abonneren

2006 FIFA World Cup

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De poule is ingevuld, straten kleuren oranje en de spanning stijgt. Er is geen ontkomen aan. Vanaf 9 juni is het land bevangen door WK-koorts.

Zo lang als we er naar hebben uitgekeken, zo snel is het weer voorbij. Daarna rest het enig denkbare alternatief: de virtuele wereldkampioenschappen met 2006 FIFA World Cup. Terwijl we dit schrijven, heeft het Nederlands elftal net de oefenwedstrijd tegen Kameroen gewonnen en bereiden miljoenen fans zich voor op een paar broeierige voetbalweken. Het WK is het onbetwiste sportieve hoogtepunt van 2006, waar de internationale commercie maar al te graag op inhaakt. Zo ook de ontwikkelaars bij Electronic Arts. Nu heeft EA recentelijk al een 2006-versie van FIFA uitgebracht, dus waarom zou men niet even snel een speciale WK-uitgave op de markt brengen? Lekker snel verdiend, zou je denken. En inderdaad vliegt de World Cup-editie inmiddels over de toonbank, en dat is des te opmerkelijker omdat er met betrekking tot de gameplay en de kwaliteit van de graphics nauwelijks verbeteringen of wijzigingen zijn doorgevoerd.

WK-sfeer

De kracht van deze nieuwe FIFA zit 'm vooral in de uitstekende manier waarop de WK-sfeer in het spel is opgenomen. De clubteams hebben plaatsgemaakt voor 127 landenteams, waarbij er voor ieder land een fikse selectie van ruim 40 spelers is gedigitaliseerd. De kleding klopt, de namen kloppen en de volksliederen kloppen. Er is dus niks mis met de basis van deze voetbalgame. Het enige wat je zou kunnen aanmerken, is dat de gezichten van de sporters weliswaar goed herkenbaar zijn, maar dat de textures bij close-ups een wat merkwaardig effect veroorzaken; alsof stuk voor stuk lijden aan een vreemdsoortige huidziekte.
Uiteraard zijn alle WK-stadions in het spel opgenomen en kan er in de World Cup-modus volgens het officiële schema worden gespeeld, en wel vanaf de kwalificaties tot aan de finale. Voor bijzondere prestaties ontvang je punten die voor diverse extra's (nieuwe kleding, spelers, spelopties) kunnen worden ingezet. Dit systeem verhoogt al meteen de levensduur van de game. De vele animaties en herhalingen voor, tijdens en na de wedstrijd zijn een lust voor het oog en werken absoluut stemmingsverhogend. Ook het commentaar zal niet snel vervelen, al sluiten de opmerkingen niet altijd goed aan bij de acties op het veld.

Prof-niveau

Het spelniveau in de standaard semi-pro mode is redelijk pittig, maar zeker niet onmogelijk. De world class-mode is al een stuk moeilijker en eigenlijk alleen aan te bevelen voor de ware FIFA-veteraan. Er is bovendien een 'vrij te spelen' Perfect-level, en we kunnen alleen maar raden hoe zwaar het hierin wordt om ook maar één wedstrijd te winnen.
Bij je de officiële competitie zat, dan kun je je eigen wedstrijden creëren of een van de veertig historische WK-momenten herbeleven. Een grappige optie, maar helaas gebeurt dit wel met de sterren van nu. Oude helden als Pele, Maradonna en Cruijff ontbreken in die klassieke wedstrijden en dat zal vast met het tijdrovende en kostbare verwerven van licenties te maken hebben.

Penalties!

Een aardige extra is de zeer fraaie uitgewerkte strafschoppen-modus, waarbij er talloze mogelijkheden zijn om de doelman of de penalty-nemer af te leiden of op het verkeerde been te zetten. Een andere interessante toevoeging is het onderdeel waarin de sterspelers om de hoek komen kijken. Deze spelers zijn te herkennen aan een ster boven hun hoofd en kunnen een beslissende invloed op het verloop van de wedstrijd hebben. Sommige sterren beschikken over een weergaloze pass, anderen munten uit in dribbelen of koppen en de meest interessante helden hebben natuurlijk het ultieme killersinstinct en balgevoel. Een combinatie van deze sterren in één elftal zorgt voor een ware nachtmerrie voor iedere tegenstander.

Gameplay

De speelbaarheid van de FIFA-reeks is door de jaren sterk verbeterd en ook de pc-versie van 2006 FIFA World Cup is inmiddels soepel te spelen. Met een joypad, wel te verstaan. De manier van schieten is licht aangepast, maar daar houdt het zo'n beetje wel mee op in vergelijking met de standaard FIFA 2006. Het enige dat we nog daadwerkelijk missen, is een carrièremodus waarin je individuele spelers kunt opleiden en op termijn kan laten uitgroeien tot echte wereldsterren. Dan wordt Togo tenminste ook een keertje wereldkampioen!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Prima WK-sfeer.
  • 127 landen beschikbaar.
  • Klassieke WK-momenten.
  • Inhoudelijk weinig nieuws.
  • Textures gezichten niet mooi.
Verwacht geen wereldschokkende vernieuwingen in 2006 FIFA World Cup, maar wel een vlot speelbare en bijzonder uitdagend voetbalspel dat je absoluut in hogere WK-sferen zal brengen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie