abonneren

Battlefield 2142

Het vervolg op de populaire game Battlefield 2 speelt zich af in de verre toekomst. Maar is er behalve een nieuw achtergrondverhaal en wat futuristische wapens en voertuigen genoeg nieuwe aanvullingen en verbeteringen om de game te kopen wanneer je zijn voorganger Battlefield 2 al hebt?

De achtergrond is bekend bij iedereen die een aantal sciencefiction films heeft gezien. Er is een vreselijke ramp gebeurd - in dit geval een verwoestende ijstijd veroorzaakt door het broeikaseffect - waardoor de grondstoffen op aarde schaars zijn. Er zijn nog maar twee supermachten over - de European Union (Europese Unie) en de Pan Asian Coalition - en hun legers gaan de strijd aan om bezit te krijgen over de laatste restanten grondstoffen. Maar niet alles is somber in de toekomst. De mensheid heeft namelijk ook nieuwe speeltjes gekregen om tegen elkaar te gebruiken, zoals hypermoderne vuurwapens, verhullingapparatuur geschutsposten, mechs, futuristische vliegtuigen en reusachtige Titan-schepen die het luchtruim domineren.

Herkenbaar

Wanneer je Battlefield 2 kent, dan kun je snel aan de slag met Battlefield 2142. De meeste wapens en voertuigen functioneren niet veel anders dan de wapens in Battlefield 2 en zien er alleen iets meer futuristisch uit. Opmerkelijk genoeg zijn er minder verschillende soorten soldaten dan in het voorgaande deel, namelijk vier in plaats van zeven. In Battlefield 2142 kun je kiezen om een verkenner te zijn, een bestormer, een genist of algemene ondersteuning. De soldaattypes kunnen meer aangepast worden door de speler dan in Battlefield 2, maar daarvoor moet je wel het spel vaak en succesvol spelen om alle wapens vrij te spelen. In Battlefield 2142 kun je maar liefs 40 soorten wapentuig vrijspelen. Dit is tien keer meer dan in zijn voorganger. Het vrijspelen van wapentuig gaat trapsgewijs en is afhankelijk van het type soldaat. Zo kan een verkenner bijvoorbeeld een sluipschutter worden en betere wapens krijgen voor die specifieke taak. Het nadeel van dit systeem is dat je Battlefield 2142 echt heel vaak moet spelen – en eigenlijk elke keer met hetzelfde type soldaat – om genoeg punten te verdienen om leuke wapens te kopen. Battlefield 2142 beloont ook meer dan zijn voorganger wanneer je als soldaat goed in teamverband vecht. Wanneer je bevelen van je bevelhebber opvolgt dan krijg je sneller punten dan wanneer je speelt alsof je Rambo bent.

Multiplayer

De multiplayer-variant van Battlefield 2142 heeft ook een nieuw speltype, namelijk 'Titan'. Titans zijn zwaar gepantserde ruimteschepen die het luchtruim domineren. Zolang een Titan van de vijand in de lucht hangt, kun je deze niet verslaan. Je moet er dus voor zorgen dat jouw partij alle raketinstallaties op het slagveld in handen krijgt zodat je de Titan kan bestoken met raketten. Wanneer zijn pantser neer is, kun je met vliegtuigen of 'launchpods' naar de Titan vliegen en binnendringen om de Titan van binnenuit op te blazen. Alles draait in dit speltype om teamwerk en tactisch nadenken. Dit speltype is erg spannend en rechtvaardigt bijna in zijn eentje het besluit om de nieuwe game te kopen wanneer je Battlefield 2 al hebt.

Er zijn drie slagvelden waar je met maximaal 64 spelers online de strijd kunt aangaan: Belgrado, het futuristische Gibraltar, de restanten van Berlijn, de lege vlaktes van het Suez-kanaal en het pittoreske Verdun. Indien je niet aan het front wilt vechten - en wie geeft je ongelijk - dan kun je ook de rol van bevelhebber op je nemen. Als bevelhebber kun je de strategische aanvallen van je teamgenoten leiden en ze als makke schapen naar de slachtbank sturen.

Niet voor Noobs

Zoals misschien uit het voorgaande is duidelijk geworden, is Battlefield 2142 geen game voor 'Noobs', zoals beginnende gamers in gamer-jargon worden genoemd. De game richt zich duidelijk op de gevorderde gamer die ter land, ter zee en in de lucht de strijd wil aangaan met andere spelers en daarbij zoveel mogelijk toeters en bellen wil hebben om strategisch de overhand te krijgen. Al deze aanvullingen, opties, mogelijkheden en strategische keuzes zullen voor de meeste 'normale' gamers alleen maar tot grote verwarring leidden.

Grafisch en Geluid

Grafisch lijkt de game op zijn voorganger, behalve dat het hier en daar wat opgepoetst is. De game hoefde ook niet al te veel opgepoetst te worden omdat Battlefield 2 er al goed uitzag. Het voordeel van deze beperkte makeover is dat Battlefield 2142 ook goed draait op wat minder krachtige computers.

De soundtrack en de geluidseffecten in Battlefield 2142 zijn van goede kwaliteit en verhogen de sfeer. Het geluid van het slagveld - de paniekerige bevelen van je teamgenoten, het geluid van de indrukwekkende tanks en het geweervuur – is realistisch waardoor je een beetje kan aanvoelen hoe het is om aan het front te vechten. De soundtrack is lekker bombastisch en militair zoals het hoort.

Advertenties

Er is onder gamers veel ophef ontstaan over de manier waarop advertenties in de game worden getoond. Wanneer je de game installeert moet je aan Electronic Arts toestemming geven dat het bedrijf allerlei informatie uit je computer mag halen. Op basis van deze informatie bepaalt Electronic Arts welke advertenties in de game op muren en voertuigen worden getoond. Het feit dat je geen keuze hebt om data door te sturen aan Electronic Arts stoort ons ook, maar de interactieve advertenties hebben geen noemenswaardig effect in de game zelf. Tenminste, wij waren te druk bezig om in leven te blijven om uitgebreid in de rondte te kijken en te zien welke reclame-actie Coca Cola nu weer heeft.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • maximaal 64 spelers online spelen
  • Meer mogelijkheden om je personage aan te passen aan je speelstijl
  • Nieuw speltype 'Titan'
  • Niet bedoeld voor de 'casual gamer'
  • Je moet data afstaan aan Electronic Arts voor advertenties
  • Registratie via internet verplicht om te spelen
Battlefield 2142 is een goed vervolg op Battlefield 2. De game is hier en daar wat opgepoetst en de mogelijkheden zijn flink uitgebreid. Het nieuwe speltype Titan is bijna in zijn eentje de prijs van de game waard. Vooral wanneer je een hardcore fan bent van multiplayer-shooters is Battlefield 2142 een aanrader. Wanneer je op zoek bent naar een makkelijke game waar je af en toe gewoon lekker vijanden kan neermaaien dan kun je beter deze game overslaan en een game als Prey of F.E.A.R. kiezen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie