abonneren

Assassin's Creed Brotherhood

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Aan het eind van Assassin's Creed II heb je de Apple of Eden en is, naar jouw weten, het kwaad verslagen. Er blijven echter een hoop vragen over. Wie is Desmond Miles? Eenmaal thuis in Monteriggioni aangekomen, begint de ellende weer.

Cesare Borgia schiet je stad aan puin, vermoordt een paar familieleden en vrienden en steelt de Apple of Eden. Je moet achter hem aan naar Rome om de Apple weer terug te winnen. In Rome wordt duidelijk wat voor monster Borgia is: de bevolking wordt zwaar onderdrukt. Ezio besluit Rome te bevrijden en rekruteert 'assassins' om zo een leger – Brotherhood – op te bouwen waarmee hij Borgia van de troon kan stoten.
 

Bella Roma

Wat heeft Ubisoft zich uitgesloofd om Rome na te maken! De stad ziet er echt geweldig uit. Tenminste: als de grafische kaart het aan kan. Onze 1 GB Gigabyte GTX 460 heeft er in full-hd en met bijna alle settings op maximaal aardig moeite mee om alles vloeiend op het scherm te zetten. Bij veel lichteffecten stottert het spel toch wel een beetje. De Asus GTX 480 tovert alles op maximale stand zonder stotteren op het scherm. Dit geeft aan hoeveel detail Ubisoft naar de gpu stuurt. De cpu hoeft door de Havok-engine overigens niet heel veel te doen.

We zijn verbaasd dat Brotherhood zijn voorganger toch weer overtreft op gebied van sfeer, afwisseling en pracht en praal. We vonden deel twee al een heel stuk beter dan deel één, maar Brotherhood weet toch weer momenten te realiseren waarbij we met open mond naar het scherm kijken. Het uitzicht, de lucht, de lichteffecten, de muziek: het klopt echt allemaal. Erg knap!Winkels kopen

Ubisoft heeft niet alleen grafische verbeteringen doorgevoerd, ook de gameplay is aangepast om meer afwisseling te bieden. Zo is het nu de bedoeling dat je delen van Rome 'afpakt' door torens van Borgia in lichterlaaie te zetten, uiteraard pas nadat je de bewaker hebt omgelegd. Nog een leuke toevoeging is dat je winkels, banken, kerken, musea, aquaducten en stallen kunt kopen in Rome. Door dit te doen, genereer je inkomsten waarmee je weer kleding, wapens en medicijnen kunt kopen.Gamepad noodzakelijk

De besturing is echt gemaakt voor een gamepad. Je kunt wel spelen met een toetsenbord en muis, maar je merkt dat de toetsencombinaties niet altijd even prettig zijn. Wij hebben een Xbox-controller gepakt om het spel te spelen en zelfs dan springt Ezio nog weleens de verkeerde kant op. Dat kan toch tot de nodige frustratie leiden. Zeker als je bovenaan een toren staat en het pookje nét een millimeter verkeerd staat, waardoor Ezio domweg zijn dood tegemoet springt.

De verhaallijn met Desmond was niet helemaal goed uit de verf gekomen in Assassin's Creed II. Daar komt in Brotherhood verandering in. Desmond staat veel meer centraal in dit deel. Je kunt nu op elk moment de Animus verlaten en interactie zoeken met het team dat achter je staat in de echte wereld. Door deze interactie wordt veel duidelijker hoe het verleden doorleeft in het heden.Online instabiel

In de online spelmogelijkheid jaag je als sluipmoordenaar op andere spelers. Je speelt in een reusachtige Animus, waar de tempeliers virtueel trainen om de sluipmoordenaars met hun eigen wapens te bestrijden. Als deelnemer aan de training kun je een personage kiezen zoals een dievegge, harlekijn, koopman of soldaat. Je tegenstanders doen dit ook. Er zijn echter maar enkele 'skins' beschikbaar waardoor ook npc's er als karakters uitzien. Zo weet je niet in één keer wie een tegenstander is en wie een onschuldige burger. Je krijgt een doelwit aangewezen, maar je wordt er zelf ook één. Wil je punten verdienen, dan moet je zo onopvallend mogelijk je doelwit vermoorden. Tijdens onze online testpotjes klapte de verbinding er helaas vaak uit. Het spel pauzeerde regelmatig om de verbinding te herstellen en soms werden we teruggeschopt naar het hoofdmenu. Bij een derde poging stopte het spel er helemaal mee en belandden we op de Windows-desktop. Wat ons betreft kan de stabiliteit van de online multiplayer dus wel beter. In de singleplayer-modus zijn we niet tegen deze problemen aangelopen.Compleet voor PC

Assassin's Creed Brotherhood was al eerder op de consoles uitgekomen en later is daar ook dlcvoor uitgebracht. De pc-versie heeft deze dlc standaard al, inclusief de onlangs uitgebrachte 'The Davinci Disappearance'. Je hoeft de dlc dus niet los aan te schaffen, zoals dat bij de consoleversies het geval is.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • nog mooier
  • eigen leger bouwen
  • verhaal
  • compleet met dlc
  • gamepad noodzakelijk
  • multiplayer in onze test instabiel
Assassin's Creed Brotherhood is een prachtig vervolg op deel twee. Ubisoft heeft bijzonder veel aandacht besteed aan detail. Zo is Rome fraai nagemaakt en zijn er toevoegingen op gebied van financiën en het winnen van delen van de stad. De besturing blijft een punt van aandacht. Het is echt opletten hoe je precies springt. Ook de online multiplayer mag van ons stabieler zijn. Toch is het allemaal snel te vergeven, want Brotherhood biedt weer ruim 30 uur (top)vermaak.

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Games

Tags: