiRT het beste links laten liggen. Beschik je daarentegen over een krachtige pc en over de juiste beheersing en behendigheid, dan zal deze rallysimulator niet snel vervelen. Codemasters combineert spetterende graphics en spectaculaire crashes met een uitgebreid wagenpark, vele race-modes en een uiterst realistische spelbeleving. Alleen geschikt voor echte doorzetters.

10

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten