abonneren

Batman - Arkham Asylum

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Iedereen kent Batman: de gemaskerde held die 's nachts in zijn vleermuispak de schurken van de straat plukt. Er zijn al veel spellen gebaseerd op deze held maar echt goede games waren er nog niet. Tot nu.

Lezers die alleen Batman van de films kennen, zijn wellicht niet bekend met Arkham Asylum, een soort TBS kliniek. Echter, in de strips is dit dé plek waar alle gestoorde criminelen achter slot en grendel belanden. En aangezien Batman al een behoorlijke 'hitlist' heeft afgewerkt, is dit dé plek om het spel te laten beginnen.

Perfecte sfeer

De grootste uitdaging voor een ontwikkelaar is het neerzetten van de sfeer. Het is dan ook een prestatie van formaat hoe de ontwikkelaar van Arkham Asylum - Rocksteady Studio's - de sfeer in deze Batman-game heeft gecreëerd. Allereerst is de omgeving subliem: Arkham Asylum is geen gezellige woonkamer met een open haard, een paar loungebanken en een gezellig deuntje op de achtergrond. Het is een zwaar beveiligde psychiatrische inrichting voor criminelen. En die sfeer heeft Rocksteady, mede dankzij de grafische pracht, erg goed weten over te brengen. We hebben zelden zo'n mooi spel gezien op basis van de Unreal 3-engine. Een bijkomend voordeel van de Unreal-engine: het spel loopt fantastisch. Geen schokjes, geen laadtijden, maar gewoon spelen.

Stoere karakters

Behalve de omgeving, zijn ook alle karakters perfect tot in de detail vormgegeven. Allereerst oogt Batman fantastisch. Hij ziet er stoer, sterk en dodelijk serieus uit. Waar wij echter wellicht nog meer van onder de indruk zijn, zijn de criminelen. De cynische uitstraling van de Joker spat van het scherm, en de psychische gestoordheid van Harlequin - het hulpje van de Joker - is extra geaccentueerd door haar sexy enigszins bebloede pakje. Heerlijk! We mogen wel stellen dat het spel is op gebied van sfeer en grafische kwaliteit gewoon af is.

IJzersterke dialogen

Maar niet alleen op grafisch gebied is Rocksteady Studio's een perfectionist. Ook is er duidelijk veel aandacht besteed aan dialogen. Wie het spel voor het eerst opstart, krijgt een lange, maar pakkende intro te zien waarbij de Joker naar binnen wordt gebracht. De Joker babbelt er behoorlijk op los en laat de ene na de ander cynische opmerking en nare grap vallen. Aangezien de Joker behoorlijk vol van zichzelf is, laat hij na elke opmerking zijn bekende, nare lach horen. Het is een zeldzaam goede intro. En gelukkig blijft het niet bij een intro: het spel houdt het niveau vast.

Twee puntjes

Is er dan niets op te merken aan Batman-Arkahm Asylum? Jawel, twee dingen. Laten we allereerst beginnen met te vermelden dat het een spel is om te spelen met een gamepad. Natuurlijk is het mogelijk te spelen met toetsenbord en muis. Echter, wij kwamen er al snel achter dat het spel op die manier beduidend minder prettig speelt. De toetsencombinaties die soms nodig zijn voor een geslaagde aanval, zijn veel prettiger uit te voeren met een gamepad. Of dit een echt minpunt is valt te betwijfelen, maar het is een vermelding waard. Een tweede minpunt waar we ons wel aan geërgerd hebben, is Windows Live. Batman is een 'Game for Windows' en dat houdt in dat het gekoppeld is aan Windows Live. Echter, waarom is het perse nodig in te loggen bij Windows Live, als er niets online te beleven valt? Waar we keer op keer tegenaan lopen, is het bijzonder agressieve beleid van Windows Live wat betreft updates. 'Wilt u nu niet updaten? Prima, dan kunt u ook niet inloggen en dus geen spel opslaan.' Ongelooflijk. Wat een tirannie toont Microsoft hier!

Verzameldrift

Normaal gesproken zijn we niet echt van het verzamelen in spellen. Het biedt namelijk lang niet altijd voordelen. Echter, in Batman is dat anders. Door raadsels - uiteraard van 'The Riddler' - op te lossen, Trophies te vinden, klappertandjes van de Joker kapot te gooien met de Batarang of bijvoorbeeld dagboeken en interviews te vinden kun je extra xp (Experience Points) opdoen. Hiermee kun je de broodnodige gevechtskwaliteiten verbeteren of je pak opwaarderen.

Knokken of sluipen

In Batman is het in veel gevallen onverstandig domweg te gaan knokken. Nu is het vechten niet heel moeilijk - er zijn twee knoppen: slaan en afweren - en is Batman erg sterk, maar domweg een grote groep in rennen is vaak zelfmoord. Zodra er geweren in het spel zijn, is hij namelijk niets meer. In dat soort gevallen zul je het dus anders moeten aanpakken. Gelukkig is het met Batman mogelijk van bovenaf aan te vallen met een 'glide kick' of je te laten vallen vanaf een standbeeld aan de muur. En zelfs met een aanval van bovenaf kan een gevecht met een grote groep lastig zijn. Kies dus de eerste vijand verstandig. Overigens zijn de gevechten bijzonder spectaculair. We hebben zelden zulke gedetailleerde, afwisselende en soepele gevechten gezien.

Detective Batman

Het is gemakkelijk aangrijppunten - om net als Batman te slingeren te vinden - via detective-mode. In deze modus waarbij de omgeving blauwig wordt en de opvallende, belangrijke zaken gelig, kan Batman gemakkelijk verborgen doorgangen, zwakke plekken in de muur of bijvoorbeeld elektriciteitsleidingen vinden. Deze dectivemodus maakt het oplossen van puzzels een stukje makkelijker, al lost Batman de 'puzzel' niet automatisch op. Het zijn slechts aanwijzingen en daardoor zijn de puzzels van de Riddler nog steeds behoorlijke hersenkrakers.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • grafisch schitterend
  • ijzersterke dialogen
  • uitmuntende sfeer
  • intellectuele uitdagingen
  • Windows Live
Is Batman dé game van het najaar? Eigenlijk wel. Allereerst is Batman grafisch erg sterk. De karakters en de omgeving zijn subliem gecreëerd. En dat zonder in te boeten op prestaties. Tevens zijn de dialogen erg sterk en bezit het spel de nodige actie en intellectuele uitdaging. Jammer genoeg verpest Windows Live het geheel wat toch een kostbare ster kost.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: