Romeinen zijn weer helemaal hot. We hebben naast de tv-serie Rome ook dit jaar games voorbij zien komen als Civ City Rome en Glory of the Roman Empire. Maar vóór deze games was er de Caesar reeks waarvan het derde deel, welke ondertussen acht jaar oud is, bekroond was als één van de meest realistische 'empire sims' ooit.

Nu de Romeinen weer hot zijn mag een vierde deel van Caesar dan ook niet ontbreken en zo dachten de makers er kennelijk ook over.

Rome in 3D

Het is acht jaar geleden dat Caesar III uitkwam en het is dan ook geen verrassing dat de nieuwste Caesar helemaal 3D geworden is. Je kunt je stad opbouwen en vervolgens in volledig 3d rondkijken in je stad en inzoomen op je bewoners. Grafisch is er van de nieuwste technologie gebruik gemaakt om de stad tot leven te wekken en dat is aardig gelukt. Bewoners leven hun leven, het wordt dag en nacht, en het weer is veranderlijk. De weerseffecten zijn bijzonder mooi gedaan.

Relaxed Gamen

Caesar IV is een ontspannende game waarbij je rustig op je gemak je stad bouwt terwijl het volk ploetert onder jouw heerschap. Je hebt twee speelmodi waarbij de één je alles over Caesar IV leert en de ander je in het diepe stort. Elk level heeft een bepaald doel wat je moet bereiken. Zo moet je stad bijvoorbeeld een minimaal aantal inwoners hebben en moet je een bepaald cultureel niveau bereikt hebben. Een ander doel kan zijn dat Rome een bepaalde hoeveelheid handelswaar van je verlangt waar je aan moet voldoen wil je in de gratie blijven van de grote Caesar. Voor elke vorm van ontwikkeling, zoals bijvoorbeeld religie, gezondheid en verdediging, heb je een adviseur tot je beschikking. Al deze adviseurs zitten met z'n allen verborgen achter een handig knopje waarmee je in één oogopslag kunt zien hoe het gesteld is met je stad. Wel jammer, maar niet onoverkomelijk, is dat aquaducten en stadsmuren niet te verenigen zijn wat dus inhoudt dat het soms nodig is om volledige muren af te breken om ergens anders weer voor watervoorziening te zorgen. Dit kan een domino-effect tot gevolg hebben waardoor je hele stukken stad opnieuw moet bouwen. Goed plannen is dus de sleutel tot succes.

Lang leve de lagen

Als je een drukke stad runt is het lastig om te zien waar er problemen zijn. Natuurlijk heb je je adviseurs om je daar op te attenderen, maar het is ook handig dat je je stad kunt bekijken in bepaalde lagen. Zo kun je bijvoorbeeld in je stad zien welke huizen watervoorziening hebben en welke delen van de stad onaantrekkelijk zijn om in te wonen. Er zijn meerdere lagen die elk zich concentreren op een ander aspect van je stad.

Hiërarchie moet er zijn

De bevolking in Caesar IV is opgedeeld in 3 soorten. Zo heb je het plebs, dit zijn de harde werkers op de boerderijen en in de fabrieken die genoegen nemen met een woonplaats en simpele goederen. Je hebt de middenklasse, die de ingewikkeldere elementen in je stad bedienen. Denk aan de waterpomp en het hospitaal bijvoorbeeld. De middenklasse wilt meer luxe in zijn leven en deze moet jouw stad dus ook bieden. Als laatste heb je de nobelen die eigenlijk helemaal niet werken maar wel veel eisen hebben en afhankelijk zijn van de diensten die vervuld worden door het plebs en de middenstand. Hoewel zij niet werken hebben ze wel veel geld en dus kunnen ze uitstekend belasting betalen!

Het is vrij eenvoudig snel een klein stadje op te bouwen met hardwerkend plebs, maar als je de geavanceerdere gebouwen wilt bouwen, moet je goed nadenken en planmatig te werk gaan. Zo doet een waterpomp helemaal niets als er geen middenstand woont in je stad die deze pomp bedient. En als de waterpomp niks doet, doen de badhuizen en de fonteinen het ook niet en zal ook de hygiëne in je stad ook kelderen. De middenstand komt pas wonen in je stad als het er ook echt leuk wonen is. Dus je zult speciale woningen voor hen moeten bouwen en de stad versieren met de nodige struikjes, bomen en beelden.

Meer scenario's

Wat we jammer vinden, is dat hoewel het spel mooi is, de missies alles behalve origineel zijn. We hebben het allemaal al eens voorbij zien komen en gedaan. Meer dan een grafische upgrade is Caesar IV dus niet. Wel heb je de mogelijkheid om zelf scenario's te maken en je kunt ook nieuwe scenario's downloaden via internet. Zo blijft er dus genoeg te doen voor de fervente stadhouder die maar geen genoeg kan krijgen van zijn macht. Het is wel jammer dat er niet standaard een 'zandbak-modus' in het spel zit. Juist een spel als deze leent zich daar namelijk perfect voor. Wellicht kun je deze zandbak zelf maken met de Scenario Editor.

Wankelende keizer

Grafisch kan Caesar IV heel mooi zijn maar het vraagt wel wat van je systeem. Als je een grote stad runt die druk in de weer is, dan zal je pc gegarandeerd haperen en vertragen wanneer je op de hoogste instellingen speelt. Zelfs als je een monster-pc hebt. Ook hadden wij de nodige stabiliteitsproblemen en klapte de game er regelmatig uit, wat best frustrerend is als je net een flinke stad gebouwd hebt. Volgens Vivendi Universal zit dit probleem alleen in onze speciale review versie, en komt dat niet meer voor in de retail versie die in de winkel ligt. Toch denken we dat de makers efficiënter hadden moeten omgaan met de systeem resources van de pc, aangezien het toch vreemd is dat het spel hapert op een machine waar de meeste gamers van dromen.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Mooie grafische effecten

  • Relaxed gamen

  • Nadenken vereist

  • Zelf scenario's maken en downloaden

  • Muggeziften met wegen en muren noodzakelijk

  • Weinig nieuws

  • Haperingen met maximale instellingen, ook op zware pc's

Caesar IV is een zeer sfeervol spel waarbij je als stadhouder lekker los kunt gaan. Er is veel te bouwen en er is genoeg materiaal aanwezig om je te vermaken, vooral dankzij de mogelijkheid nieuwe scenario's te downloaden. Wel is het spel weinig origineel en is het lastig het spel met maximale instellingen te spelen. Ook vragen wij ons af of er nog mensen geïnteresseerd zijn in Caesar aangezien niet al te lang geleden ook al Glory of the Roman Empire en Civ City Rome is uitgekomen.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten