abonneren

Bulletstorm

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Door alle realistische oorlogsshooters zou je bijna denken dat er bijna geen games meer voorbij komen die spelplezier op de eerste plaats zetten. Bulletstorm brengt daar verandering in!

Een paar weken voordat Bulletstorm uitkwam hebben ontwikkelaars Epic Games en People Can Fly twee filmpjes gepubliceerd die het genre first person shooter op de hak namen. Zowel Halo als Call of Duty moesten het ontgelden. De boodschap: weg met serieuze shooters, tijd voor een game die zichzelf niet al te serieus neemt. Bulletstorm rekent af met flink wat clichés en doet dat met stijl.Stoere mannen

Het eerste ingrediënt van een succesvolle shooter: stoere mannen. De hoofdpersoon in Bulletstorm is Grayson Hunt, een schietgrage ruimtepiraat. Zijn team werkt in opdracht voor General Sarrano maar blijkt jaren lang onschuldige mensen omgelegd te hebben. Als wraak op Sarrano probeert Hunt diens ruimteschip te torpederen, wat zo erg mis gaat dat beide schepen neerstorten op de planeet Stygia, een voormalig vakantieresort. De luxueuze onderkomens op de planeet worden nu bevolkt door mutanten en het is aan jou om af te rekenen met Sarrano. Je speelt samen met je door de pc bestuurde teamlid Ishi Sato. Zowel Sarrano, Sato als Hunt worden neergezet als de clichématige held in een shooter: veel spierbundels, ruig taalgebruik en veel drankmisbruik. Hunt en Sato kunnen niet zo goed met elkaar opschieten en zullen elkaar gedurende het spel voortdurend beledigen. De dialogen zijn origineel en leuk, hoewel sommige humor echt te flauw is.Wapengekte

Aan het begin van het spel beschik je alleen over het Bulletstorm-equivalent van een assault rifle, waar je bijna niets mee kan. Gaandeweg unlock je meer wapens. Zoals in andere games kan je upgrades kopen met skillpoints, zodat je je wapens kunt voorzien van een secondary optie. Behalve de assault rifle en revolver zitten er flink wat wapenupgrades en speciale wapens in de game. Je revolver kun je bijvoorbeeld upgraden zodat deze als secondary ook vuurpijlen kan afschieten op je tegenstander. Naast normale wapens heeft Hunt ook een elektrische zweep. Hiermee kun je tegenstanders naar je toe trekken om af te maken, maar je kunt ook besluiten om ze in een cactus te zwiepen of om met de secondary upgrade al je tegenstanders tegelijk de lucht in te slingeren. Dat levert dan weer genoeg vermakelijke mogelijkheden om ze op nieuwe manieren dood te krijgen. En als al je kogels op zijn kun je altijd nog terugvallen op je laars: Hunt schopt tegenstanders verder dan we ooit in een game hebben gezien.Kill with skill(shots)

Ja, Bulletstorm is speels. Het gaat er niet om zo snel mogelijk een level door te rennen en iedereen dood te schieten, maar om dat zo origineel mogelijk te doen. De game bevat enkele honderden skillshots: specifieke manieren waarop je je tegenstander dood kunt maken om meer punten te verdienen. Door op ontvlambare vaten te schieten creëer je enorme ontploffingen en door tegenstanders in de lucht te slingeren voor je ze dood schiet krijg je bonuspunten. Met de punten die je verdient kun je kogels en upgrades kopen en nieuwe wapens unlocken.Oblivion with guns

Voordat de rpg Fallout uitkwam werd het wel eens gekscherend Oblivion with guns genoemd, vanwege dezelfde ontwikkelaar en engine. Als er een game is waar die titel echt op slaat, dan is het wel Bulletstorm. En dan hebben we het met name over de kleurrijke en uitgebreide landschappen. In tegenstelling tot de meeste shooters ziet Bulletstorm er verrassend mooi uit. Soms speel je binnen in een grot of gebouw maar dat duurt nooit lang, en zodra je naar buiten stapt zie je een enorme stad of een weids landschap voor je. Helaas ben je niet vrij om naar eigen inzicht dat landschap door te banjeren, integendeel. Bulletstorm is best lineair en je zult je geen moment afvragen waar je eigenlijk naartoe moet.Verveling?

Er zit veel actie in Bulletstorm en de single player missies zijn goed opgezet. Het verhaal lijkt nergens op, maar dat maakt ook niet uit: je probeert je tegenstanders op zo veel mogelijk manieren dood te maken en het voelt jammer als je al aan het einde van een level bent. Toch blijft de vraag hoe lang dit leuk is. Op een gegeven moment houdt de single player campaign wel op. Je kunt dan skillshots verzamelen, maar als je daarmee klaar bent kan je alleen nog bezig gaan met de multiplayermogelijkheden. En die vallen wat tegen. In de Echoes modus kun je korte stukjes uit de single player campaign opnieuw spelen om zo veel mogelijk punten te scoren. Je speelt niet direct tegen anderen maar je score wordt op een leaderboard gezet waar je kan proberen te vrienden in te halen. De enige echte multiplayeroptie is het spelen met vrienden tegen eindeloze golven vijanden waarbij je zo ver mogelijk moet zien te komen.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • grafisch erg goed
  • veel wapens
  • lekker cliché en overdreven
  • multiplayer compleet irrelevant
Bulletstorm is door zijn overdrijving de leukste shooter die we in tijden gespeeld hebben. De humor moet je liggen, maar dan kan je je in singleplayer flink vermaken. Zodra je daarmee klaar bent, houdt wat ons betreft het spel op: de multiplayermodus is absoluut niet interessant. Bulletstorm koop je dus voor de singleplayer-ervaring en daar zul je geen moment spijt van hebben.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie