abonneren

Xmind

Overzicht krijgen over een uitgebreid onderwerp of een complex probleem is soms erg lastig. Een mindmap kan je daarbij helpen. Xmind is een prima tool.
Score
80
  • Pluspunten
  • uitgebreide exportmogelijkheden
  • ook gratis versie de moeite waard
  • Minpunten
  • gratis versie alleen publieke cloud

None

Xmind is een eenvoudig programma met een zakelijke uitstraling dat vooral goed gebruikt kan worden bij presentaties.

Het mindmapprogramma Xmind is een programma dat zich richt op de professionele gebruiker. Er is zowel een gratis als een betaalde versie beschikbaar en met de gratis versie proberen ze de gebruikers te interesseren voor de Pro-versie. Verschillende functies, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid presentaties te geven, zijn daarom wel verwerkt in het programma maar enkel beschikbaar in een opgewaardeerde versie. Toch is ook de gratis versie de moeite waard en bevat deze alle standaardfuncties die je van een mindmap programma mag verwachten.

Browser-mindmaps

Het uiterlijk van het programma doet een beetje denken aan dat van een browser. De taakbalk is betrekkelijk klein en overzichtelijk en je mindmaps kunnen als tabbladen worden opengeklapt. In de rechterschermhelft zijn er nog twee kleine schermen met onder andere een statische weergave van je mindmap. Ook vindt je daar een library van waaruit je afbeeldingen in je mindmap kunt slepen, zoals vlaggen, brieven of uitroeptekens. Wel mist het programma een tekstblok waarmee je notities aan je onderwerpen kunt verbinden.

Summary's en omkaderingen

Opvallende functies die in Xmind naar voren zijn gehaald zijn de mogelijkheden summary's en omkaderingen in te voegen. Met andere programma's is dat vaak ook mogelijk, maar bij Xmind is die functie in de taakbalk te vinden. Ook zijn de export mogelijkheden behoorlijk uitgebreid en kun je er zelfs een bestandformaat uit laten rollen die door een ander mindmap programma te lezen is. Anderzijds is het niet mogelijk om doc- of pdf-documenten in te laden in Xmind en het om te laten zetten in een mindmap. Overigens zal een groot deel van de exportfuncties in de gratis versie niet werken (alleen in Pro).

In de cloud

Verder kun je met Xmind je mindmap uploaden naar de Xmind-cloud. Bedenk wel dat die mindmap voor iedereen te zien zal zijn! In principe kunnen alle gebruikers van de Xmind cloud gebruik maken, maar alleen afnemers van Xmind Pro kunnen ook een afgeschermde account huren en zo in besloten kring mindmaps uitwisselen. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Mindmaps