abonneren

Xara Xtreme

Met Xara Xtreme zijn afbeeldingen vlot en gemakkelijk te combineren, maar de fotobewerkings- mogelijkheden zijn beperkt.

Xara Xtreme is een illustratieprogramma met een geïntegreerde foto-editor. U kunt zowel vectorafbeeldingen als foto's zonder enig probleem combineren, en bijvoorbeeld via transparantie in elkaar laten overlopen. Opvallend is daarbij de vrij eenvoudige interface. Net als bij de meeste beeldbewerkingsprogramma's hebt u links een palet met daarin de meest gebruikte gereedschappen en komen de instellingen voor het gekozen gereedschap boven in een balk in beeld. De werkwijze van die gereedschappen is echter vaak een stuk eenvoudiger dan bij andere programma's. Als u bijvoorbeeld een tekst van een schaduw wilt voorzien, klikt u met het schaduwgereedschap op de tekst en trekt u vervolgens de muis een stukje naar rechts. Er ontstaat meteen een schaduw naar rechts, die u vervolgens kunt aanpassen in de balk. Ook andere gereedschappen, zoals het Bevel-gereedschap om een 3D-effect op die tekst los te laten, werken op eenzelfde manier. Vergelijk dit met andere programma's waar u via speciale laagopties moet werken en dan wordt het duidelijk dat de Xara Xtreme-gereedschapsset veel eenvoudiger werkt. Het laten overvloeien van de bovenste laag in de laag eronder bijvoorbeeld, betekent in de meeste programma’s dat u met een laagmasker moet gaan werken. Bij Xara Xtreme is het een kwestie van het Transparency-gereedschap kiezen en die over de bovenste laag heen trekken. Tijdens het bewegen zie je in real time de transparantie ontstaan. Een bijzondere mogelijkheid is dat ook een vectorgedeelte via feather van zachte randen kan worden voorzien. Bij veel programma’s is dat alleen mogelijk met pixelafbeeldingen.

Snelheid


De snelheid van Xara Xtreme is indrukwekkend en beduidend hoger dan van een gigant als Adobe Illustrator. Zelfs op onze eenvoudige testcomputer werkte het programma zeer vlot; op een moderne pc gaan de meeste handelingen in real time. Dat geldt voor de bewerkingen en ook voor het opslaan van beelden. Bij dat laatste zit wel een addertje onder het gras. Xara Xtreme comprimeert de pixelafbeeldingen via jpeg en niet iedereen zal gecharmeerd zijn van het idee dat er iedere keer opnieuw jpeg-compressie wordt toegepast.

Fotobewerking


Voor het bewerken van foto's gebruikt Xara Xtreme dezelfde oplossing als CorelDRAW; de aparte Picture Editor opent het bestand als u erop dubbelklikt. In die zin is het programma dus niet echt een combinatie van een pixel- en een vectoreditor, maar meer een suite van twee geïntegreerde programma's. De pixelbewerkingen zijn echter vrij basaal en zeker niet te vergelijken met de finesses en mogelijkheden die u in een echte pixeleditor als Photoshop Elements aantreft. Zo heeft de Enhance-knop slechts vier schuifjes: voor helderheid, contrast, kleurverzadiging en verscherping/vervaging. De Auto Enhance werkt soms heel goed, maar zit er ook weleens volledig naast. Naast die Enhance is er nog een Rode Ogen-editor, een 3D BumpMap waarmee 3D-effecten te maken zijn en een uitsnede- en roteermogelijkheid. Het programma kan wel met Photoshop-compatibele plug-ins te werken, dus de mogelijkheden zijn op die manier wel nog uit te breiden. Als foto-editor vinden wij het programma echter beslist tekortschieten. En hoewel Xara Xtreme werkt met lagen, zijn die op zich verder niet te bewerken via laagopties. U kunt dus niet bijvoorbeeld via het veranderen van de laagmodus een bepaald effect verkrijgen en dat beperkt soms toch de mogelijkheden weer.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitgebreide vectormogelijkheden
  • eenvoudige tools
  • lage systeemeisen
  • snel
  • vriendelijk geprijsd
  • beperkte fotobewerkingsmogelijkheden

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie