abonneren

PS3 Slimline

Onlangs heeft Sony een kleinere, goedkopere versie geïntroduceerd van de Playstation 3: de PS3 Slimline. Een groot succes; binnen drie weken zijn er meer dan één miljoen verkocht. We testen en vergelijken hem met de allereerste PS3, die in 2006 uitkwam.

None

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Het eerste wat natuurlijk opvalt, is de grootte. De PS3 Slimline is zo'n 32 procent kleiner en weegt nog maar 3,2 kilogram, het eerste model woog 5 kilo. Het andere opvallende uiterlijke kenmerk is de matte plasticbehuizing. De originele Playstation 3 ziet er met zijn glanzende afwerking chiquer uit. Ook zijn de touchknoppen op de originele PS3 vervangen door echte knoppen. Dit voelt fijner bij het bedienen.

Intern is er een hoop veranderd en voornamelijk ten goede. Zo is de processortechniek verkleind naar 45 nanometer (het origineel gebruikte 90 nanometer), wat resulteert in verminderd energieverbruik. Deze nieuwe PS3 verbruikt nog maar 250 watt, in tegenstelling tot 280 watt bij de vorige versie en 380 watt bij de eerste. De harde schijf is opgeschroefd naar 120 GB en het systeem is stiller geworden, op de geïntegreerde blu-raydrive na. Deze is wat luidruchtig.

Verder kan deze kleine PS3 bijna alles wat het huidige model ook kan. De enige functies die ontbreken, zijn de backwards compatibiliteit met PS2-games - wat toch wel jammer is - en de mogelijkheid om Linux te installeren.

Wat gameprestaties betreft, concluderen we dat deze PS3 beter is. Onze testgame Need for Speed Shift van 3 GB is na acht minuten al geïnstalleerd, terwijl dezelfde installatie op de oorspronkelijke PS3 24 minuten bedraagt. Dit kan te maken hebben met de fragmentatie van de harde schijf, maar aangezien Sony geen manier levert om de harde schijf te defragmenteren, kunnen we dit niet verifiëren. De game zelf verloopt iets soepeler en laadt sneller. Wat films kijken betreft, is de PS3 Slimline acht seconden trager met opstarten dan zijn voorgangers.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • kleiner
  • verbruikt minder stroom
  • soepeler gamen
  • geen PS2-gameondersteuning
  • geen Linux-ondersteuning
Sony heeft met de PS3 Slimline de beste console in handen met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Deze nieuwe PS3 is een aanrader voor elke PS3-loze gamefanaat.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Gameconsoles

Tags: