}
abonneren

Brothers in Arms: Road to Hill 30

WO II Computerspellen zijn al zo oud als Wolfenstein. Het doel is nog steeds de vijand verslaan, maar dat gaat tegenwoordig heel wat realistischer.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Brothers in Arms Road to Hill 30 (BiARtH30) is gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarin je intensief de slag om Normandië beleeft.

BiARtH30 is sterk geïnspireerd door de film Saving Private Ryan en de tv-serie Band of Brothers. Zo sterk zelfs dat we de naam van Steven Spielberg verwachtten te zien op de lijst van ontwikkelaars. Het spel opent met een bijna net zo spectaculaire en heftige opening als Saving Private Ryan. Je kruipt in de rol van sergeant Baker die de 101st Airborne Division, ofwel de Sreaming Angels, leidt.
In het vliegtuig boven Normandië gaat het al goed mis. Voortijding moet de compagnie uit het vliegtuig springen en landt Baker ver weg van zijn eenheid in een Frans weiland zonder zijn geweer en andere spullen. Als eerste moet je je soldaten terugvinden en in leven blijven. Het spel komt goed op gang wanneer Baker het gehele team heeft teruggevonden en er de leiding over neemt.

Realistisch

Het spel is ontwikkeld om zo realistisch mogelijk de ervaring van soldaten in Normandië na te bootsen. Dit is goed gelukt en daarom kan het soms behoorlijk intens zijn. Alle kleding, uniformen, emblemen en wapens zijn authentiek en zien er realistisch uit. Er zijn geen opties om snel je gezondheid terug te krijgen en een soldaat kan maar twee of drie schoten incasseren voordat hij sterft. Telkens wanneer een soldaat in Bakers eenheid wordt geraakt of sterft, betekent dat dat je een tactische fout hebt gemaakt.
Je moet goed gebruik maken van beschutting en spervuur. Het gebruik van spervuur is zo belangrijk dat bij het spel een instructieposter zit waar (in stripvorm) in vier stappen wordt uitgelegd hoe je de vijand door middel van spervuur kunt vastzetten, waarna je soldaten hem in de flank kunnen aanvallen en uitschakelen. Door de optie Situational Awareness kun je het spel even pauzeren en de situatie overzien. Je ziet dan waar de vijand verscholen zit en je kunt dan bedenken hoe je eenheid hem in de flanken kan aanvallen.
Het spel is ook zo realistisch dat wanneer Baker getroffen wordt door een kogel er bloed in zijn ogen spat. Je kunt door de hoek van de bloedspatten zien vanuit welke kant Baker beschoten wordt.

Variatie

Er is behoorlijk wat variatie in de verschillende missies. Er zijn natuurlijk de gebruikelijke verwoeste Franse steden en dorpjes die je moet binnenvallen en bevrijden, maar er is ook een missie waar je een landingsbaan moet vrijmaken of waar je met behulp van een tank de heggen rond een weg moet ontruimen van Duitsers.

Broederschap

Andere spellen hebben geprobeerd om het gevoel van continuïteit, melancholie en broederschap een prominent onderdeel van het spel te maken, maar we zijn van mening dat dit BiARtH30 pas echt goed gelukt is. Niet alleen is je leven in handen van de andere leden in je compagnie en omgekeerd, maar er zijn ook momenten waar de dialoog en de emoties van de soldaten echt tot leven komen en de intensiteit en realisme in het spel verhogen. Zo is er een moment midden in een van de vele gevechten dat twee van Bakers soldaten ruzie maken terwijl ze een bazooka aan het herladen zijn. Een kort moment, maar het voelt realistisch aan en maakt de situatie nog intenser.

Grafisch

Grafisch ziet het spel er goed uit. Het is net zo mooi als een recent spel als Halo 2, maar niet zo mooi als bijvoorbeeld Half Life 2 of Far Cry.

Levels

De verschillende levels zijn redelijk rechtlijnig. Ze zijn ontworpen als doolhoven, in die zin dat je tegen deuren en hekken aanloopt waar je niet overheen kan gaan maar omheen moet lopen. Je hebt wel genoeg vrijheid om te beslissen hoe en waar je compagnie een stad nadert. Al snel denk je na over de hoek vanwaaruit je een locatie het beste kunt innemen, net als infanteriesoldaten destijds in het echt deden.

Conclusie
Brothers in Arms Road to Hill 30 is een van de meest realistische WO II-shooters die er op dit moment is. Het spel kan goed concurreren met andere WO II-spellen als Call of Duty en Medal of Honor: Pacific Assault of andere squad-based spellen als Full Spectrum Warrior. Voor fans van de serie Band of Brothers is dit spel een echte aanrader, omdat het de sfeer, kameraadschap en intensiteit van die serie perfect nabootst.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI