abonneren

Call of Duty: Modern Warfare 2

Geen spel dat zoveel hype en aandacht kreeg dit jaar als de nieuwe shooter van Infinity Ward. Maakt het spel zijn torenhoge verwachtingen waar?

En daar was hij weer, Joop Atsma van het CDA dreigde met Kamervragen en de pers dook er blind op. Modern Warfare 2 kwam in de week van de release meerdere malen in het nieuws als zijnde 'de game waar je als Russische terrorist onschuldige mensen moest neerschieten.' Volstrekt uit de context gehaald en volledig onzinnig natuurlijk. Wat niet wil zeggen dat Modern Warfare 2 geen gewelddadige game is. Maar de manier waarop traditionele mediaongefundeerd en ongenuanceerd omgaan met computergames omgaan, blijft tekenend.

Wat biedt de game? Veel. Behoorlijk veel. Modern Warfare 2 valt uiteen in drie onderdelen; de singleplayer campagne, de multiplayer mode - voor velen de reden om dit spel in huis te halen - en de kersverse Special Ops; de coöperatieve modus voor twee spelers. Laten we beginnen met de singleplayer mode. Die is kort maar krachtig. Als Michael Bay en Jerry Bruckheimer samen een actiespel zouden maken, dan zou MW 2 hun liefdesbaby zijn. Ontploffingen, instortende gebouwen, crashende helikopters, beeldvullende explosies; ze worden zonder pardon aan elkaar geregen en het ene spektakelstuk vult de ander nagenoeg zonder pauze op. Als een James Bond raast de speler over verschillende vuurhaarden in de wereld en is het schieten of geschoten worden. En alles komt fenomenaal in beeld.

En dan de gewraakte vliegtuigmissie. De speler kruipt hier in de huid van een dubbelagent die geïnfiltreerd is bij Russische terroristen. En dus heb je de keuze om het vuur te openen op een vliegveld vol onschuldige burgers. Om zichzelf in te dekken vragen de makers spelers vooraf of ze schokkende content willen overslaan. Kiest men daarvoor dan zal onder andere de slachtpartij op het vliegveld geskipt worden. De vraag is: Heeft Modern Warfare 2 dit nodig? De makers konden van te voren weten dat dit op veel onmin zou stuiten. Het heeft er dan ook alle schijn van dat het puur om effectbejag gaat.

Uiteindelijk speel je Modern Warfare 2 voor de multiplayer en die is puur goud. De makers hebben de basis van het origineel gehouden en daaraan geschaafd. Het aantal spelers is nu gezet op maximaal 18 - in tegenstelling tot 32 in de eerste Modern Warfare game op de pc - en dat pakt eigenlijk heel goed uit. De gameplay krijgt daarom iets meer focus. De nieuwe maps zijn fraai in elkaar gesleuteld en het behalen van perks, killstreaks en nieuwe uitrusting is ongekend verslavend. Ook het wapenarsenaal is om je vingers bij af te likken. Een kleine domper op de feestvreugde is de beslissing van Infinity Ward om dedicated servers te verruilen voor het op console gebruikelijke matchmaking. Dit is bij de PC achterban niet in goede aarde gevallen en terecht. Vooral clans die graag in controleerbare omgevingen knallen, hebben nu het nakijken. Er is zelfs een petitie gestart waar op het moment van schrijven ruim 200.000 spelers zich al bij hebben aangemeld.

Wie liever samen met dezelfde partner schiet, kan zich uitleven in Spec Ops mode, een co-op onderdeel waarin je 23 missies op drie moeilijkheidniveaus kunt doorlopen. Het is een combinatie van hoogtepunten uit Modern Warfare 1, Modern Warfare 2 en nieuwe missies.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • spectaculair
  • verslavend
  • fantastische multi-player
  • geen dedicated servers voor online gamers
Modern Warfare 2 is de perfecte sequel. Alleen de multiplayer staat al op eenzame hoogte maar spelers krijgen er bovendien nog eens een spektakelstuk van een singleplayer bij plus de gloednieuwe Special Ops modus. Een paar dubieuze keuzes van de makers daargelaten, verdient dit spel de hype dubbel en dwars.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie