Assassin's Creed - Revelations

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Het is alweer het vierde deel in de populaire Assassin's Creed game-reeks. Dit deel - Revelations geheten - is het sluitstuk van het drieluik over de Italiaanse sluipmoordenaar Ezio Auditore da Firenze. Ezio is in dit deel welhaast pensioengerechtigd, maar ook op de top van zijn kunnen.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten
Je hoeft in dit deel niet eerst je sluipmoordenaarseigenschappen uit te bouwen, maar mag meteen als een volleerd zwaardvechter met een uitgebreide trukendoos op stap.

Ezio zoekt naar een reden achter zijn bestaan als sluipmoordenaar en een antwoord op de talloze mysteries die je in de vorige twee delen hebt weten te ontsluieren. Alle aanwijzingen liggen bij zijn voorouder Altaïr Ibn-Laï Ahad, de sluipmoordenaar uit de allereerste Assassin's Creed game, wier voetsporen Ezio volgt tot in Constantinopel, waar het grootste deel van Revelations zich afspeelt.

Constantinopel komt net als de steden uit de vorige delen op spectaculaire wijze tot leven, waarbij de exotische sfeer van het Ottomaanse rijk alle twijfel van herhaling uit diezelfde vorige delen wegneemt. De bevolking met talloze schitterend gesluierde vrouwen, de Byzantijnse soldaten en indrukwekkende Janitsaren zorgen voor een toneel waarin je van de plaatselijke sluipmoordenaars ook enkele leuke nieuwe wapens en vaardigheden leert gebruiken. Zo krijg je een haakmes, waarmee je via tokkeltouwen door de stad scheert en leer je verschillende bommen maken. Voor deze bommen moet je onderdelen in de stad vinden of kopen, waarna je vijanden het leven zuur maakt met gifbommen, voetangelbommen en ook gewoon zeer explosieve bommen. Of je gebruikt afleidingsbommen, zoals bommen gevuld met fosfor voor een dikke rookwolk, struikeldraadbommen met lamsbloed erin en meer van dit leuks.

Naast allerlei nieuwe wapens zijn de minigames uit het vorige deel iets aangepast. Nieuw is het verdedigen van je schuilplaatsen tegen aanvallen van je aartsvijanden, de Tempeliers. Dit is eigenlijk een ietwat misplaatste 'tower defense' minigame, waarin je sluipmoordenaars op de daken plaatst, om de aanrukkende vijanden op de straten een kopje kleiner te maken. Hoewel grappig bedacht, vinden we dit onderdeel minder geslaagd. Het haalt het tempo uit het spel plus dat verloren schuilplaatsen weer gemakkelijk te heroveren zijn, waardoor verdedigen nogal zinloos lijkt. Echter is het een kleine smet op een verder prima deel in een indrukwekkende serie. Vooral de geheime locaties waarin je sleutels vindt om de geheimen van Altaïr te achterhalen, die je ook nog in flashbacks zelf mag spelen, zijn adembenemend vormgegeven en uitermate spannend.

Assassin's Creed: Revelations is net als zijn console-collega's een echte gamepad game, maar ook hier geldt weer dat de pc-versie het mooist van allemaal is. Echter zal je wel een flink krachtige pc nodig hebben om de game voluit in Full HD te kunnen spelen.

In het vorige deel, Assassin's Creed - Brotherhood, werd een online multiplayer modus geïntroduceerd. In Revelations is dit nog verder uitgewerkt en verbeterd. Er zijn nieuwe speelmodi toegevoegd, allerlei aanpassingsmogelijkheden geïmplementeerd, de interface is verbeterd en de multiplayer is zelfs voorzien van een 'story mode' waarin speler nog meer te weten komen over de moderne hedendaagse Tempeliers (in de multiplayer speel je een Tempelier die traint in Abstergo, het hoofdkwartier van de Tempeliers). De multiplayer kent aardig wat variatie waarin er modi zijn waarbij je sluipend te werk moet gaan en modi waarin actie en chaos overheerst.
 

DRM-management

Assassin's Creed Revelations kent uiteraard een drm-kopieerbeveiliging. Een permanente internetverbinding is niet meer nodig, maar de game dient wel geactiveerd te worden wanneer je de game voor het eerst gaat spelen. Er zijn maximaal 3 activaties. Voor online multiplay heb je Ubisoft's Uplay client-software nodig.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • op de pc het mooist van allemaal
  • gamepad noodzakelijk
  • Tower defense minigame is misplaatst
Opnieuw weet Ubisoft te overtuigen met zijn Assassin's Creed reeks. Elk jaar weer vraag je je af of het spel kan blijven boeien, maar ook Revelations is moeilijk weg te leggen, tot je alle uithoeken van de stad hebt verkend, alle voorwerpen en wapens hebt ontsloten en alle missies tot een goed einde hebt gebracht. De laatste avonturen van Ezio zitten vol actie en romantiek en doen - wederom - naar meer smaken. Liefhebbers van de reeks mogen dit laatste deel absoluut niet missen!

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: