abonneren

Call Of Juarez

Terwijl er in Hollywood nog maar weinig westerns worden gemaakt, verschijnt er nu kort achter elkaar een aantal games waarin het wilde Westen centraal staat. De laatste uit deze reeks is de knappe first person shooter Call Of Juarez.

Cowboys en indianen, een klassieke combinatie die talloze klassieke films heeft opgeleverd. Voor Call Of Juarez is veel inspiratie opgedaan bij beroemde westerns als Unforgiven, Pale Rider en The Searchers. Al die verhalen gaan over het effect van geweld en wraakgevoelens op mensen, een thema dat ook in de game van het Poolse Techland (bekend van de sci-fi shooter Chrome) centraal staat. Je kruipt afwisselend in de huid van twee personen die niet alleen elkaars tegenpolen zijn, maar die ook beiden betrokken raken bij een bloederige familietwist.
Reverend Ray is een op wraak beluste priester die jaagt op Billy, de belangrijkste verdachte van de moord op zijn broer. Drie broer was overigens de akelige stiefvader van Billy en de reden waarom Billy op jonge leeftijd van huis wegliep.

Hands up!

Priester Ray is de man van woord en daad. Bij gebrek aan een sheriff – die is zo dood als een pier – neemt hij het recht in eigen hand en knalt hij er (in bullettime) rustig op los in de helse zoektocht naar de vermeende moordenaar van zijn broer. Niet alleen komen daar de Colts bij tevoorschijn, ook is de bijbel in dit geval een wapen. Door eruit voor te lezen, zaait hij opperste verwarring en chaos bij zijn tegenstanders, waarna hij ze vlotter naar de zevende hemel kan knallen.

Billy daarentegen moet het meer hebben van subtiliteit en tactiek. Hij klimt, springt en sluipt door de levels en maakt het liefst gebruik van zijn zweep of pijl en boog. Die wapens en andere 'goodies' liggen goed verborgen en soms is het nodig om voorwerpen te verplaatsen of te stapelen om je doel te bereiken.

Niet iedereen legt het loodje

Als shooter is Call Of Juarez een prima spel met een sterk verhaal, fraaie graphics, goed uitgewerkte physics en voldoende uitdagingen. In de strategische elementen is het allemaal wat voorspelbaar, met uitzondering van de optie om de omgeving (en de tegenstanders) in lichterlaaie te zetten.

Toch kleven er wel wat minpunten aan deze western. De besturing in het werken met voorwerpen luistert te nauw, waardoor veel opdrachten de eerste keer zullen mislukken. Verder is het merkwaardig dat niet iedereen dood kan. Dat klinkt misschien wat cru, maar de slechteriken leggen simpel het loodje, terwijl de bevolking ongevoelig blijkt voor kogels.

Ten slotte moet worden gezegd dat als je Call Of Juarez afzet tegen shooters als Quake of Half-Life, de eerstgenoemde toch wat bleekjes afsteekt. Dat zit ‘m vooral in de combinatie van de soms overgevoelige besturing met het feit dat het verhaal zich op momenten vrij lineair afspeelt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Cowboys en indianen!
  • Fraaie, sfeervolle graphics
  • Het heilige woord als wapen
  • Lineaire gameplay
  • Besturing soms onhandig
  • Niet iedereen kan dood
Na Red Dead Revolver, Desperados 2 en Gun is Call of Juarez het vierde recente spel dat zich op het wilde Westen richt. De sfeervolle, goed doordachte first person shooter combineert tactische elementen met pure actie, verrassing en humor. Op het gebied van besturing en vrijheid van handelen schiet COJ nog een beetje tekort in vergelijking met de toppers uit het fps-genre, maar dat maakt de lol er niet minder om. Yeeehaaa!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie