abonneren

Bastion

Indie-games kenmerken zich vaak door een vriendelijke prijs en creatieve gameplay, waarbij een budget voor extreme graphics of spectaculaire filmpjes vaak ontbreekt. Bastion is zo'n titel. De gameplay is top, helemaal als je van actie-rpg's houdt in de stijl van het vroegere Zelda.

In Bastion neem je de rol aan van The Kid. Hij wordt op een dag wakker om te zien dat zijn hele wereld, de Bastion, aan gruzelementen ligt. Aan hem de taak deze weer op te bouwen door magische kristalscherven te vinden. Wat volgt, is een actie-rpg waarbij vele levels verkend, monsters verslagen en ladingen nieuwe wapens gevonden en geüpgraded moeten worden.

De levels worden langzaam opgebouwd waarbij landblokken langzaam op hun plaats vallen. Dit gebeurt alleen wanneer The Kid in de buurt is, dus je bent al snel geneigd om elk stukje level te verkennen in de hoop dat er een geheim pad gebouwd wordt naar een lekkere bonus. Dit is leuk bedacht, maar als je lang achter elkaar speelt, kan het weleens duizelen.

De gameplay is helder, maar ook zeker innovatief. Zo bieden alle wapens een iets andere speelstijl en heeft elk wapen zo zijn voordelen die het beste van pas komen in bepaalde levels. Zo werkt een vlammenwerper uitstekend tegen planten en kan een mortierwerper lastig te bereiken vijanden op afstand aanpakken. Een hamer doet veel schade, maar daarvoor moeten je vijanden wel gevaarlijk dichtbij komen. Bovendien heeft elk wapen een eigen level met een uitdaging waarmee je upgrades en speciale aanvallen kan vrijspelen voor dat wapen.

Behalve de wapens, kan The Kid zelf ook geüpgraded worden. Met elk monster dat hij verslaat, verdient hij xp en genoeg xp laat hem in level stijgen. Een hoger level betekent meer hitpoints (leven) en elk level geeft The Kid recht op het nuttigen van een drankje. Deze drankjes zijn eigenlijk gewoon upgrades die je in vrije sloten van The Kid kan stoppen. Je hoeft ze dus niet speciaal te drinken. Je plaatst hem in een leeg slot en de passieve upgrades van de drankjes treden in werking. Je kan op de thuisbasis altijd van drankjes wisselen. Je zit dus niet vast aan genuttigde drankjes en je verliest de 'gedronken' drankjes ook niet.

Er is veel vrij te spelen, of beter gezegd te kopen, in Bastion. In de game vind je vele kristallen die dienen als geld. Ook zijn er bijzondere prestaties te realiseren die op hun beurt ook weer kristallen opleveren. Met deze kristallen koop je upgrades, nieuwe drankjes of nieuwe speciale aanvallen voor je wapens.

Je kan Bastion zelf zo moeilijk maken als je wil. Naast alle wapens en drankjes kun je namelijk ook de goden van weleer herstellen. Als dank maken ze het spel moeilijker. Het voordeel hiervan is dat je meer xp en kristallen verdient, waarmee je nog meer kunt upgraden en kopen. De verkregen goden kun je in de thuisbasis zelf in- of uitschakelen. Per god verschilt het hoe moeilijk de game wordt. Zo zorgt één bepaalde god er voor dat de vijanden sterker worden en weer een andere god zorgt ervoor dat ze regenereren. Dat kan eindbaas gevechten behoorlijk lastig maken. Bij sommige levels is het dan ook verstandiger om bepaalde goden uit te schakelen voordat je aan het level begint.

De gameplay lijkt veel op die van het oude Zelda. Je ziet de spelwereld van bovenaf en er moet veel gevochten worden. In tegenstelling tot Zelda heb je niet een complete wereld te verkennen. Je krijgt netjes de levels lineair voorgeschoteld. Liefhebbers van handgemaakte tekeningen zullen Bastion erg waarderen. Bastion bevat geen spectaculaire filmpjes maar de graphics zijn wel erg mooi, mits je het handwerk kan waarderen dus. De soundtrack is in één woord briljant. De deuntjes zijn aanstekelijk, zetten de sfeer goed neer en vervelen eigenlijk nooit. Het is dan ook niet raar dat de soundtrack van deze game los te koop is.

Als je de game hebt uitgespeeld, kun je de game overnieuw spelen in de zogenaamde plus-modus. In deze modus begin je het verhaal opnieuw, maar hou je wel al je vergaarde xp, upgrades en wapens. In deze modus kun je nog meer goden vrijspelen die het spel nóg uitdagender maken. Het is best leuk om vroege levels overnieuw te doen met sterke wapens, en het is handig dat je op dat moment goden tot je beschikking hebt om de levels toch nog uitdagend te maken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • vele verschillende upgrades
  • uitdagend en verslavend
  • fantastische soundtrack
  • opbouw van levels maakt je wel eens duizelig
Bastion is een absolute aanrader voor liefhebbers van old school actie-rpg's. De game is verslavend, leuk en je kan het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Daarnaast is ook de prijs nog eens super. Voor nog geen 14 euro heb je dit juweeltje in huis.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord