In een markt waar nieuwe handheld consoles amper voet aan grond krijgen (kijk naar de PlayStation Vita) probeert nVidia het zelf. Het opvallende Project Shield is een gamecontroller met een 5-inch aanraakscherm, Android 4.1 en enkele extra troeven.

Op Project Shield kan je op drie manieren gamen. De meest voor de hand liggende is het draaien van Android-games. De handheld draait op Android 4.1 en bevat, uiteraard, een Tegra 4-chip om mobiele games vlot te spelen. Vergelijk het met Ouya, maar dan op je schoot, zonder televisie. Niets houd je overigens tegen om Shield aan je televisie te koppelen via hdmi voor een console-ervaring.

Centraal op Shield staat een nVidia-knop die je rechtstreeks naar de Tegrazone-app brengt. Hier vind je, netjes bij elkaar, alle games die geoptimaliseerd zijn voor nVidia’s Tegra-chip. Daarnaast kan je ook terecht in de Play Store van Google voor andere apps.

Android-games zijn leuk, maar rasechte computergames zijn dikwijls beter. Dankzij een specifieke app op Shield kan je draadloos via wifi een spel vanaf je computer spelen. Je kan met Shield de computer uit slaapstand halen of je schakelt de computer manueel in om dit te doen. Helaas heb je voor deze speelwijze een recente grafische kaart nodig in je computer. De minimumeis is een GeForce GTX 650. Heb je toevallig een potige GeForce GTX 590 of twee GTX 480’s in sli-opstelling in je thuiscomputer? Dat is dan heel erg jammer, want ook al zijn dat heel snelle kaarten, ze werken niet samen met Shield. In onze ogen is dit een onbegrijpelijke keuze die de verkoop van Shield wel eens pijn zou kunnen doen.

Naast het spelen van games vanaf je eigen computer kun je met Shield ook op nVidia’s Grid terecht. Dit is een cloudtechniek waarmee je games vanaf speciale servers kunt sturen, net als bij OnLive die al enkele jaren met zijn dienst aan de weg timmert. Voorlopig lijkt Grid nog niet voor consumenten beschikbaar te komen, laat staan in de Benelux, maar het lijkt erop alsof Grid tot een waardevolle techniek kan uitgroeien. Shield ondersteunt naast Grid ook Valve’s Steam, al is de handheld in theorie compatibel met elke game die op je computer staat geïnstalleerd.

Na een korte speelsessie moeten we zeggen dat het toestel een prima gewichtsverdeling heeft. Shield ligt goed in de hand en laat zich handig bedienen. De knoppen hebben een goede diepgang en voelen goed aan. Van de plaatsing van de twee analoge sticks en de twee schouderknoppen zijn we niet helemaal overtuigd, maar volgens nVidia wordt er nog gesleuteld aan de definitieve plaatsing van alle knoppen en sticks.

Het 5-inch (1280x720) hd-scherm ziet er goed uit en de kijkhoeken zijn bijna overal prima. Game je liever op het grote scherm? Dan kan je met een hdmi-kabel een koppeling maken met je televisie. Een verrassend pluspuntje is de forse autonomie. Volgens nVidia kan je met Shield maar liefst 25 uur film kijken, 15 uur gamen via Grid of negen uur gamen op Android. Dat klinkt veelbelovend, maar we willen dit uiteraard zelf testen voor we dit als harde feiten aannemen.

Hoeveel gaat Project Shield kosten? Niemand weet het – ook nVidia niet. Toen een productspecialist ons vroeg hoeveel we ervoor zouden willen betalen, keken ze wat vreemd op bij ons antwoord: maximaal 300 euro. Reken dus maar op een hogere prijs, want nVidia laat ons weten dat ze geen verlies willen maken op Shield. Lang hoeven we in ieder geval niet te wachten, want vanaf het tweede kwartaal dit jaar moet Shield in de winkel liggen.

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Android- én pc-games

Grid clouddienst

goede autonomie

Minpunten

beperkte ondersteuning videokaarten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten