Wie de stealth action adventure Splinter Cell heeft grijsgespeeld zal Cold War (een beetje) kunnen waarderen.

Zoals het altijd met succesvolle games gaat, weten concurrerende uitgevers en ontwikkelaars niet hoe snel ze een succesvol concept moeten kopiëren om mee te liften op dat succes. Tot dusver was dit Splinter Cell bespaard. Toch vond Mindware het na drie delen tijd om Splinter Cell te klonen.
Je speelt de journalist Matthew Carter, die op weg is naar het Kremlin om daar een wereldprimeur te scoren. Echter, een hoge pief bij de KGB heeft andere plannen en daarin past de nietsvermoedende Matthew perfect. Voor je het weet word je er van beschuldigd de Russische president te willen vermoorden en moet je rennen voor je leven met de KGB op de hielen. Zoals de titel al doet vermoeden speelt het verhaal zich af in de jaren 80, toen de Koude Oorlog nog volop aan de gang was.

Net Splinter Cell

De game lijkt qua gameplay erg op Splinter Cell. Wie bekend is met de besturing in Splinter Cell kan zo aan de slag met Cold War. De besturing is nagenoeg hetzelfde, evenals de bedoeling van het spel. Zorg ervoor dat je niet wordt gezien door vijandelijke bewakers en dat je heelhuids door de missies heen komt. Hiervoor heb je natuurlijk de nodige middelen tot je beschikking waarmee je de vijand kunt verdoven of zelfs doden. In Cold War kom je veel gemakkelijker weg met schieten dan bij Splinter Cell. Sterker nog: het is vaak een betere oplossing dan de bewaker knock-out te slaan of in slaap te brengen met een injectienaald. Grafisch ziet het er allemaal aardig uit, maar het kan niet op tegen de grafische kwaliteit van de Splinter Cell games. De animaties zijn het minst sterk. Een bewaker knock-out slaan ziet er bijzonder suf en houterig uit. Matthew is geen Sam en hij is dan ook minder acrobatisch. Je bewegingsvrijheid is veel minder en ook de omgeving is maar beperkt in je voordeel te gebruiken. Lampen kapot schieten is er niet bij en ook bewakers ondervragen voor informatie kan je vergeten. Wel kan Matthew erg goed schieten. Misschien wel iets té goed voor een journalist.

McGuyver trekjes

De makers hebben een extra dimensie aan de game proberen te geven door van Matthew een tweede McGuyver te maken. Je kunt tijdens je avontuur namelijk van alles vinden om je te helpen. Denk aan plastic flesjes, doekjes en dat soort dingen. Hiermee kun je van alles maken. Zo zijn kogels en plastic flesjes te combineren om rubber kogels te maken. Hoe? Alleen McGuyver en Matthew Carter weten dat. Door documenten te vinden krijg je zogenaamde techpoints, en hiermee kun je weer nieuwe recepten kopen om nog meer handige spullen te maken. Dit McGuyver-aspect is een leuke toevoeging. Echter, gewoon schieten met je pistool is net zo gemakkelijk. Behalve zijn eigen knutselwerkjes heeft Matthew nog een gave gadget tot zijn beschikking. Met zijn camera kan hij door muren kijken en zo zien of er vijanden in aantocht zijn. Je kan zeggen wat je wil. Mindware heeft wel zijn best gedaan er iets leuks van te maken.ConclusieCold War is alleen aan te bevelen voor fanatieke Splinter Cell-gamers die alle delen al van haver tot gort kennen en nog niet verzadigd zijn. Voor de rest het volgende advies: Splinter Cell 1 en 2 zijn voor een habbekrats te koop en die zijn vele malen beter dan Cold War.UitgeverGameStopOntwikkelaarDreamcatcherBesturingssysteem (min. benodigd)Windows XP HomeProcessor snelheid (min. benodigd)1.2GHzHoeveelheid RAM (min. benodigd)256Grafische kaart (minimaal benodigd)Geforce 3Benodigde hardeschijfruimte (GB)1

4,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten