abonneren

Assassin's Creed 2

We hebben er lang op moeten wachten maar hier is hij dan eindelijk voor de pc: Assassin's Creed 2. En in het tweede deel van deze beroemde 'sandbox game' kruipt Desmond Miles niet meer in de huid van de middeleeuwse Altaïr, maar gaat hij naar de Renaissance om door de ogen van de Italiaan Ezio Auditore di Firenze te kijken.

Welkom in Italië

Renaissance in Italië: verlichting, grote kathedralen en drukke straten met kooplui, doktoren, zangers, soldaten en natuurlijk de nodige corrupte bestuurders. Ubisoft heeft de sfeer in Assassin's Creed 2 weer ijzersterk neergezet. En dat is mede te danken aan het goede oog voor detail en de schitterende graphics, die we ook al in het eerste deel van deze saga hebben mogen aanschouwen.

Flink systeem

Voor al die pracht en praal heb je wel een aardig systeem nodig. Wij hebben het gespeeld op een behoorlijk testsysteem (zie tabel) en daar draaide het spel prima op bij een resolutie van 1920 x 1200 en alle details op maximaal. We haalden gemiddeld tussen de 55 en 60 frames per seconde, wat natuurlijk ruim genoeg is voor een vloeiende speelervaring. Helaas schokte het spel wel af en toe als we vsync inschakelen. Waarschijnlijk omdat het systeem niet constant boven de 60 frames per seconde kan renderen.

Er is meer

Assassin's Creed 2 heeft meer te bieden dan verbluffende grafische pracht en praal. Ubisoft heeft ook een zeer diepgaand verhaal geschreven en tevens gedacht aan genoeg afwisseling in de missies. Iets waar het aan schortte in deel één waar een vast patroon van missies was en oneindige gevechten. Dat is in deel twee zeker niet het geval. Er zijn talloze extra missies, waar bij de 'The Truth'-film nog wel de meest interessante is. Het doel is een complete film over Adam en Eva te herconstrueren door zogenaamde 'glyphs' te vinden en de bijbehorende puzzel op te lossen. Deze kunnen behoorlijk lastig zijn, maar zijn zelden dusdanig moeilijk dat je ze moet laten schieten.

Pc-versie inclusief dlc

Een leuke bonus bij de pc-versie van Assassin's Creed 2, is dat de bonus content - bij de consoles bekend als downloadable content - gratis meegeleverd wordt. Je hoeft er dus niet meer voor te betalen, in tegenstelling tot de console-versies. Net als bij de consoles gaat het om drie extra missies.

Gamepad vereist

Een nadeel van de pc-versie is dat de besturing niet optimaal is. Ubisoft heeft de icoontjes van de besturing niet goed vertaald naar knoppen op het toetsenbord. We zien dus nog steeds groene, rode, gele en blauwe icoontjes op het scherm die corresponderen met: praten, lopen, pakken en rennen. Erg onhandig, aangezien niet iedereen onthoudt welke toets op het toetsenbord nu precies waarmee correspondeert. Dat had Ubisoft echt anders moeten doen. Een oplossing is een 'Xbox-controller for Windows' te koppelen aan de pc. Overigens adviseren we dat sowieso bij spellen die van de console naar de pc komen. Het speelt in veel gevallen prettiger. Zeker als er toetsencombinatie gemaakt moeten worden.

Internet vereist

Hoewel je niet met de game online kan gamen tegen anderen is het wel vereist om permanent verbonden te zijn met het internet en in te loggen op de servers van Ubisoft. Dit is een onderdeel van Ubisofts nieuwe DRM-strategie. Geen internet-verbinding is niet het spel kunnen spelen. We vinden het erg jammer dat Ubisoft heeft gekozen voor deze bijzondere belastende vorm van DRM die alleen maar eerlijke consumenten treft en niet piraten en games met deze vorm van DRM zullen bij PCM dan ook nooit vijf sterren verdienen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prachtige graphics
  • zeer goede voice-acting
  • veel afwisselender dan deel één
  • duidelijk gemaakt voor gebruik met controller
  • DRM vereist continue online te zijn
Verpest het bovenstaande de totale speelervaring? Nee, zeker niet. Assassins Creed 2 is zo meeslepend, de voice-acting is zo goed en de omgevingen zijn van een dusdanig hoog niveau dat we nog steeds het gevoel hebben dat we een A-titel spelen. En dat is natuurlijk ook zo. Maar Ubisoft moet wel aan de details werken als ze grote titels overzetten aar de pc!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie