abonneren

Playstation 3

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Specificaties
De koning van het consolerijk, Sony, heeft zijn strijder eindelijk paraat om in te stappen in de tweede console-oorlog. Sony belooft met de PS3 de ultieme high definition game-ervaring en promoot hem behalve als gameconsole ook als de ultieme entertainmenthub in de huiskamer.

None

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Minpunten

De Hardware

Zonder twijfel is de PS3 de krachtigste console van het moment. Zijn brein is een 4GHz Cell-processor, ontwikkeld door IBM, met één kernprocessor en zeven ondersteunende processoren. Daarnaast heeft de processor 256 MB geheugen tot zijn beschikking. De graphics worden verzorgd door de gpu, genaamd RSX. Deze grafische chipset, die nVidia ontwikkeld heeft, draait op 550 MHz. De chipset heeft 256 MB gddr3-geheugen (op 700 MHz) volledig tot zijn beschikking. Hiermee kan de PS3 per seconde ongelooflijk veel berekeningen uitvoeren. Volgens Sony resulteert dat in realtime gegenereerde graphics. Aan aansluitingen is geen gebrek: usb, bluetooth, wifi, hdmi, ethernet, optisch audio-out en een uitgang voor alle andere vormen van video-output, zoals component, composiet en s-video.

Geen HDTV!

De PS3 is volgens Sony de ultieme hdervaring, omdat het apparaat standaard de hoogste hdtv-resolutie ondersteunt: 1080p. Des te vreemder is het dan ook dat bij de console niet standaard een hdmi-kabel is meegeleverd, maar slechts een composietkabel waarmee je standaard beeld krijgt en geen hdtv! Volgens Sony is dat gedaan omdat niet iedereen over een hd(-ready) tv beschikt en men met de composiet-kabel de PS3 op elke tv kan aansluiten. Een mager excuus. De hoofdreden is natuurlijk het kostenplaatje. Een officiële PS3 hdmikabel is los te koop voor een adviesprijs van €24,99. Verder heeft de PS3 een harde schijf van 60 GB. Dit is een standaard notebook sataschijf die je kunt vervangen. Zo kun je de PS3 dus upgraden met meer schijfruimte. Het mooiste is dat dit niet ten koste gaat van de garantie. Ook kun je de opslagcapaciteit uitbreiden met externe harde schijven via usb, iets wat niet mogelijk is bij de Xbox 360. Bonuspunten voor Sony dus. Verder bevat de PS3 een blu-raylezer, maar daarover later meer.

SixAxiS

Hoewel de gamepads, SixAxiS genaamd, het vertrouwde uiterlijk hebben van de PS2 Dualshock 2, zijn ze wezenlijk verschillend. Ze zijn net als bij de Xbox 360 draadloos en communiceren met de PS3 via bluetooth. Er kunnen in totaal zeven gamepads worden aangesloten. Ze hebben een interne accu die dertig uur meegaat. Daarna moeten ze met een usb-kabel worden opgeladen. De accu is niet te vervangen. De SixAxiS heeft een Home-knop. Hiermee kun je een game beëindigen en teruggaan naar het hoofdmenu, en je kunt de console ermee aan- en uitzetten. De L2- en R2-knoppen zijn analoge triggers geworden. Dit is handig voor spelhandelingen die je moet doseren. De controllers hebben bewegingssensoren, waardoor je sommige games net als bij de Wii kunt besturen door je controller te bewegen. Leuk, maar wij denken dat die technologie niet meer dan een gimmick zal zijn in PS3-games. Toch moeten we toegeven dat het heen en weer schudden van je controller een toegevoegde waarde kan geven aan games waarbij je je los moet worstelen uit de grip van een gevaarlijk monster zoals dat bij de game Resistance - Fall of Man het geval is. De nieuwe controllers zijn aanzienlijk lichter dan hun voorgangers. Nu hebben Sony's controllers nooit bekend gestaan om hun robuustheid, maar de SixAxiS voelt door het ontbreken van het gewicht extra kwetsbaar aan. De SixAxis weegt zo weinig doordat er geen rumble-functie is; de gewichtjes die voor het rumble effect zorgen ontbreken. Wij vinden het ontbreken van de trilfunctie een hoge prijs voor de gimmick-achtige motionsensors, maar volgens Sony was het niet mogelijk de rumble-technologie ook nog in de gamepad te fabriceren. Volgens Immersion, de patenthouder op de rumble-technologie, is het wél mogelijk. Er gaat dan ook het gerucht dat Sony geen royalty's wilde betalen en dat dit de werkelijke reden is voor het ontbreken van de trilfunctie.

Entertainmentcentrum

Het is Sony's bedoeling dat de PS3 het centrum wordt van media-entertainment in de huiskamer. De harde schijf is dan ook niet alleen bedoeld voor je savegames, maar ook voor films, muziek, gamedemo's en zelfs complete games die die je van de Sony Store kunt downloaden. Verder is de PS3 uitgerust met een cardreader voor alle gangbare geheugenkaartjes, waardoor je foto's in een leuke slideshow mét muziek over je tv kunt laten rollen. Ook kun je camera's, camcorders en mp3-spelers aansluiten op de PS3. Het is ook mogelijk multimediabestanden op je computer te streamen naar je ps3. Zo kun je films en foto's bekijken en muziek luisteren die eigenlijk op je pc staat. Ook andere apparatuur die aan de DLNA (Digital Living Network Alliance) standaard voldoet is compatible met de PS3. Als je pc is uitgerust met Mediaplayer 11 dan kun je zonder al te veel moeite je bestanden streamen naar de PS3. Als alternatief voor Mediaplayer 11 kun je ook het gratis te downloaden TVersity (www.tversity.com) gebruiken of Nero Media Home wat in Nero 7 Premium en Ultra verwerkt zit. Het werkt allemaal vrij simpel, maar het werkt niet zo soepel als de Media Center Extender die de Xbox 360 heeft. Mp3's worden niet in de juiste volgorde weergegeven en je mist functies als shuffle en playlists maken. De PS3 kan wel playlists van bijvoorbeeld Mediaplayer inlezen maar zelf een lijst aanmaken is nog niet mogelijk. Ook wil tijdens het bladeren door bestanden op je pc de verbinding wel eens wegvallen. Tijdens het afspelen van muziek gebeurt dit veel minder. Helaas is het niet mogelijk muziek op te zetten en dan door je bestanden te browsen. Op het moment dat je een andere handeling doet stopt de muziek ermee. De mogelijkheid is er, maar Sony moet nog wel wat aandacht besteden aan zijn streamingcapaciteit om er een goed lekker werkend product van te maken. Het begin is er in ieder geval.

Internetten op je tv

De PS3 bevat een eigen browser en past de resolutie hiervan aan, aan die van je tv. Zo moet je dus zelfs op een gewone breedbeeld-tv webpagina's goed kunnen lezen. Jammer genoeg hebben wij dit niet kunnen testen. Op een HD-ready scherm zijn de letters leesbaar, maar zijn ze wel wat aan de kleine kant. Als je aan het surfen bent, is het handig als de invoer gemakkelijk gaat. Gelukkig heeft Sony met een nieuwe firmware update een virtueel toetsenbord toegevoegd zodat we niet meer afhankelijk zijn van de sms-achtige functie invoer zoals we die hadden toen de console net uitkwam. Ook kun je zonder problemen een willekeurig usb-toetsenbord en -muis aansluiten – dat werkt feilloos en een stuk prettiger.

Online

Een duidelijke verbetering ten opzichte van de PS2 is dat je voor álle games die je online kunt spelen maar één account nodig hebt. Er is nu ook een netwerkomgeving die door Sony beheerd wordt – gratis! Gamers hebben dus niet, zoals bij de Xbox 360, een betaald Gold Account nodig voor online multiplay. We vragen ons af hoe lang Microsoft deze bijdrage nog van zijn leden zal verlangen. Net als de Wii en de Xbox 360 werkt de PS3 met gratis en betaalde content. De betaalde content betaal je gewoon met geld en niet met punten zoals bij de concurrentie. Deze betalingen zullen in het begin geschieden via creditcard, maar in de toekomst komen er waarschijnlijk kraskaarten met tegoeden beschikbaar. Leuk is dat je ook PS1-games kunt downloaden, maar helaas kun je die alleen spelen op je PSP en niet op de PS3. Je moet de games dan ook overbrengen van je PS3 naar je PSP, aangezien de PSP nog niet direct PS1-games kan downloaden. Een vreemde keuze.

De PS3 als gameconsole

Voor gamers is er natuurlijk maar één ding echt belangrijk: hoe zijn de games? Sony heeft al aardig wat titels voor de PS3 maar echt iets revolutionair nieuw is er nog niet verschenen. Het zijn vooral multiplatform games die nu ook op de PS3 uitkomen. De meeste games die nu verkrijgbaar zijn hebben een resolutie van 720p en dit ziet er niet mooi uit op een 1080p tv. We verwachten pas begin 2008 echte nieuwe spannende nieuwe titels voor de PS3 die ook meer de kracht van het apparaat benutten. Hoe de PS3 als gamemachine presteert, weten we pas echt over één à twee jaar wanneer ook Sony aan de tweede generatie games voor de PS3 begint. Dan pas komt de kracht van de hardware tot uiting. Het is dan ook nog niet eerlijk om de PS3 nu al te beoordelen op zijn capaciteit als gameconsole.

Backwards compatible

De PS3 is in theorie backwards compatibel met PS2- en PS1-games. De Europese PS3 blijkt echter minder compatibel te zijn met PS2-games dan de Amerikaanse en Japanse versies. Dat komt doordat de benodigde hardware vervangen wordt door software, wat goedkoper is. Helaas wordt de Europese consument dus wéér benadeeld door Sony: eerst langer wachten en nu ook nog eens een minder presterend product. PS1-games worden in principe ondersteund. De PS2-controllers zijn niet aan te sluiten op de PS3 en je zult de PS2-games die wel werken zonder rumblefunctie moeten spelen. Maar er zijn derde partijen, zoals Thrustmaster, die speciale rumble-gamepads voor de PS3 ontwikkelen. Ook je PS2 memorycard kun je niet kwijt in de PS3, maar gelukkig kun je je oude PS2-savegames via een speciale adapter overzetten naar de PS3, die de data opslaat in zogenaamde 'virtual memorycards'.

Elk nadeel heeft z'n voordeel

Toch heeft de Europese consument een voordeel ten opzichte van de Amerikaanse en Japanse consument. Want hoewel wij het moeten doen zonder hardwarematige PS2 chip, zijn de PS2 games die het wel doen op de PS3 gemakkelijker te upscalen naar een HD resolutie omdat deze functie gemakkelijk te programmeren is in de emulatie software. Een game als God of War II ziet er dan ook aanzienlijk mooier uit op de PS3 dan op de PS2.

De PS3 als blu-ray speler

In vergelijking met 'echte' blu-rayspelers is de PS3 goedkoop en sinds update 1.80 is hij een redelijk uitgebreide speler geworden die zelfs beter is dan sommige 'echte' blu-rayspelers. Qua mogelijkheden kan die zich meten met de beste. Zo ondersteunt hij onder andere Dolby True HD, 24p en kan hij gewone dvd's via hdmi upscalen naar hogere resoluties. Alleen de ondertiteling ziet er dan ietwat gekarteld uit, maar het blijft wel goed leesbaar. De PS3 is op verschillende manieren aan te sluiten, maar ook hier geldt dat hdmi de beste beeldkwaliteit oplevert. Sterker nog, de PS 3 levert de mooiste beeldkwaliteit op die we tot nu toe hebben gezien bij high defenition spelers! Dat hadden we niet verwacht. Wel zult u er zelf een losse afstandsbediening van 30 euro erbij moeten kopen, anders bent u aangewezen op de waardeloze bediening via de gamepad. Klein minpuntje is wel dat het systeem uitzetten via de afstandsbediening niet met één druk op de knop gaat. Natuurlijk hebt u wel andere extra voordelen, zoals het spelen van games en internetten, maar deze voordelen zijn niet relevant voor de test. Bent u een gamer en hebt u de PS3 al, of wilt u hem kopen, dan is een andere blu-rayspeler eigenlijk overbodig.

PluspuntenMinpuntenConclusie
 • eigenlijk helemaal niet duur
 • uitstekende beeldkwaliteit (blu-ray)
 • internet
 • draadloze controllers
 • streamen vanaf pc mogelijk
 • upscaling van dvd's en PS2 games
 • geen afstandsbediening meegeleverd
 • geen hdmi kabel meegeleverd
 • uitzetten via afstandsbediening onhandig
 • geen trilfunctie in SixAxiS
 • meeste games zijn nog 720p
Eerder dan verwacht begint de PS3 te rijpen en is zijn meerwaarde als entertainmenthub aanzienlijk verhoogd. Als blu-ray speler is er momenteel geen ander product wat zulke goede kwaliteit voor zo weinig geld biedt. Wat games betreft moeten we nog even geduld hebben. De huidige generatie games haalt nog niet het onderste uit de kan van de PS3.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Gameconsoles

Tags: