abonneren

Zoner Photo Studio 12 Professional

Photo Studio 12 Professional is een beeldbewerker en organisatieprogramma, vergelijkbaar met Adobe Photoshop Elements. Het programma biedt veel mogelijkheden, maar ook een paar onhandige beperkingen.

None

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Photo Studio 12 van Zoner Software is leverbaar in een erg aantrekkelijk geprijsde Home-editie en een Professional-editie. Die laatste versie is qua mogelijkheden en prijs goed vergelijkbaar met een pakket als Adobe Photoshop Elements. Photo Studio 12 Professional is opgebouwd uit vier modules, die via tabs te bereiken zijn. In de Manager kunt u uw foto's beheren. U heeft hier een browser die thumbnails van alle foto's in mappen laat zien en de mogelijkheden geeft om foto's te organiseren in albums. U kunt foto's van trefwoorden voorzien, een waardering van 0 tot 5 geven en een gekleurd label toekennen. Er is ook een goede ondersteuning voor gps-gegevens.

De interface is niet altijd consistent. Een trefwoord toevoegen aan een enkele foto gaat het snelste met drag & drop vanuit het keyword pane (een lijst die u zichtbaar kunt maken naast de thumbnails), maar dat werkt weer niet als u een trefwoord aan een selectie toe wilt kennen. Dat moet u doen via een rechtermuisklik op het trefwoord in die lijst. In de lijst staan ook een aantal voorgedefinieerde trefwoorden, maar die zijn soms ronduit stompzinnig. Wie gebruikt er nu 'wife', 'son' en 'daughter' in plaats van de namen van zijn familieleden?

Voor het bewerken van foto's heeft Photo Studio 12 Professional twee tabs. De Editor is voor de algemene bewerkingen en de speciale effecten als filters of tekst toevoegen. Voor raw-bestanden is er een aparte tab. U kunt overigens aangeven dat u ook jpeg of tiff in die laatste tab wilt kunnen bewerken. Photo Studio 12 Professional heeft een speciale HDR-optie, die werkt met het samenvoegen van twee of drie verschillende belichtingen. U kunt dit ook doen via drie conversies van één raw-bestand. In de raw-tab hoeft u daarvoor alleen maar de speciale HDR - Lights en HDR - Shadows optie te activeren. Heel handig en tijdbesparend. Wat we in de raw-tab wel missen is een mogelijkheid om vlekjes (zoals stofjes op de sensor) te verwijderen. Er zijn twee redenen om dat hier te willen doen en niet na de conversie in de Editor: ten eerste hoeft u dan niet alles over te doen als u besluit om een andere conversie te gebruiken en ten tweede zou u dan de instellingen kunnen kopiëren en plakken op een hele reeks foto's die rond dezelfde tijd zijn gemaakt (en dus hetzelfde probleem hebben).

De Editor biedt enkele bijzondere mogelijkheden, zoals panoramafoto's of een 3d-foto maken, maar heeft ook een paar ernstige beperkingen. Photo Studio 12 Professional kent wel lagen, maar die zijn niet permanent. Bij het toevoegen van tekst, het combineren van beelden, of het maken van algemene aanpassingen heeft u tijdelijk een laag, zodat u met maskers kunt werken en/of laageffecten (zoals een schaduw) kunt toevoegen. Maar zodra u op Apply drukt om verder te gaan, wordt het beeld weer plat gemaakt en is de laag dus niet meer apart te bewerken. Dat is een forse beperking die echt niet meer van deze tijd is. Wat we ook missen is een retoucheerpenseel naast het aanwezige kloonstempel. Retoucheren past automatisch kleur en helderheid van het gekloonde materiaal aan de omgeving aan, zodat u niet moeizaam op zoek hoeft naar passende stukjes.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • uitgebreide mogelijkheden
  • goede raw-ondersteuning
  • geen permanente lagen
  • geen retoucheerpenseel
  • geen retoucheermogelijkheid in RAW
Photo Studio 12 is uitgebreid, maar door sommige beperkingen kunnen we het toch niet echt aanraden, ondanks de fraaie mogelijkheden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Zoner