Blades of Time

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Blades of Time: Systeemeisen
Soms kom je een spel tegen dat op het eerste gezicht er veelbelovend uitziet, maar wat helaas vrij snel door de mand valt als je het eenmaal gaat spelen. Blades of Time is helaas zo’n game.
Blades of Time is een game die op het eerste gezicht helemaal niet onaardig lijkt. Grafisch is het best oké en de actie ziet er veelbelovend uit. Het spel gaat echter onderuit door de matig responsieve besturing en een moeilijkheidsgraad die bij vlagen totaal uit balans is. Jammer, want met een betrouwbaardere besturing en meer spelbalans had Blades of Time nog best vermakelijk kunnen zijn, ook al doet de game afgezien van het tijdkloon element verder weinig nieuws.
5
Score
50
Score: 50
  • Pluspunten
  • origineel tijdkloon-element
  • Minpunten
  • onbetrouwbare besturing
  • slecht uitgebalanceerde moeilijkheidsgraad
  • biedt weinig nieuws

In Blades of Time speel je Ayumi, een soort fantasy-versie van Lara Croft met dito bijdehand Brits accent. Ayumi is alleen niet zoals Lara van het acrobatisch klimmen en klauteren, maar meer van het in mootjes hakken van haar tegenstanders. Ze draagt bij zich twee grote zwaarden en later ook nog een draagbaar kanon. Daarnaast doet AYUMI naarmate het spel vordert ook speciale krachten op waaronder het terugdraaien van de tijd.

Weinig verhaal in Blades of Time

Het verhaal van Blades of Time stelt niet veel voor. We zien een spetterend intro waarin Ayumi en haar compagnon Zero – een grote kerel - bruut een ritueel verstoren en de macht over een magische bol grijpen. Deze bol stelt je in staat af te reizen naar Dragonland waar volgens vele schatten te vinden zijn. Je begint het spel in Dragonland en vanaf daar moet je een vast pad volgen waarin vijanden verslagen moeten worden en kleine puzzels opgelost dienen te worden. Voor de rest wordt er eigenlijk weinig gemeld over de motivatie van Ayumi.

Snelle Blades en hectische actie

De actie is snel en hectisch in Blades of Time en kan zowel met een gamepad als met muis en toetsenbord gespeeld worden. In hoog tempo zwaait Ayumi met haar zwaarden en ze is ook in staat haar vijanden de lucht in te schoppen met flinke saltoschoppen. Daarnaast kan ze in snel tempo uit benarde situaties vluchten en is ze onder andere in staat dubbele sprongen te maken om zo iets grotere afstanden te overbruggen. Later vindt Ayumi een kanon waarmee ze vanuit een eerste persoonsperspectief vijanden kan beschieten.

Blades of Time: trage besturing

Op zich is Ayumi een stoere chick die van alles kan. Het is daarom erg jammer dat de besturing ondanks alles niet altijd even responsief en snel is. Met name het wegvluchten of het afmaken van een vijand door een speciale toets in te drukken wil nog wel eens misgaan. Ook het schieten met je kanon verloopt moeizaam en traag. De game is zeker niet onbestuurbaar, maar soms lijkt het er op dat Ayumi geen zin heeft om te luisteren. Verder lijkt Ayumi heel erg snel, maar ondanks dat halen haar trage logge vijanden haar toch vaak met gemak in.

Spelen met ‘Time’

Tijdens haar reis komt Ayumi in contact met de entiteit Altar. Hij is haar gids in Dragonland en geeft haar speciale krachten. Denk hierbij aan speciale aanvallen zoals vuur- en ijs-aanvallen die via een toetsencombinatie geïnitieerd worden. Ook leert zij de tijd te manipuleren, maar in plaats van dat de tijd volledig wordt teruggedraaid, creëert ze een kloon van zichzelf die teruggaat in de tijd. Op deze manier kun je samen met je kloon meer schade doen op een vijand en kun je puzzels oplossen waar eigenlijk 2 personen voor nodig zijn, zoals bijvoorbeeld het tegelijk staan op 2 aparte speciale tegels. De tijdkloon is zeker een origineel concept in het spel. Het terugdraaien van de tijd betekent echter niet dat je fatale klappen kan terugdraaien, en dat is jammer, want die worden vaak uitgedeeld.

Blades of Time: erg moeilijk

Een groot probleem van Blades of Time is dat het spel met enige regelmaat eigenlijk te moeilijk is. Een gemiddelde vijand slaat met gemak de helft van je energiemeter weg met één klap. Als je dus veel vijanden tegenover je hebt staan is, de kans groot dat je door zo’n aanval geraakt wordt en dat gebeurt regelmatig. En dan staat de moeilijkheidsgraad nog op ‘normal’. Nu kun je wel jezelf af en toe genezen met een druk op de knop, maar daar zul je niet altijd wat aan hebben als meerdere vijanden tegelijk op je aan het inbeuken zijn.  Dit gecombineerd met een besturing die het af en toe af laat weten zorgt voor een frustrerende beleving en dat is zonde. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je het spel vroegtijdig weglegt vanwege extreem moeilijke stukjes waar je bijna niet doorheen komt.

Blades of Time: Limited Edition

Er zijn twee versies verkrijgbaar van Blades of Time: een gewone editie en een Limited Edition. De Limited Edition bevat eerder uitgebrachte DLC van de game waaronder nieuwe levels, de mogelijkheid met een ander karakter het spel te spelen en de soundtrack in MP3 formaat. Voor deze extra's betaal je weer wel 10 euro meer. De prijs die bij deze review vermeld staat, is de prijs van de Limited Edition. De gewone editie koop je voor € 29,99.

Blades of Time: DRM-beleid

Blades of Time vereist het gebruik van de Steam-client en derhalve zit de game dus gekoppeld aan je eigen Steam-account. Je zal de game om die reden niet kunnen overdragen of doorverkopen aan anderen. Je kan de game wel op elke pc installeren waarop je inlogt met Steam.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Games

Tags: steam, action adventure, iceberg interactive