Mindmaps of visuele conceptschema’s zijn niet meer weg te denken uit moderne onderwijsmethoden of vergadertechnieken waar brainstorming aan te pas komt. De structuur, de vormen en kleuren van zo’n spinschema zouden uitstekend aansluiten bij de werking van ons brein. Met XMind hebt u als doorsnee gebruiker een erg aanlokkelijk opensource-programma om uw hersenspinsels gestalte te geven.

XMind is een mindmapping- en brainstorming-programma waarbij u gemakkelijk mindmaps en visgraatdiagrammen voor uw projecten samenstelt. De ontwerper ziet tussen de pijlen, vlakken en bollen meestal zelf duidelijk de samenhang van zijn eigen schema, maar om met zijn gedachtegang onder de mensen te kunnen komen, is vaak een iets meer universele vorm nodig. Daarom vertaalt XMind het spinschema tijdens het werken meteen in een ouderwetse, maar duidelijke paragraafstructuur.

© PXimport

Mindmaps maken op een visuele manier de samenhang van een concept duidelijk

Universeel en portabel

Het programma draait heel soepel en met behulp van tabbladen werkt u aan verschillende projecten tegelijk. Met hulp van stijlen, sjablonen en thema’s komt u snel tot een resultaat waarbij u allerlei elementen kunt wijzigen. En met behulp van allerlei markeringen trekt u de aandacht op bepaalde elementen. De toepassing is een Java-product en dat heeft het voordeel dat deze software op alle gangbare besturingsystemen draait. Linux-, Mac- en Windows-gebruikers kunnen vlot samenwerken en projecten uitwisselen. Bovendien is het mogelijk om de applicatie te laten draaien vanaf een usb-stick zodat u de software en de documenten letterlijk op zak steekt om buitenshuis presentaties te geven. Mindmaps die werden gemaakt in Freemind en MindManager laten zich trouwens probleemloos importeren in XMind en op zijn beurt exporteert XMind naar html, png, jpg, gif en bmp.

Uw gedachten opensource

Een meerwaarde vormt de webserver van XMind.net waar alle gebruikers hun conceptkaarten gratis mogen opslaan. Hierdoor kunt u de mindmaps overal bekijken, bewerken en delen om er in groep aan verder te werken. Bovendien kunt u de schema’s ‘embedden’ in uw eigen website: alle gebruikers van XMind mogen andermans spinschema’s invoegen in hun eigen site of importeren. Op die manier worden uw eigen gedachtesprongen zelf opensource. Alleen betalende gebruikers kunnen hun maps afschermen in een beveiligde omgeving. Een belangrijk nadeel van de gratis versie is dat u niet over een zoekfunctie beschikt om op de server naar bepaalde projecten te zoeken. In de online hooiberg springt de ‘Mind Map of the day’ wel in het oog, maar zonder zoekmachine zult u de speld nooit vinden.

© PXimport

In het rechtervak verschijnt de paragraafstructuur.

Sneltoetsen

In tegenstelling met andere soortgelijke pakketten stimuleert XMind de gebruiker om toetsencombinaties te gebruiken. Via het helpmenu opent u Key Assist , zeg maar de sneltoetsenlijst. Het is even wennen, maar toch vinden we dat geen slecht idee, want hierdoor krijgt u de mogelijkheden zelfs sneller onder de knie. XMind is een innovatief programma. Jammer dat in de taalpakketten geen Nederlands is opgenomen. Wie van kinds af aan met mindmapping leert werken, haalt meer baat uit deze techniek en vanuit dat opzicht is de gebruikstaal wel belangrijk.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

XMind 3.2.0

Freeware

Taal (o.a.) Engels, Duits

Download 51 MB (Windows), 44,6 MB (Mac OS X), 26,9 MB (Linux), 75,7 MB (portabele versie)

OS Windows 98/XP/Vista/7; Mac OS X; Linux

Systeemeisen Onbekend

Maker XMind

Oordeel 8/10

Pluspunten

Veelzijdig

Uitwisselbaar

Realtime conversie in paragraafstructuur

Minpunten

Geen Nederlandse versie

Kromme vertalingen uit het Chinees

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten