abonneren

Bioshock 2

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Rapture is nog gevaarlijker geworden dan dat het al was, en nu met een nieuwe leider aan het roer is het er niet gezelliger op geworden. Maar gelukkig kun jij in de vorm van een Big Daddy daar verandering in brengen.

Jawel, je speelt in Bioshock 2 een Big Daddy. Deze Big Daddy is echter zijn 'little sister' Eleanor kwijt. Dus de queeste om haar terug te vinden is snel gemaakt. Maar zo simpel ligt het allemaal nu ook weer niet. Je Little Sister is namelijk ontvoerd door de nieuwe leider van Rapture: Sophia Lamb. Jij, de allereerste Big Daddy genaamd 'Project Delta' hebt namelijk een vrije geest en dat kunnen dictators natuurlijk niet hebben en dus moet je uit de weg geruimd worden. Al snel is heel de onderwaterstad dus tegen je gekeerd.

Mooi verhaal

Bioshock 2 is bijzonder sfeervol en bevat een mooi verhaal. De karakterstemmen zijn ook heel goed ingesproken en passen perfect binnen de diverse jaren '50 decors waar bijzonder veel aandacht aan is besteed. Maar hoewel de sfeer prima is kunnen we niet zeggen dat 2K games de grafische lat voor de concurrentie weer hoger heeft gelegd. Het is duidelijk dat de Unreal engine zijn beste tijd heeft gehad. Het loopt allemaal wel heel soepel, maar de Nvidia GTX285 grafische kaart in ons testsysteem heeft het geen enkel moment zwaar gehad. En dat bij een resolutie van 1920 bij 1200 met alle details maximaal ingesteld. Kortom: het detailniveau kan beter. Dit is geen drama, maar wel een punt van aandacht.

Veel vuurkracht

Aangezien het perspectief in Bioshock 2 is verschoven van een gewone sterveling naar een Big Daddy, mogen we verwachten dat we andere wapens krijgen. En dat is ook zo. Behalve de gewone pistolen en shotguns, krijg je ook nog de gigantische boor die in de arm van een Big Daddy is geïntegreerd waarmee je bloederig door je vijanden heen kunt boren. Wel is het opletten met de brandstof voor de boor, want die gaat vrij snel op. Een ander wapen dat je veel gebruikt is de Rivet Gun. Hiermee schiet je popnagels op hoge snelheid. Er zijn drie soorten ammunitie voor de Rivet Gun: normal rivets, trap rivets en heavy rivets. De trap rivets zijn vooral handig om jezelf of je omgeving te beschermen.

Samen met je kleine zusjes

Nieuw in Bioshock 2 is de samenwerking met de Little Sisters. Je kunt deze van andere Big Daddy's afpakken en gebruiken voor een zoektocht naar levensenergie genaamd Adam. Met Adam koop je weer extra krachten genaamd Plasmids. En om deze Plasmids te kunnen gebruiken, heb je weer Eve nodig, wat je weer vindt in de diverse levels. Zo ontstaat er een leuke driehoeksverhouding waarbij het ene niet zonder het andere kan. In Bioshock 1 kwamen de Plasmids ook al voor. Er zijn diverse soorten: vuur, elektriciteit, kinetische krachten en meer. Zodra je een Little Sister hebt gevonden en haar hebt afgepakt van haar Big Daddy, neem je haar mee op je schouder. Zij wijst vervolgens de weg naar een 'Adam-rijk' lijk. Echter zodra zij Adam gaat oogsten, word je belaagd door Splicers: gemuteerde bewoners van Rapture. Dit zijn erg pittige gevechten in het spel.

Erg lastig

Toch is het spel naar onze smaak toch net iets te pittig gemaakt. Wie geen ervaren shooter fan is, zal wellicht moedeloos raken van het constant opnieuw verliezen. Bovendien schiet je in veel gevallen al je ammunitie leeg. En die worden niet teruggegeven als je uit de Vita-kamer (een soort 'safe haven') komt. Het is dan ook wijs je spel op te slaan voordat je de Little Sister haar ding laat doen.

Grote zussen hacken

Ook nieuw in Bioshock 2 zijn de zogenaamde Big Sisters. Dit zijn eigenlijk vrouwelijke sterkere varianten van de Big Daddies. Ze zijn supersnel en zeer onvoorspelbaar. Met gewone wapens zijn ze eigenlijk niet te verslaan. Voor hen zul je echt je speciale krachten moeten gebruiken. Verder is ook het hacken in Bioshock 2 vernieuwd. Deze nieuwe manier van hacken is vooral gericht op timing in plaats van op puzzelen zoals in de eerste Bioshock het geval was. Hierdoor is het iets gemakkelijker om meer apparaten te hacken en dus meer items gratis te krijgen. Maar deze heb je ook zeker nodig met al die sterke tegenstanders.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • fantastisch verhaal
  • speelt soepel
  • afwisselend
  • grafisch kan het nog net mee
  • af en toe te pittig
Bioshock 2 is een waardige, originele opvolger van deel 1. Het verhaal is goed, de wapens heerlijk en de tegenstanders zijn afwisselend. Fans van de eerste game en van soepele pittige shooters mogen Bioshock 2 dan ook niet missen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: