abonneren

PSPgo

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De Playstation Portable (PSP) kent sinds zijn eerste lancering in 2005 meerdere revisies. Met de PSPgo zijn we bij de derde revisie aangekomen en deze versie is radicaal anders dan zijn voorgangers.

De nieuwste PSP, de PSPgo, is een flinke slag kleiner dan zijn voorganger, waardoor hij gemakkelijk in de broekzak past. Hij is in totaal maar 12,5 centimeter breed, 6,8 centimeter hoog en 1,5 centimeter diep. Het beeldscherm is kleiner in de breedte dan bij zijn voorgangers, maar het totaal aantal pixels is hetzelfde gebleven. Dit resulteert in een scherper beeld, wat ook mede te danken is aan de diepere, warmere kleuren die het scherm voortbrengt. Uw persoonlijke smaak is doorslaggevend. Er zullen genoeg mensen zijn die het grotere scherm met de natuurgetrouwere kleuren van de voorgaande PSP-modellen meer waarderen.

Uitklapsysteem

De PSPgo is mede zo compact, omdat de knoppen onderin de PSP verborgen zitten. Deze zijn gemakkelijk onder het scherm vandaan te schuiven. Dit systeem is bijzonder handig, maar het maakt de PSPgo ook wel een stuk kwetsbaarder. Wel speelt deze PSP veel fijner dan zijn voorgangers dankzij doordat de knoppen nu onder het scherm zitten. De vingers aan de achterkant van de PSP vallen zo minder snel in slaap. Intensief met de analoge stick spelen kan nog wel voor de nodige vingerkramp zorgen, maar dat is bij voorgaande modellen niet anders.

Geen UMD, wel geheugen

In deze nieuwste PSP is de ondersteuning van UMD-schijfjes opgeheven. Met andere woorden: losse games die u in de winkel voor de PSP koopt, kunt u met geen mogelijkheid afspelen op de PSPgo. Spellen voor de PSPgo moet u aanschaffen in de Playstation Store op internet. Via het standaard menu kunt u hierin op zoek gaan naar games. Het assortiment in de Store is groot, maar niet alle PSP-games zijn te downloaden. Overigens is er met de PSPgo ook software meegeleverd, waarmee u via uw computer kunt shoppen. De aangeschafte games zet u vervolgens via uw pc op de PSPgo.

16 GB+

De games zijn te downloaden naar de PSP zelf, die over een intern geheugen beschikt van 16 GB. Dit lijkt op het eerste gezicht genoeg, maar de gemiddelde game is toch wel rond de 1 GB groot. Dit betekent dus dat u zo'n 15 games, hooguit 16, kunt installeren op de PSPgo. Als u de PSPgo ook gebruikt om films en muziek af te spelen, wat dus ook mogelijk is, dan hebt u vanzelfsprekend minder ruimte over voor games. Gelukkig is het geheugen uit te breiden met een M2-memorystick. Dit is een kleiner formaat dan de memorystick-duo. Deze memorystick wordt gebruikt in de oudere PSP-modellen. Het gebruik van een andere formaat memorystick is jammer voor de mensen die overstappen van een oudere PSP naar de PSPgo, maar deze stap was waarschijnlijk noodzakelijk om de PSPgo klein te houden.

Nu nog mobiel Internet

Het supercompacte formaat en de afhankelijkheid van de online Store maakt de PSPgo eigenlijk klaar voor mobiel internet. Helaas beschikt de PSPgo daar niet over. Wel beschikt hij over bluetooth. Hiermee kunt u communiceren met de PS3, maar dat is nog niet alles. Vanaf firmwareversie 6.10 kan de PSPgo bluetooth gebruiken om via uw mobiel verbinding te maken met internet. Handig voor wie mobiel internet heeft en onderweg online wil shoppen in de Playstation Store. Hoewel aan de andere kant de games wel behoorlijk groot zijn... We zijn benieuwd wanneer de mobiele internetproviders hierover gaan klagen en bij consumenten het 'overmatige' internetgebruik in rekening gaan brengen. Verder kunt u via bluetooth ook communiceren met uw PS3.

Minis

Een leuke toevoeging die overigens niet alleen voor de PSPgo geldt, maar ook voor andere PSP's, zijn de zogeheten Minis. Minis zijn kleine, downloadbare games van maximaal 100 MB. Hiermee lijkt Sony dezelfde kant op te willen gaan als de iPhone, die ontzettend veel succes heeft met zijn App Store voor de iPhone en iPod Touch. Tegen het eind van het jaar zullen er meer dan 50 games aangeboden worden in Europa en de PAL-gebieden. De Minis worden ook ondersteund door de grotere game-uitgevers, die eveneens heil zien in kleine games van een snackbaar formaat. De Minis zijn niet het enige wat gelanceerd wordt. Ook komt er een videoservice en kunt u Digital Comics lezen op de PSP. Sony is druk bezig de PSP steeds verder uit te breiden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • compact
  • speelt prettiger
  • geen UMD-ondersteuning
  • internet is wifi-afhankelijk
De PSPgo is een supercompacte, schitterende handheld waarvan het design bij velen zeker in de smaak zal vallen. De meerwaarde is voor mensen die al een PSP hebben eigenlijk nihil. Ook de hoge aanschafprijs in vergelijking met het vorige model kan een reden zijn niet te kiezen voor de PSPgo, maar voor de goedkopere PSP Slim & Lite 3000 van € 169,99.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Gameconsoles

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie