abonneren

Clive Barker's Jericho

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Clive Barker’s Jericho is een teamgebaseerde actiehorror game. Dit klinkt ingewikkeld maar het betekent gewoon dat de game lijkt op een combinatie van de films Aliens en Hellraiser.

Je speelt in de game dus niet een eenzame ziel die probeert te overleven terwijl een eeuwenoude Kwaad het op hem heeft gemunt, maar een team van getrainde specialisten die het met wapens en doorzettingsvermogen opneemt tegen het Kwaad.

Hellboy

De wereld van Clive Barker's Jericho doet ook sterk denken aan een andere succesvolle actiehorror film, namelijk Hellboy. Net als in die film bestaat er op aarde een geheime organisatie die al jarenlang vecht tegen het Kwaad. En net als in Hellboy bestaat in Jericho de organisatie uit personen die experts zijn in magie en het occulte. Je hebt dus niet alleen wapens tot je beschikking in je strijd tegen het Kwaad maar ook magische spreuken. Elk van je teamgenoten is een specialist in een bepaalde soort magie, zoals bloedmagie en vuurmagie.

Eeuwenoud Kwaad

De tegenstander in Clive Barker's Jericho is ouder dan de mensheid. Volgens de legendes in de game waren Adam en Eva niet de eerste creaties van God. Het eerste schepsel dat God creëerde was te perfect, waardoor het tegelijkertijd afschuwelijk mooi en afschuwelijk lelijk was. God besloot in zijn wijsheid om de Eerstgeborene – zoals het schepsel werd genoemd – te verbannen naar een andere dimensie. Rond de legende van de Eerstgeborene ontstond een geheime sekte; The Brotherhood of the Dark Rapture. Deze sekte wordt aangevoerd door Arnold Leach. Om deze sekte te bestrijden werd er een andere organisatie gecreëerd. Deze organisatie staat bekend als het Jericho Team. De heksen en tovenaars van het Jericho Team werken tegenwoordig voor The Departement of Occult Warfare. Een geheime afdeling binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De plek waar God zijn Eerstgeborene verbande naar een ander dimensie is de Irakese stad Al-Khali. Wanneer er rapporten binnenkomen bij de Departement of Occult Warfare dat Al-Khali wordt geteisterd door een magische zandstorm wordt het Jericho Team er op af gestuurd. Daar begint de game en moet dus onze beschrijving van het verhaal achter de game eindigen. Er is immers bijna niets erger dan het verraden van het plot van een horrorfilm of –verhaal. Wat we nog wel kunnen 'verklappen' is dat het verhaal een spannend plot heeft met interessante bad guys en dat het meerdere tijdperiodes bestrijkt waardoor je echt het gevoel krijgt dat er een eeuwenoude strijd wordt uitgevochten.

Teambuilding

Een game die een verhaal probeert te vertellen en waar alles draait rondom een team valt of staat bij hoe interessant het team is. Een goed voorbeeld is bovengenoemde film Aliens. Die film heeft zo perfect een team van goedgetrainde soldaten neergezet dat het sindsdien als blauwdruk wordt gebruikt voor dit soort verhalen. De verschillende karakters, het onderlinge wedijveren en de sluimerende ruzies geven kleur aan het team en zorgen ervoor dat de individuele teamleden tot leven komen. Wees gerust, het Jericho Team is misschien niet zo archetypisch als de Space Marines in Aliens maar het team wordt goed genoeg neergezet zodat je het idee hebt dat het mensen zijn die al lange tijd met elkaar optrekken en die met elkaars eigenaardigheden en nukken hebben leren leven. Het enige wat afbreuk doet aan die sfeer is dat de teamleden wanneer ze met elkaar praten erg houterig zijn geanimeerd. Alleen hun mond beweegt en soms bewegen ze een beetje om hun as heen.

Bloed, bloed en nog meer bloed

Een bekende tegeltjeswijsheid bij het kopen van een huis is "locatie, locatie, locatie". De games en verhalen van Clive Barker kun je het beste omschrijven met "bloed, bloed en nog meer bloed". Wie de Hellraiser-films kent weet dat Clive Barker een fetisj heeft voor het martelen en oprekken van het menselijke lichaam. De monsters en slechterikken in Clive Barker's Jericho zijn geen uitzondering. Als je niet tegen bloed en pus kunt dan kun je beter een andere game kopen en spelen. Maar voor de hardcore horrorfan is Clive Barker's Jericho lekker goor en griezelig.

Graphics en Geluid

Qua graphics en geluid kan Jericho zich meten met de beste games die op dit moment te koop zijn. De graphics zijn misschien niet zo realistisch als de game Crysis en de wereld is niet zo prachtig vormgegeven als in de game BioShock, maar ze zijn toch mooi genoeg om voor een paar 'Whoah!'-momenten te zorgen. De muziek en geluidseffecten zijn van Hollywood-niveau.

Innovaties

Wat onderscheidt Jericho van de vele andere horrorgames die in de winkelschappen liggen? Als eerste natuurlijk de wereld. De game maakt gebruik van de gruwelijke fantasieën van één van de meest bekende horrorschrijvers van deze tijd. Ten tweede is de manier waarop je de teamleden controleert leuk gevonden. Als speler kun je de lichamen van de individuele leden van het Jericho Team overnemen, waardoor je hun specifieke toverkrachten en vaardigheden kan aanwenden om obstakels en tegenstanders te overkomen. Als laatste de manier waarop het verhaal verteld wordt. De tegenstanders komen in golven op het team af. En tussen de golven wordt er dieper op het verhaal en de personages ingegaan. Hierdoor krijgt de game een sterk filmgevoel, wat je betrokkenheid met het verhaal en het team versterkt.

Interactieve Tussenscènes

De game maakt gebruik van tussenscènes waarbij je door middel van de juiste toetscombinaties moet verder komen. Deze 'interactieve' tussenscènes zitten ook in andere games, zoals God of War, Resident Evil 4 en Spider-man 3. Mits goed geïmplementeerd kunnen zulke tussenscènes een dimensie toevoegen aan de gameplay. Echter vinden we het bij Jericho niet passen. Vaak ben je de eerste keer dat een dergelijke tussenscène gebeurt te laat met het indrukken van de toetsen in de juiste combinatie. Je moet vaak de scène meerder keren overdoen wat de 'suspension of disbelief' (de mate waarin je meegaat in de game) verbreekt. Wij hebben liever dat de vooruitgang in een game afhangt van de mate waarin we de speciale krachten en wapens beheersen, dan hoe snel we doorhebben welke toetsen we in welke volgorde moeten indrukken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • griezelige wereld bedacht door Clive Barker
  • mooie graphics en geluid
  • goed verhaal en personages
  • houterige interacties tussen teamleden
  • toetscombinaties in tussenscènes
Clive Barker's Jericho is een spannende game met goede graphics en geluid. Indien je een liefhebber bent van films als Aliens, Hellraiser of Hellboy dan kun je je hart ophalen bij deze game.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: