abonneren

Battlefield 3

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Battlefield is altijd een titel geweest voor de online shooter fans. De multiplayer van Battlefield biedt uitgestrekte gebieden om doorheen te ploegen met gigantische teams. Het enige kritiekpunt (van Bad Company 1 en 2) was de matige single player campagne. Daar zou DICE aan gewerkt hebben.

We verklappen het maar meteen: Ja, er is gewerkt aan de campagne. Echter heeft DICE ook weer hard gewerkt aan de multiplayer en daar blijft de focus van Battlefield 3 ook liggen.
 

Groots

Er zijn talloze maps om te verkennen en het aantal spelers dat kan meedoen in een gevecht is simpelweg gigantisch. Tot 64 spelers kunnen online op elkaar schieten: ongekend. En niet te vergeten: je kan weer in talloze voertuigen kruipen om enigszins beschermd het gevecht aan te gaan. Denk aan straaljagers, tanks, helikopters, jeeps, etc.

Ondanks het feit dat er 64 spelers tegelijk online kunnen spelen in één gebied, voelen bepaalde oorlogsgronden leeg. Dat komt doordat sommige kaarten erg groot zijn. Dat heeft dus voor- en nadelen. Een voordeel is dat je als beginner nog een beetje de kans krijgt om jezelf te verbergen. Een nadeel is dat je soms wel erg lang aan het zoeken bent naar een tegenstander.Beloning

Uiteraard speelt er weer een beloningssysteem mee bij Battlefield. Hoe meer je speelt en hoe meer vijanden je weet om te leggen, hoe meer punten je verdient. Daarmee kan je weer extra's verdienen, zoals hittezoekende raketten, camouflage of een super sniper-geweer. We noemen maar wat.

Het fijne aan Battlefield is dat het zeer gericht is op teamwork. Het gaat er lang niet altijd om hoeveel vijanden je als persoon omlegt. Het gaat er ook om hoe je het team helpt door 'suppresive-fire' te geven, een teamgenoot van de dood te redden of ze te helpen door een tank te besturen of van bovenaf met een helikopter bij te staan. Teamwork dus.


 

Veel modi

Uiteraard biedt Battlefield de nodige spelmodi. Team Deathmatch, Squad Deathmatch, Rush, Squad Rush en Conquest. De veteranen weten precies wat deze modi inhouden. Deathmatch gaat gewoon om het zoveel mogelijk omleggen van vijanden. Bij de team-modus speel je in teams tegen elkaar. Rush gaat om het verdedigen van stations. En tot slot gaat Conquest om vlaggen innemen en verdedigen. Al deze modi zijn al bekend uit het vorige deel. Niet veel nieuws onder de zon dus op dat gebied.In je eentje

Met de multiplayer zit het wel goed. Maar hoe zit het met de single-player campagne? Die is nog steeds wat matig. Je speelt uiteraard een held, maar deze wisselt nog weleens in de missies. De reden is dat je het verhaal vanuit verschillende perspectieven te zien krijgt. In de cut-scenes ben je echter altijd Sergeant Blackburn. Deze beste man is in handen gevallen van de CIA en wordt grondig ondervraagd.

Hoewel het verhaal vrij goed in elkaar steekt, pakt het niet echt. De voice-acting is vrij goed, maar het concept van pratende mannen in een donkere ruimte kennen we eigenlijk wel. Het werkte al matig bij Black Ops en het werkt dus ook niet goed bij Battlefield.

Uiteraard schakelt het spel tijdens de ondervraging tussen interview en actie in het veld. De missies zitten nog wel vrij goed in elkaar, maar het pad wat je moet lopen is voor 95 procent uitgestippeld. Dat hoeft niet bezwaarlijk te zijn, maar het had van ons wat minder lineair gemogen. We hebben nu behoorlijk het gevoel dat we precies moeten doen wat de ontwikkelaars in gedachten hadden. Dat is gewoon jammer.

Wat ook jammer is, is dat we gigantisch vast hebben gezeten in een missie, omdat we voor een checkpoint per ongeluk onze sniper-rifle hadden ingewisseld. Deze heeft thermal view, wat cruciaal was in die missie. Het laatste checkpoint herladen had geen zin; de sniper was gewoon weg. Kortom: we moesten de hele missie opnieuw spelen. Erg jammer!


 

Grafisch

Grafisch gezien is Battlefield 3 zeker een next-gen spel? Het ziet er allemaal geweldig uit, maar voorwaarde is wel dat je pc over flinke spierballen beschikt. Als je op full-HD wilt spelen, is een Core i7, een AMD Phenom II X6 of Bulldozer geen overbodige Luxe. Hoge kloksnelheid is bijna een vereiste. Daarbij zul je minimaal een GeForce GTX 460 of vergelijkbare videokaart moeten hebben om de game met de instellingen op high te kunnen spelen. Wij hebben gespeeld op een Core i7 920 (3,8 GHz), 6 GB ramgeheugen en een GTX 480 en hebben bij een resolutie van 1920 bij 1200 soepel kunnen spelen met een mengeling van High en Ultra High.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • erg goede multiplayer
  • grafisch schitterend
  • lange speelbaarheid
  • zwakke single-player campagne
  • zware pc vereist
Battlefield 3 schittert online, maar de single-player Campagne weet niet te overtuigen. Deze is te lineair en komt traag over. Het is meer een leuke oefening voordat je online de strijd aangaat. Daar is de actie en daar schittert Battlefield 3 met grote speelvelden, veel afwisseling en grote legers.

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie