abonneren

Bionic Commando Rearmed

Gamers van de oude stempel kennen vast wel de game Bionic Commando op de NES. Een titel waarvan de gameplay nog steeds staat als een huis. Nu 20 jaar later is deze versie ter ere van het binnenkort verschijnende vervolg opnieuw uitgebracht en volledig vernieuwd. Is de gameplay van het origineel behouden?

Geschiedenis

Bionic Commando kent een lange geschiedenis. Het begon allemaal met de arcade schietgame 'Commando' waarin de soldaat Joe het opneemt tegen een compleet leger. Later kwam daar een vervolg op genaamd Bionic Commandos. Dit was een platform game en Joe werd nu uitgerust met een bionische arm die hij meters voor zich uit kan strekken en waarmee hij over ravijnen en obstakels kan slingeren. Opvallend aan deze game is dat Joe niet kan springen. Een jaar later verscheen voor de NES een nieuwe versie die de naam Bionic Commando droeg. Deze versie is een vervolg op het originele Bionic Commandos en is de beste versie uit de hele reeks. In Bionic Commando moet de elite soldaat Spencer - eveneens uitgerust met een bionische arm - soldaat 'Super Joe' bevrijden uit de klauwen van de vijand.

Die Naziscum! Die!

De verhaallijn van Bionic Commando (BC) heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. In het oorspronkelijke verhaal van BC is de vijand namelijk niemand minder dan de Nazi's compleet met werelds meest impopulaire dictator aller tijden. In de tijd dat deze game uitkwam, stond men nog niet echt open voor zulke 'vrije' verhaallijnen en voor Europa en Amerika werd de game dan ook aangepast. Daarentegen behield de leider wel zijn 'karakteristieke' uiterlijk. BC Rearmerd is een remake van de aangepaste versie. Onze vijand is dan ook het Albatross Leger, en niet de Nazi's. Hoewel ook in deze versie de leider hetzelfde is gebleven.

Old School gameplay

Maar genoeg geschiedenislessen. De vraag is natuurlijk: "Is de gameplay die het origineel zo goed maakte behouden in deze vernieuwde versie?". Het antwoord op hierop is een volmondig 'Ja!'. En dat niet alleen. Het hele spel is onder de loep genomen en er zijn extra features toegevoegd. Zo is er nu een moeilijkheidsgraad, wordt de game tussentijds automatisch opgeslagen, heb je beschikking over verschillende soorten wapens, zijn er verborgen items te vinden, speciale trainingsmissies en is het zelfs mogelijk de game met z'n tweeën in co-op modus te spelen. Rearmed zit echt bomvol nieuwe ideeën en hebben de game verbeterd zonder de klassieke gameplay op te geven. De graphics zijn schitterend in 3D weergegeven terwijl het spel toch in 2D gespeeld wordt. Het effect hiervan is bijzonder mooi. De makers hebben ook goed gekeken naar alle voorgaande delen en de knipogen hier naartoe zijn talrijk in Rearmed. Zo is de soundtrack vernieuwd, maar in de kern hetzelfde gebleven. En in de 'Commando' achtige levels hoor je zelfs de soundtrack van deze allereerste game in een nieuw jasje. Voor ervaren gamers is Rearmed werkelijk een feest van herkenning.

Old school frustraties

Het herleven van deze old school gameplay brengt één nadeel met zich mee. De old school frustraties zijn ook talrijk aanwezig. In 2D platform games zijn dat natuurlijk de ravijnen en andere zaken waarbij je na één simpele aanraking al gelijk het loodje legt. Sommige levels, met name de latere en vooral de geheime en trainingslevels, zijn dan ook haren uit je hoofd trekkend moeilijk. Beheersing over de bionische arm is tot in het extreme noodzakelijk om die levels tot een goed einde te brengen. Het mooie van BC is wel dat je nergens komt met dom door levels banjeren. Zaken die moeilijk of zelfs onmogelijk lijken, zijn met goed nadenken over je mogelijkheden gemakkelijker op te lossen dan je denkt. Het niet halen van een level is dan ook meestal te wijten aan jezelf en je gebrek aan controle over je arm. Maar ook dat kan bijzonder frustrerend zijn. Echter: oefening baart kunst, en dat geldt voor duizend procent voor Bionic Commando.

Alleen online

Bionic Commando Rearmed zul je niet in de winkel tegenkomen. Deze game is alleen via download-diensten te verkrijgen. Een voorbeeld hiervan is www.direct2drive.com waar de volledige game voor 15 dollar te downloaden is. Je leest het goed. De volledige game kost maar 15 dollar wat neerkomt op ongeveer 11 euro! Echt een schijntje als je het ons vraagt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • old school gameplay in een nieuw jasje
  • geweldige graphics
  • nadenken verplicht
  • geweldige herkenbare soundtrack
  • sommige levels zijn frustrerend lastig
  • old school ravijnen
Voor degenen die de oude NES-versie van Bionic Commando een warm hart toedragen is Rearmed absoluut verplichte kost. Wat de makers met deze oude titel gedaan hebben is in één woord fantastisch. We hopen dat er meerdere klassiekers op zulke wijze weer het licht zullen zien en weer een bestaansrecht krijgen op onze pc. Voor de jongere gamers die zich afvragen wat dat 'old school gamen' nu inhoudt: Download Bionic Commando Rearmed, en je weet het!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: