abonneren

Broken Sword - The Angel of Death

De Broken Sword-reeks is bij adventureliefhebbers populair. Het is namelijk één van de weinige games waar nog de point-and-click formule wordt toegepast. De Broken Sword-reeks was oorspronkelijk een trilogie, maar de vraag naar een nieuw deel was groot genoeg om de ontwikkelaars van Revolution weer aan het werk te zetten voor deel 4.

None

5
Score
50
Score: 50
  • Pluspunten
  • Minpunten

Van advocaat naar Indiana Jones

De hoofdrolspeler is, zoals gewoonlijk, avonturier George Stobbard. In dit geval is hij echter ex-avonturier. Samen met een vriend is hij een advocatenkantoor begonnen en leeft hij een geregeld leventje met regelmatige werkuren, onbetaalde rekeningen en hoge schulden. Hier komt echter verandering in wanneer een mooie blonde vrouw op bezoek komt en George om hulp vraagt bij het ontcijferen van een middeleeuws perkament. Natuurlijk leidt dit perkament naar een grote schat en lonkt het avontuur naar George. Veel bedenktijd krijgt hij niet, want de maffia zit achter de dame aan en voor George het weet is hij verwikkeld in een sinister plot waar voor hem een rol is weggelegd als schatzoeker.

Wijzen en klikken met een kluns

Net als de vorige delen houdt BS4 vast aan de traditionele ‘point-and-click’ interface. Een ouderwets adventurespel dus, dat door liefhebbers met open armen zal worden ontvangen. De rest van de besturing is echter ronduit rampzalig. Net als deel drie heeft BS4 een 3D-huls en dat werkt voor geen meter. Zo kun je George met de muis besturen en met de pijltjestoetsen op het toetsenbord. Je zult het toetsenbord vaker gebruiken, want George interpreteert de bewegingen van de muis als een gestoorde kluns. Daardoor loop je regelmatig in de armen van de vijand wanneer je moet sluipen, of je knalt vrolijk tegen muren op. Ook openstaande deuren en ladders zijn voor George een ware uitdaging.

Wel 3D maar geen camera

Een ander nadeel is dat er geen mogelijkheid is de camera te bewegen, terwijl dat bij een 3D-game eigenlijk niet mag ontbreken. Maar al te vaak staat de held in een dusdanige ongelukkige positie dat je nét niet kunt zien wat je moet hebben. Resultaat: je moet met George heen en weer lopen om het camerastandpunt te wijzigen en zoals hierboven al beschreven is dat een hele uitdaging.
De graphics zijn op zijn best matig te noemen. Het mag dan een adventuregame zijn, maar de game had van ons mooier gemogen. Ook ontbreken er de nodige details. Zo is George op een bepaald moment vastgebonden met een onzichtbaar touw, kun je een waakhond afleiden met blikvoer dat het beest niet aanraakt en zit George er structureel naast als hij iets gebruikt (het onzichtbare hondenvoer werd dan ook naast de bak gelegd). Op zich logisch dat de hond er niet naar omkeek: het arme beest stond beteuterd naast zijn bak met op de grond onzichtbaar hondenvoer.

Leuk verhaal met vergezochte puzzels

Ondanks dat onze kritiek best zwaar is, is BS4 geen slechte adventuregame. Over het verhaal is goed nagedacht. Het doet enigszins denken aan de DaVinci Code. De raadsels zijn leuk verzonnen en met sommige puzzels waan je je een echte Indiana Jones. Sommige puzzels zijn ook echte hersenkrakers, maar andere zijn weer ver gezocht (het leegdrinken van een kopje thee om een bewaker weg te laten lopen zodat hij nieuwe thee wil hebben). Ook zijn sommige puzzels onlogisch. Jammer is wel dat het verhaal, dat uitstekend wordt opgebouwd, aan het einde wordt afgeraffeld en daardoor ook ongeloofwaardig wordt. Het einde zelf is erg abrupt. Verwacht geen uitgebreide epiloog wat het spel overigens niet misstaan had.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Leuk verhaal in de stijl van de DaVinci Code
  • Puzzels zetten aan tot nadenken
  • Matige graphics
  • Rampzalige besturing
  • Abrupt einde
  • Verhaallijn wankelt aan het eind
  • Soms onlogische puzzels
Broken Sword 4 is op zich een zeer vermakelijke adventuregame die liefhebbers van het genre zeker zal kunnen bekoren. Het verhaal is goed en de puzzels zijn niet te gemakkelijk. Er zitten echter een hoop minpunten aan de game en de slechte besturing kan het spelplezier flink vergallen. Alleen voor de liefhebber dus!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: