Agatha Christie: Murder on the Orient Express

Steeds vaker zien we weer titels verschijnen waarbij de grijze cellen van de gamer worden aangesproken. Een goede zaak al zeggen we het zelf. Een goed adventure valt of staat met een goede verhaallijn. Het is dan ook geen gek idee om een spannend boek als leidraad te nemen.

Dat is precies wat ontwikkelaar AWE Games gedaan heeft bij het maken van de game Murder on the Orient Express (MOTOE).

Naar het gelijknamige boek

MOTOE is gebaseerd op het gelijknamige boek van de detectiveromanschrijfster Agatha Christie. In dit verhaal, wat zich afspeelt in de jaren 30, volgen we de jongedame Antoinette Marceau die werkt voor de treinmaatschappij die de Orient Express in zijn beheer heeft. Marceau is ontzetten geïntrigeerd door moordmysteries en detectives. Ze is dan ook erg blij wanneer Hercule Poirot - een beroemde detective waar zij veel bewondering voor heeft - aan boord komt van de Orient Express. Zij moet er op toezien dat Poirot niets tekort komt en dat de reis zo voorspoedig mogelijk verloopt. De game is niet helemaal gelijk aan het boek natuurlijk. Dat is lastig aangezien een game interactief moet zijn en een boek niet. Wel kunnen we met zekerheid zeggen dat het einde van de game afwijkt van het boek.

Moord!

Natuurlijk gebeurt er allerlei ellende tijdens de reis. Denk aan een lawine en meneer Poirot die gewond raakt door het abrupt remmen van de trein. En tot overmaat van ramp wordt er ook nog eens een moord gepleegd. En aangezien Poirot gewond op bed ligt, is het aan hobbydetective Antoinette om de handjes en voetjes van Poirot te zijn. Gewapend met zijn advies ga je op pad en op zoek naar de moordenaar. Het spel bestaat uit een aantal acts waarin je feiten en bewijzen moet verzamelen om zo het mysterie op te lossen.

Oudbollig

De game speelt zich af in de jaren 30 - de tijd dat men nog erg hoffelijk was. Die sfeer heeft AWE games goed te pakken weten te krijgen, hoewel de extreem beleefde dialogen af en toe je wel de keel uitkomen. Ze zijn ook best aan de langdradige kant. De voice-overs zijn daarentegen wel goed en ze komen overtuigend over. Grafisch is de game geen hoogvlieger. Met name de tussenfilmpjes zijn matig gecomprimeerd waardoor ze er op een volledig scherm gedateerd en blokkerig uitzien. Helaas is de interface ook matig. Zo heb je meerdere tabbladen waar je continue doorheen moet bladeren. Wil je iets bekijken, dan moet je naar een apart tabblad. Wil je items combineren. Ook dan moet je weer naar een apart tabblad hiervoor. Is je combinatie niet goed, dan moet je weer terugbladeren om iets anders te proberen. Dit werkt erg omslachtig en gaat snel vervelen. Tel daarbij op dat je tijdens het spel vaak repetitieve dingen moet doen en het is mogelijk dat je halverwege het spel de interesse verliest.

Plotgaten

De game is erg lineair en er is geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat je bepaalde dingen nog niet gedaan hebt of in een andere volgorde doet. Zo kan er in de dialogen verteld worden dat je iets ontdekt hebt terwijl je daar nog helemaal niet mee bezig bent geweest. Zulke plotgaten komen vaker voor in het spel wat afbreuk doet aan de sfeer en het verhaal. De puzzels zijn uitdagend en je moet vooral veel ontdekken. Sommige puzzels zijn redelijk geforceerd. Denk aan een puzzeldoosje dat je (zonder goede reden) moet openen en een gescheurd papiertje dat je in elkaar moet zetten. De moeilijkheid in het spel bepaal je wanneer je de moord gaat onderzoeken. Dan kun je kiezen voor een intensieve of een globale begeleiding. Wij kiezen voor de globale begeleiding. Je kunt dan nog wel om hints vragen maar deze zijn wel beperkt. Soms zodanig dat je er eigenlijk weinig mee kan.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Goede sfeer

  • Moordonderzoek in een trein

  • Goede puzzels

  • Langdradige dialogen

  • Plotgaten

  • Slechte interface

  • Matige graphics

  • Sommige puzzels zijn geforceerd

Agatha Christie: Murder on the Orient Express is een onderhoudende adventure game voor liefhebbers van het genre. Wel dreig je de interesse te verliezen door langdradige dialogen, plotgaten en een horkerige interface. Voor adventure verslaafden het bekijken waard, maar heb geen al te hoge verwachtingen.

4,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten