abonneren

Anno 1404

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Wie gek is van bouwen, kan niet om de Anno-reeks heen. In 2006 scoorde het vorige deel, Anno 1701, nog vijf sterren in ons TestCenter en het begint nu toch wel tijd te worden voor een vervolg.

Meer werken

De nieuwste Anno gaat - zoals de titel al verraad - uit van het jaar 1404. Anno 1404 lijkt veel op zijn voorgangers, je moet immers dorpen en steden bouwen, je inwoners tevreden houden en eilanden koloniseren. Maar er zijn wel enige verschillen. Zo kent 1404 weer een campaign-modus die een verhaal vertelt over de kruistochten. Deze campaign-modus is eigenlijk het minst interessant en voelt meer als werken dan spelen. Het is ook jammer dat elke missie met een standaard lay-out begint, waardoor al je bouwwerken van de vorige missies verdwenen zijn.

Heerlijke zandbak

Maar bij de Anno-fans gaat het vooral om de 'zandbak'-speelmodi en deze staan als een huis en zijn bijzonder verslavend. Naast de traditionele zandbak kun je bij Anno 1404 ook kiezen uit zes verschillende scenario's van verschillende moeilijkheidsgraden en met verschillende lange termijn doelen. Denk hierbij aan het verdienen van een hoeveelheid geld, de macht hebben over een aantal inwoners, het bezetten van diverse gebieden en ga zo maar door. Elk scenario staat garant voor uren speelplezier, want de doelen zijn niet zo maar even 1, 2, 3 gehaald.

Het is weer mooi

Zoals we gewend zijn van de Anno reeks, ziet de spelwereld er weer schitterend uit, maar het heeft deze keer wel een iets realistischer voorkomen. Hierdoor is het sprookjes-achtige gevoel dat Anno 1701 teweegbracht minder. Maar dit drukt onder geen beding het spelplezier. Het begeleiden van je eigen steeds groter groeiende gebied is een genot om te volgen en op in te zoomen. Nieuw in Anno 1404 zijn de Oosterse landen. Behalve met de West Europese cultuur krijg je ook te maken met de Arabische cultuur, wat weer zorgt voor nieuwe bouwopties en mogelijkheden. Mits je diplomatiek genoeg bent natuurlijk.

Help?

Die-hard Anno fans zullen snel bekend zijn met de bediening van de game. Qua gameplay is er dan ook niet veel veranderd. Voor nieuwe Anno spelers is het echter lastiger in de game te komen. Het is namelijk niet altijd even duidelijk hoe zaken in zijn werk gaan, de bediening is niet altijd even vanzelfsprekend en er is geen duidelijke tutorial in de game aanwezig, behalve dan de begeleiding in de minder boeiende campaign-modus. Het opzetten van een handelsroute is niet eenvoudig. Een helpfunctie hierbij was zeker welkom geweest. Ook is het niet altijd even duidelijk wat het probleem is als een gebouw niet meer functioneert. Je krijgt de melding wel dat het gebouw gestopt is met zijn productie, maar wat de precieze oorzaak is van het probleem is niet altijd duidelijk. Meer nuttige feedback naar de speler had Anno 1404 niet misstaan.

Managementkeuzes

Zo nu en dan wordt er ook geknokt in Anno 1404. Dit gebeurt vooral met schepen die net zolang kanonskogels uitwisselen totdat één van de twee zinkt of vlucht. Echter een grote rol spelen de gevechten niet in Anno hoewel er wel scenario's zijn die hier meer op gespitst zijn. Maar de nadruk ligt vooral op het bouwen en het managen van je steden. Zo moet je er voor zorgen dat je voldoende inkomsten blijft halen uit je belastingen terwijl je inwoners voorzien worden in hun behoeften. Dit is een fijne balans die niet altijd te houden is. Zo heb je af en toe gewoon meer geld nodig en dan is het verhogen van de belasting een snelle manier. Maar weet wel dat je inwoners zich alleen verder ontwikkelen als zij in al hun behoeften voorzien worden en zij weinig belasting hoeven te betalen. Snel geld verdienen aan je belastingen betekent dus wel dat je de vooruitgang van je stad vertraagt of zelfs blokkeert.

In voor en tegenspoed

Anno 1404 is vooral een vrolijke game, maar niet alles gaat over rozen. Zo is er genoeg ellende wat je stad kan overkomen. Huizen kunnen in de brand vliegen, piraten kunnen je handelsroutes bedreigen, en bedelaars voelen zich aangetrokken tot je groeiende stad. Deze bedelaars kun je toelaten of weigeren. Als je ze toelaat, heeft dit natuurlijk een negatief effect op het welzijn van je inwoners. Maar als je ze structureel weigert, komen ze op een gegeven moment terug als bandieten en terroriseren ze je stad. Het is knap hoe in Anno elk voordeel zijn nadeel heeft en andersom.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer verslavend
  • weken speelplezier
  • mooi
  • campaign-modus minder interessant
  • interface niet altijd even intuïtief
Anno 1404 is een feest voor de bouwers onder ons. Er zijn vele scenario's en mogelijkheden die je uren verslaafd achter je monitor laten doorbrengen. Strategen die houden van oorlogje spelen, zullen het met Anno iets minder naar hun zin hebben.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: