Civilization V: Gods & Kings

Civilization is hét turn-based strategiespel voor de pc. Aan de reeds enorme diepgang van deel 5 voegt Firaxis toch nog een enorm uitbreidingspakket toe.
Gods & Kings voegt heel veel nieuws toe, maar van zowel religie als spionage hadden we meer verwacht. Beiden hebben geen diepgaande impact op de manier waarop je het spel speelt. Voor de adviesprijs van € 30 hadden we liever minder extra units en gebouwen gehad en meer gameplay-veranderende functies.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • veel nieuwe units, gebouwen
  • uitgebreidere combat
  • Minpunten
  • religie en spionage niet diepgravend genoeg

Met een ronde Civilization ben je al snel een paar uur bezig. Het strategiespel draait om het opbouwen van een beschaving, door steden te stichten, technologieën te onderzoeken en oorlog te voeren. Civilization V: Gods & Kings is de eerste grote uitbreiding voor Civilization V. Naast heel veel kleine toevoegingen en wijzigingen zijn er twee grote concepten uitgewerkt, die speler van Civilization IV bekend voorkomen: religie en spionage. Beiden zijn echter compleet anders uitgewerkt. Religie is nu eerlijker verdeeld, zodat de voordelen (zoals extra geld of culture) niet bij één speler terechtkomen die alle religies hamstert. Vooral de financiële voordelen zijn ook drastisch omlaag gebracht. Ook is er een nieuwe grondstof: geloof, waarmee missionarissen en andere religieuze units gekocht kunnen worden. Spionage is niet, zoals in deel vier, op units gebaseerd. Je krijgt nu iedere keer dat je in een nieuw tijdvak komt (vanaf de Renaissance) een spion erbij, die vanuit een speciale interface naar steden verplaatst kan worden. Je kunt techniek stelen van medespelers of achterhalen of de tegenstander in het geheim een oorlog aan het voorbereiden is.

Veel kleine extra's

Naast spionage en religie bevat Gods & Kings heel veel andere extra’s. Je kunt aan de slag met negen nieuwe beschavingen, waaronder Nederland, en met Spanje, dat eerder al verkrijgbaar was als dlc. De beschavingen hebben allemaal hun eigen unieke units en gebouwen, zoals de Nederlandse Polder. Ook zijn nieuwe stadstaten toegevoegd, gebaseerd op de types Religious en Mercantile. Het gevechtssysteem is aangepast van een 10-puntsschaal naar een 100-puntsschaal, wat de gevechten wat langer en gedetailleerder maakt. Tot slot zijn enkele tijdvakken hernoemd, nieuwe technologieën toegevoegd, en nog veel meer kleine wijzigingen doorgevoerd.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Games

Tags: civilization