abonneren

Assassin's Creed

Assassin's Creed van Ubisoft was in 2007 een ware hype. Zoals gewoonlijk moest de pc gamer geduld hebben voordat hij door de straten van Jerusalem ten tijden van de Kruistochten mocht rondsluipen. Tot overmaat van ramp werd de pc versie zelfs nog twee maanden uitgesteld, maar we krijgen er wel wat voor terug.
De pc gamer mag zijn tanden zetten in de Director's Cut van Assassin's Creed (AC).

Historisch sci-fi verhaal

AC speelt zich af in de toekomst en in het verleden ten tijden van de kruistochten. De hoofdpersoon is Desmond Miles. Deze jongeman maakt deel uit van een geheim huurmoordenaars genootschap die hij naar eigen zeggen de rug heeft toegekeerd. Het farmaceutisch bedrijf Obstergo heeft Desmond gevangen genomen vanwege zijn herinneringen van zijn voorvaders. In deze herinneringen, die diep verstopt zitten in de genen, is de locatie van een heilig relikwie te vinden waarmee de wereld veranderd kan worden. Maar om deze locatie boven water te krijgen zal Desmond het leven van zijn voorvader, de assassijn Altair Ibn-La'Ahad, opnieuw moeten beleven. Deze belevenissen vormen de kern van het spel.

Sluipmoordenaar in de twaalfde eeuw

Met behulp van een futuristisch apparaat speel je het verhaal van Desmonds voorvader Altair. Altair is een sluipmoordenaar van een orde van Assassijnen die met name strijden tegen de tempeliers in het Heilige Land tijdens de Derde Kruistocht (1189 - 1192). Altair heeft het hoofd van zijn orde teleurgesteld en moet om zijn naam te zuiveren negen mannen vermoorden die volgens de Assassijnen Orde een gevaar voor de wereld zijn. Elk level heeft als doel één van deze mannen om te brengen, maar voordat je dat mag doen, moet je genoeg informatie verzamelen over je doel.

Aan de slag met submissies

De informatie over je slachtoffer verzamelen doe je via het voltooien van submissies. Dit kan inhouden dat je anderen moet afluisteren, onderdanen van de vijand moet intimideren of hun zakken moet rollen, of door diverse informanten van je orde te helpen. Deze submissies kun je ontdekken door diverse torens in de steden te beklimmen zodat je een perfect overzicht van de stad krijgt. Ook zijn er nog andere submissies zoals het redden van burgers en het verzamelen van vlaggetjes. Deze zorgen voor een grotere healthmeter en andere extra's.

Director's Cut


Meestal als er bij een titel Director's Cut staat, betekent dit 'verbeterd'. Dat is bij AC zeker het geval want de PC versie is zeker de beste versie van allemaal. De besturing en de camera's lopen vloeiender en er is meer variatie in het spel gestopt. Zo zijn er meer verschillende submissies die je kunt doen, waaronder het escorteren van informanten en het uitschakelen van boogschutters. Ook zijn de submissie symbolen van de 'informers' op de kaart veel overzichtelijker dan bij de console versies. Je kunt aan het symbool nu precies zien wat de missie inhoudt. Dit in tegenstelling tot het algemene 'informer' symbool op de Xbox 360 en PS3. Ook de laadtijden zijn vele malen sneller op de pc, mits je natuurlijk een krachtige machine hebt met snelle hard disks. Op onze gamepc met Raid 0 configuratie waren de levels binnen 10 seconden ingeladen, in tegenstelling tot de halve minuut of langer wachttijd op een PS3.

Kleine oneffenheden

Toch is ook de pc versie van AC niet perfect. Want hoewel AC wel degelijk prachtig en origineel is. Een aantal zaken vinden we toch echt jammer. Zo is er te weinig variatie in de npc's. Texturen worden te vaak gerecycled en ook de ingesproken zinnen zijn veelal hetzelfde. Ook wordt het spel, ondanks de grotere variatie in deze versie, naarmate je verder komt wat saai. Van het begin tot eind ben je eigenlijk bezig met hetzelfde. Alle submissies voltooien raden we dan ook niet aan. Dat is alleen weggelegd voor de verzamelfreaks en die-hards. Verder vinden we het jammer dat Altair niet uniek is in zijn bewegingen. De soldaten en zelfs de burgers kunnen op dezelfde manier door de stad manoeuvreren als Altair, en dat doet de illusie van de stoere assassijn wel verbreken. De besturing is perfect met een gamepad (wij gebruiken de Xbox 360 Controller for Windows) maar met de muis en toetsenbord combinatie speelt het niet echt lekker. Ondanks deze minpunten blijft AC wel degelijk een prachtig spel. Het is een genot om door de prachtige steden te zwerven en de gevechten worden vaak spectaculair weergegeven. Wel moet u een hele krachtige machine hebben om AC te kunnen spelen, want de systeemeisen liegen er niet om. U heeft minimaal een 2,6 GHz dualcore processor nodig en 2 GB aan ramgeheugen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • grafisch prachtig
  • origineel
  • vloeiend en stabiel
  • gaaf verhaal
  • besturing met toetsenbord en muis is onplezierig
  • kan op den duur eentonig worden
  • weinig variatie in dialogen en npc's
  • zeer pittige systeemeisen
Assassin's Creed is een zeer originele en sfeervolle game geworden. De PC versie is het beste van allemaal, maar biedt te weinig nieuws voor hen die de game al op de console gespeeld hebben. Het spel heeft nog wel wat onhebbelijkheden en op den duur wordt de game eentonig. Echter neemt dat niet weg dat AC uniek is in zijn soort en voor een bijzondere spelervaring zorgt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: