abonneren

Alone in the Dark

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Alone in the Dark heeft een lange staat van dienst. Het eerste spel stamt uit 1992 en is een van de grondleggers voor het survivalhorrorgenre. Daarmee was het spel inspirator voor latere titels als Silent Hill en Resident Evil. Zestien jaar later keert de meester terug.

Er op uit in Central Park

Het nieuwste deel, nummer vijf, speelt zich helemaal af in hedendaags New York, om precies te zijn in Central Park, een van de grootste stadsparken ter wereld. Opnieuw kruipen we in de huid van Edward Carnby die, geplaagd door geheugenverlies, zich staande moet houden in het nachtelijke New York. The Big Apple wordt geteisterd door een mysterieuze ramp, waardoor gebouwen instorten, auto's in brand vliegen en het lijkt alsof het einde der tijden nabij is. Central Park lijkt de enige veilige plek en daar gaat Carnby op zoek naar antwoorden.

Verwarring

Alone in the Dark is een big-budgettitel. De graphics, de geluiden, de orkestrale muziek, de presentatie… kosten noch moeite zijn gespaard. Het spel wil je dan ook opzuigen en emotioneren en trekt alles uit de kast. Daarom is het spijtig dat het al aan de basis misgaat: de besturing. Het spel maakt gebruik van twee verschillende perspectieven - een blikveld vanuit de eerste en derde persoon - en dat zorgt voor verwarring. Daarnaast kost het uitvoeren van verschillende handelingen veel tijd. Kort gezegd: de besturing is stroef en in sommige gevallen zelfs houterig.

Explosief

En dat is o zo jammer, want het spel huisvest afgrijselijke monsters, uitdagende puzzels en meerdere manieren om problemen op te lossen en obstakels te omzeilen. Zo kun je verschillende voorwerpen met elkaar combineren. Gebruik ducktape in combinatie met een flesje benzine en je creëert een kleverig explosief dat je in een deuropening kunt plakken. Steek met je mes in datzelfde flesje benzine, en je maakt een benzinespoor om dat later op het gewenste moment met je aansteker te ontvlammen. Aan sfeer ook geen gebrek, want Eden Studios' gebruik van licht – en schaduw – houdt je op het puntje van de stoel en het verhaal wordt fraai opgebouwd. Daarom is het zo jammer dat de controle het zo nu en dan laat afweten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer sfeervol
  • meerdere manieren om problemen op te lossen
  • besturing is heel lastig
Zenuwslopend spannend en zenuwtergend frustrerend, meeslepend en vermoeiend, oogstrelend en onhandig. Al deze termen zijn van toepassing op Alone in the Dark en dat maakt het een vreselijk lastig spel om te bespreken. Feit is dat deze titel boordevol interessante ideeën en spannende momenten zit, maar die worden gedeeltelijk teniet gedaan door de stroeve besturing. We hadden deze game op sommige momenten dan ook twee bollen, maar op andere vier bollen willen geven. Kortom, bijt door de zure appel heen (lees: maak je de besturing eigen) en na verloop van tijd word je één met dit spannende, intense avontuur!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord